Hoe kies je de juiste behanglijm?
Kant-en-klare lijmen en vliesbehang dat direct op de wanden kan worden gekleefd na deze van lijm te hebben voorzien, hebben behangen aanzienlijk toegankelijker gemaakt. Het spreekt voor zich dat elk type behang zijn eigen soort lijm vereist, maar daarnaast bestaat elke lijmsoort ook zowel in vloeibare als in poedervorm, ieder met zijn eigen specifieke eigenschappen.
Specifieke lijmen
Bij de lijmkeuze is het belangrijk om ook naar het gewicht per m² van het behang te kijken:
- een vinyl-papierlijm voor vinylbehang en geweven producten (geen glasweefsel) is bedoeld voor een zwaardere muurbekleding;
- een glasweefsellijm is specifiek voor glasweefselbehang bestemd, maar beperkt tot een bepaald gewicht. Bij weefsels boven de 200 g gebruik je beter een vinyl-papierlijm;
- voor papierbehang is een gewone behanglijm aangewezen.
Kant-en-klare lijm
Het handigste is om voor een kant-en-klare lijm te opteren die, na wat licht omroeren, meteen gebruikt kan worden. Daarmee vermijd je klontervorming of een foutieve water-lijmverhouding, waardoor de lijm moeilijk te verwerken zou zijn of over te weinig hechtvermogen zou beschikken om het behang aan de wand te laten hechten.
Bovendien kan je meteen aan de slag met de behangklus zonder vooraf de lijm te mengen.
Houdbaarheid
Een aangemaakte poederlijm is relatief lang houdbaar (1 week of meer). De emmer moet wel degelijk afgedicht worden om alle mogelijke contaminaties te vermijden. Vooraleer de lijm opnieuw te gebruiken, dient die goed doorgeroerd te worden.
De houdbaarheid van kant-en-klare lijm is moeilijker te bepalen, doordat de lijm rechtstreeks uit de emmer op de wand of op het papier aangebracht wordt. Daardoor is het risico op contaminatie uit de ondergrond veel groter.