GevelsPremium

Waarom kiezen voor gevelleien?

Leistenen worden lang niet louter gebruikt als dakbedekking. Tegenwoordig worden gevels eveneens vaak opgetrokken uit leisteen, die al dan niet doorloopt op het dak. Maar niet elke leisteen is dezelfde. Lees er hier meer over.

 

NATUURLEIEN

natuurleien Waarom kiezen voor gevelleien?

Natuurleien worden volledig gegenereerd uit leisteen en zijn een van de meest duurzame materialen voor gevels. Het materiaal is heel vettig en heeft een kleine hoeveelheid poriën.

Door die eigenschappen zijn de leien ook gemakkelijk te onderhouden en laten ze geen water door. Het gaat hier over een zacht gesteente, waardoor het materiaal wel gevoelig is voor bepaalde weersinvloeden.

Slechte leien kunnen na verloop van tijd bijvoorbeeld water laten insijpelen, wat uiteindelijk leidt tot het barsten en breken van de lei.

Toch ligt de levensduur van natuurleien in sommige gevallen boven de 75 jaar. Een ander groot voordeel is dat ze bijna niet gevoelig zijn voor mosvorming.

 

VEZELCEMENTLEIEN

vezelcementleien Waarom kiezen voor gevelleien?

Vezelcementleien worden volledig fabrieksmatig geproduceerd. Dat heeft als voordeel dat fouten of onvolmaaktheden – die je wel bij natuurleien kan hebben – van bij de bron kunnen worden vermeden, daardoor gebeurt de plaatsing ook vlotter bij vezelcementleien, wat de kostprijs drukt. Er is verder een ruim aanbod verkrijgbaar aan patronen, kleuren en combinaties.

Vezelcementleien hebben een kortere levensduur dan natuurleien, ze gaan over het algemeen zo’n 40 jaar mee. Daarbovenop nemen ze meer vocht op dan gewone natuurleien en zijn ze bijgevolg gevoeliger voor mossen.

Om dat tegen te gaan, kan er nog een beschermende, moswerende laag worden toegevoegd. Er zijn innovaties op de markt die bescherming bieden aan de leien tegen schade en verkleuring dankzij een uv-verharde coating.

 

BITUMENLEIEN

bitumenleien Waarom kiezen voor gevelleien?

In de volksmond worden bitumenleien ook wel (dak)shingles genoemd. Shingles bestaan uit een stabiele glasvliesdrager met aan beide zijden een duurzame deklaag van bitumen. Ze worden vaak gebruikt als dakbedekking voor tuinhuisjes en blokhutten, en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen (rechthoekig, beverstaartvormig en zeshoekig).

Ook bitumenleien zijn, net als kunst- en natuurleien, in verschillende kleuren beschikbaar. Bitumina hebben als voordeel dat ze licht, geluidswerend, flexibel en vooral goedkoop zijn. Ze zijn gemakkelijk te versnijden met een haakmes, waardoor ze ideaal zijn voor de doe-het-zelver.

 

UITVOERINGEN

halfsteenverband Waarom kiezen voor gevelleien?

Leien worden hoofdzakelijk met halen of nagels gemonteerd op een houten roosterwerk aan een dragende muur. Dit rooster kan worden opgevuld met isolatie. Het uitzicht kan je op verschillende manieren verkrijgen.

  • halfsteenverband: hier worden de leien horizontaal genageld en liggen ze in de lengte en in de breedte voor de helft over elkaar;
  • dubbele dekking: de leien op de bovenliggende rij overlappen een deel van de onderliggende laag, maar nevenliggende leien overlappen elkaar niet, hier liggen de leien verticaal;
  • enkelvoudige horizontale dekking: de leien liggen horizontaal, evenwijdig met het latwerk, en overlappen elkaar voor een vierde, hier heb je minder leien nodig doordat de overlap kleiner is. Dit kan ook met leien die een vierkante vorm hebben.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine