Gang & halPremium

Hoe werkt een cilinderslot?

Cilindersloten bestaan in drie uitvoeringen. In dit artikel gaan we dieper in op de technische kant van deze sloten. We overlopen werking, de maten, en geven mee hoe je een optimale veiligheid verzekert.

 

Algemeen

3 uitvoeringen

cilinderslot uitvoeringen

Cilindersloten voor deuren bestaan in drie uitvoe­ringen:

  • Dubbele profiel­cilin­ders kan je aan beide kanten openen en slui­ten. Die gebruik je bij de meeste deursloten.
  • Halve profielcilinders kan je slechts langs één kant openen. Die vind je veel terug in garage­poorten, maar kan je ook voor een inbouwkast gebruiken.
  • Verder bestaat er het knop­cilin­der­profiel, dat je aan de binnen­kant kan openen of sluiten met een knop, en dat langs de buitenkant kan worden geopend of gesloten met een sleutel.

 

Werking

werking cilinderslot

Als de sleutel niet in het slot steekt, blokkeren de pinnetjes het cilinderslot. Ook als de ver­keerde sleutel ingebracht wordt, kan het slot niet gedraaid worden. Als de juiste sleutel in de cilin­der wordt gestoken, dan komen de pinnen gelijk met  de zijkant van het slot. Dan kan je de sleutel draaien en opent het slot. Het palletje van de cilinder schuift de nachtschoot open en de deur kan open.

 

Maten

Als je een inbouwslot koopt, moet je rekening houden met 4 maten:

slot cilinderslot maten

Asafstand

Een van de voornaamste afstanden bij een cilinderslot is de pc-maat of de asafstand (4). Die wordt bepaald door de afstand tussen de kruknoot of de tuimelaar (2) en de cilinderopening (3). Die afstand staat meestal op de verpakking te lezen. De afstand wordt gemeten van het midden van de opening van de kruknoot tot aan het midden van de cirkel van de uitsparing van het cilinderslot. De meest gangbare afstanden in België zijn voor hout 55 mm, 72 mm, 85 mm, 90 mm en 110 mm.

Doornmaat

De tweede belangrijke maat is de doorn­maat (5). Die wordt bepaald door de af­stand tussen de voorplaat (1) en het midden van het cilindergat (3). De meest voorkomende doornmaten in België zijn 40 mm, 45 mm, 50 mm, 55 mm en 60 mm.

Deurkast

Daarnaast is de deurkast van belang. Dat is de uitsparing die in de deur gemaakt is om het cilinderslot in aan te brengen. Meet goed de diepte (8), de breedte en de hoogte van de opening. Dit kan je heel wat werk besparen. Als de maten van de deurkast verschillen van die van het slot, moet je sowieso de kast­breedte aanpassen.

Voorplaat

Verder is ook de voorplaat (1) van belang. Die bestaat zowel in afgeronde vorm als in recht afgesneden vorm. De uitsparing is meestal voorgefreesd in de deur. Meet de uitsparing voor de voorplaat in de deur om extra frees­werk te vermijden.

 

Varianten

Klavierslot en toiletslot

binnendeur klavierslot

Naast cilindersloten bestaan er ook klaviersloten en toiletsloten. Die worden vooral gebruikt om binnendeuren af te sluiten. Bij klaviersloten is het slot meestal al ingebouwd. Die hebben meestal een uni­versele sleutel.

Toiletsloten hebben een tuime­laar die het nachtschoot toedraait. De meest courante afstanden van toiletsloten zijn afwijkend van cilindersloten en bedragen 78 mm, 96 mm en 116 mm.

Meestal staat de cilinderopening bovenaan en de kurknoot of tuimelaar onderaan. Dit kan ook echter omgekeerd zijn. Als je cilinderslot boven je kurknoot staat, hou er dan rekening mee dat je geen gewoon slot kan kopen.

De asafstand is ook verschillend bij sloten waarbij de opening onderaan staat. De meest gangbare afstand daar is 60 mm of 66 mm voor een toiletslot.

 

Eén- of meerpuntsslot

meerpuntslot eenpuntsslot

Tegenwoordig zijn de meeste buitendeuren uitgerust met meerpuntsloten. Deze sluiten de deur op drie of meer plaatsen tegelijkertijd. Deze koop je meestal als geheel. Meet hier­voor zeker ook de afstand tussen de verschil­lende sluitpunten. Dan ben je zeker dat je niet het verkeerde slot aankoopt.

Meerpuntsloten zijn veiliger dan sloten met een enkele sluiting. Wil je echt voor veilig gaan? Neem dan het veiligheidsslot. Dat sluit op meerdere punten en heeft een nachtschoot (7) die minstens 20 mm lang is.

 

Links- of rechtsdraaiend?

links rechtsdraaiende cilinderslot

Bij de meeste inbouw­sloten is de dagschoot tegen­woordig omkeerbaar, maar toch is het handig voor het kopen te weten of je deur links- of rechtsdraaiend is.

Hoe weet je dat nu? Ga aan de buitenkant van je deur staan. Dit wil zeggen dat als je je deur opendoet, je ze moet duwen en niet trekken. Doe de deur open. Zitten de scharnieren rechts, dan is de deur rechts­draaiend. Zitten de scharnieren links, dan is de deur links­draaiend.

 

Veiligheidsrozet

veiligheidsrozet cilinderslot

Als je je cilinder wil be­schermen tegen uitboren, dan kan je het best een veilig­heidsrozet installeren. Die is gemaakt van gehard staal en wordt met bouten vastgezet aan de andere kant van de deur. Dit voorkomt dat die kan worden geforceerd. Het geharde staal beschermt dan weer tegen het uitboren van de cilinder. Dit kan zelfs worden versterkt met een extra cilinder­beveiliging uit gehard staal.

Volgens hetzelfde principe bestaat er ook veilig­heids­beslag. Als je een veilig­heidsrozet installeert, moet je cilinder aan de buiten­kant wel 7 tot 12 mm uitsteken. Dit moet je in je achter­hoofd houden, als je een nieuwe cilinder koopt. De rozet is aanpas­baar in diktes van 1 mm, zodat je die perfect gelijk kan laten komen met het uit­einde van de cilinder.

 

Sleutelhiërarchie

sleutelhiërarchie cilinderslot

Soms kan een sleutel meer sloten openen. Hier zijn verschillende mogelijkheden in te brengen en je kan zelfs een hiërarchie in de sleutels inbrengen:

  • De meest simpele opstelling van cilinders en sleutels is die van verschillend sluitende cilinder. Dit betekent dat elke sleutel slechts één cilinderslot kan openen. De voor- en achter­deur van je huis zullen in dat geval een verschil­lende sleutel hebben.
  • Bij gelijksluitende cilinders kan één sleutel meer cilin­der­sloten openen. Dit voorkomt een grote sleutelbos, als je huis op meerdere plaatsen toegankelijk is.
  • Bij apparte­menten vind je vaak een hoofd­sleutelsysteem met centrale cilinder. Dit betekent dat elke sleutel een centrale cilinder kan openen en ook nog een andere cilinder. Meestal is er dan ook een sleutel aanwezig die alle deuren binnen het systeem kan openen. Die is dan eigend­om van de conciërge of van de eigenaar.
  • Er bestaat nog een verdere uitbreiding dat elke sleutel een groep cilinders kan openen en dat er een hiërarchie van sleutels is. Dit systeem wordt vaker toegepast in bedrijfscomplexen.

Lees hier hoe je een cilinderslot onderhoudt en vervangt.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine