HOE ZELF EEN OPKLAPBED MAKEN
Een extra kamer in huis heeft vaak meerdere functies. Je gebruikt ze als bureau logeerkamer of opslagkamer. En soms ook voor twee of meerdere van die functies. Om aan al die functies te voldoen, vonden we een oplossing op maat: de modulaire wand met kasten waar je een bed in kan wegmoffelen.
DE SOKKEL
Beginnen doen we met het kastgedeelte. Je zaagt alles op maat of je laat alles op maat zagen. Dat doe je natuurlijk op maat van je eigen kamer.
Je begint met het maken van een stevige basis: de sokkel. Met vier stukken maak je een rechthoek die je aan elkaar hangt met houtlijm en schroeven. Dat geeft een ijzersterke verbinding. Om de sokkel straks aan de kast te bevestigen, verbind je nog vier blokjes aan de sokkel. Zo kan je straks met een paar schroeven de onderkast aan de sokkel verbinden.
KASTEN
KASTCORPUS
De corpus van de kast bestaat ook weer uit vier stukken plaat die op maat zijn gemaakt. Die monteer je weer aan elkaar met houtlijm en schroeven.Gebruik daarvoor speciale mdf-schroeven: die zijn iets smaller dan gewone schroeven om het splijten van het mdf tegen te gaan.
RUG EN SOKKEL
Achteraan het corpus bevestig je nog een rug. Die rug gaat het geheel een pak steviger maken. Neem hier geen plaat van 18 mm, een plaatdikte van 12 mm is flink genoeg.
Omdat je hier dicht tegen de kant van het mdf werken en op de kopse kant werken, gebruik je nageltjes. Zo gaat het hout niet splijten. Om helemaal zeker te zijn, kan je altijd een tikje geven op de kop met een hamer. Zo is de punt iets botter en zal het mdf niet splijten. Je monteert de sokkel onder de onderkast met schroeven en ze is klaar om geplaatst te worden.
DE BANKDRAGERS
Hulpstuk
De gaatjes voor je bankdragers boren is geen sinecure. Ze moeten namelijk gelijke tussenafstanden hebben. Je maakt dus het best een hulpstuk. Dat hulpstuk bestaat uit een mdf-plank, even breed als de zijwand van de kast. Je duidt de positie van vier bankdragers erop aan. Dit doe je met de winkelhaak, zo zitten ze zeker op dezelfde hoogte. Aan het uiteinde van de plank maak je een stopblok, zodat het hulpstuk zeker haaks is op de plank voor de zijwand.
Positie
Bepaal waar de gaatjes moeten komen door te meten vanaf de onderkant van je plank en boor het eerste gaatje in.
Om de rest van de gaten te boren, steek je een boor van dezelfde diameter door het geboorde gat. Zo gaat je hulpstuk niet meer verschuiven. Dan boor je de rest van de gaatjes in. Je kan ze over de hele lengte laten doorlopen of je kan op de plaatsen waar je banken wil, drie of vier mogelijkheden geven om ze te verhogen of te verlagen.
Banken plaatsen
Als je de kast hebt afgewerkt, dan kan je de bankdragers plaatsen. Plaats de banken ongeveer 30 cm uit elkaar. Heb je de gaatjes laten doorlopen, dan kan je de afstand tussen de banken nameten, of je kan gewoon een klein hamertje nemen. De steel van zo'n hamer is om en bij 30 cm. Plaats hem op de vorige bank en zet het hamertje erop. Zo hoef je niet telkens te meten en hangen je banken niet scheef.
SCHARNIEREN
KASTZIJDE
Zorg dat zowel de deur als de zijkant van de kast op de juiste plek ligt. Teken, het liefst met een winkelhaak, een lijn waar de twee scharnieren moeten komen. Dit wordt de referentie van je scharnier. Op de verpakking van het scharnier vind je steeds een duidelijk boorplan. Teken die zorgvuldig over op je planken. Soms zit er in de verpakking zelfs een boormal, dat is nog makkelijker.
deurzijde
Aan de deurzijde moet je de scharnieren inboren met een potboor. Bepaal weer de boorpositie aan de hand van de mal of door te meten. Boor met een potboor van 35 mm waar het midden van het scharnier komt. Bij bepaalde modellen moet je nog twee extra gaten boren aan de zijkant. Ook deze bepaal je aan de hand van de mal of door de positie af te meten. Om ze in te boren, gebruik je het best een boorstatief. Zo boor je zeker recht, en niet door je plaat.
inbrengen
Als de kast is afgewerkt, kan je de scharnieren inbrengen. Omdat de gaten perfect zijn voorgeboord, is het inbrengen van de scharnieren een eitje. Je kan de scharnieren later nog aanpassen om de deur perfect op haar plek te krijgen. Je kan de deur nog lichtjes positioneren, zo sluit de deur perfect aan met de kast. Als je werkt met inliggende deuren, is het belangrijk dat ze mooi in een vlak liggen met de voorkant van de kast.
KASTEN PLAATSEN
Waterpas
Een kast moet waterpas staan. Alleen zo sluiten de deuren perfect en is de kast op haar mooist. Je plaatst de kast al waterpas als je de onderkast plaatst. En je zal zien, waarschijnlijk staat de kast niet van de eerste keer perfect vlak. Daarom moet je onder de kast spieën. Je kan dit doen door er spietjes van verschillende dikte onder te steken tot de kast waterpas is.
bovenkast
Zodra de onderkast waterpas staat, kan je de bovenkast plaatsen. Dit doe je het best niet alleen. De bovenkast kan namelijk flink wat wegen, ook zonder deur en zonder banken. Plaats de voorkant van de kasten gelijk. Zodra de bovenkast perfect op de onderkast staat, kan je de beide delen aan elkaar vastmaken. Om dit zo onzichtbaar mogelijk te doen, schroef je ze aan elkaar van onder naar boven. De schroefkoppen zijn dan enkel zichtbaar vanuit een lage positie.
Kasten aan elkaar
Twee kasten zijdelings aan elkaar schroeven kan je niet onzichtbaar doen. Daarom kies je voor de mooiste oplossing: verbindingsschroeven. Je kan deze krijgen in verschillende kleuren. Ze hebben aan beide zijden een schroefkop. Boor de kasten voor, volgens de diameter, vermeld op de verpakking, en plaats de verbinder. Zo hangen beide kasten aan elkaar. Ook dit doe je pas als de kasten zijn afgewerkt.
SCHUIFWAND
Rail
De schuifwand bouw je op met een rail. Die bevestig je bovenaan. Zaag de rail op maat en boor ze op verschillende plaatsen voor met een metaalboor. Hou de rail op haar plaats en duid aan waar de boorgaatjes zijn. Boor hier nog eens voor met een houtboor. Schroef daarna de rail op haar plaats. Let erop dat de rail waterpas hangt. Dit gaat ervoor zorgen dat je wand straks vlot schuift.
Schuifwand
Zaag eerst een plaat op maat. Meet de volledige hoogte van je kast. Meet op verschillende plaatsen en neem de kleinste hoogte, zo gaat je deur nooit slepen. Trek van die maat het aantal millimeters af dat nodig is voor het geleidersysteem. Lees de verpakking.
Het geleidersysteem bestaat uit twee delen, die in elkaar geschoven worden. Een deel hang je aan de bovenzijde van de schuifwand. In dit geval schuifwand een mdf-plaat, dus vergeet ook hier niet voor te boren. Het tweede deel schuift in de rail. Om de wand gemakkelijk aan de rail te hangen, kan je die tijdelijk ondersteunen met een balkje tot je het systeem erin kan klikken.
Klikken
Breng de wieltjes aan in de rail. Loopt je rail van wand tot wand, dan schuif je ze natuurlijk al in de rail voor je die plaatst.
Nu kan je de wand zelf op zijn plaats schuiven en de wieltjes op hun plaats klikken. Vergeet ook niet de kleine borgschroef aan te draaien, zodat het niet meer uit elkaar klikt.
Stopper
Om ervoor te zorgen dat je schuifwand niet tegen de muur aan botst, of uit de rail valt, moet je een stopper op de rail plaatsen. Die schuif je in de rail en schroef je gewoon aan. Dit doe je natuurlijk op de plaats waar je wil dat het rolletje stopt. Als de rail van muur tot muur gaat, steek je ook de stopper er al vooraf in, samen met de wieltjes.
geleiderwieltjes
Onderaan monteer je nog geleiderwieltjes. Die zorgen ervoor dat je wand niet gaat zwenken wanneer je die opent of sluit, maar mooi recht blijft. Om ze te monteren, moet je ze gewoon in de grond bevestigen. Heb je een houten vloer, dan volstaan enkele houtschroeven. Heb je een tegelvloer of een betonnen vloer, dan werk je met kleine pluggen.
OPKLAPBED
Schroeven of bouten
Het systeem van een opklapbed is vrij simpel. Je moet de vier delen aan het bedkader of aan de lattenbodem bevestigen. Heb je een houten lattenbodem of een houten bedkader, dan kan je dit schroeven. Heb je een metalen bedkader of lattenbodem, dan kies je voor bouten. Je moet de achterkant ook nog stevig in de vloer verankeren. Hoe je dat doet, hangt natuurlijk weer af van de ondergrond. Je kan kiezen voor pluggen en schroeven, of voor houtschroeven.
Bevestigen
Als je het systeem aan je bed hebt bevestigd, moet je het nog in de grond bevestigen. Dit doe je het best met pluggen en stevige bouten. Als je niet weet wat er onder je vloer zit, neem je het best universele pluggen om te verankeren. Die zitten stevig in de vloer vast, welk type (onder)vloer je ook hebt.