DE MOGELIJKHEDEN VAN LVT-VLOEREN

Wie de vloertrends wat opvolgt, hoort steeds vaker de term LVT. LVT-vloeren zijn relatief nieuw. Tijd dus om eens uit te zoeken wat LVT nu precies is. Spoiler: het is veel meer dan gewoon een laminaatvloer.

LUXURY VINYL TILE
LVT VS PARKET, LAMINAAT EN TEGELS
WAAR EN WANNEER IS EEN LVT-VLOER GESCHIKT?
DESIGN

LUXURY VINYL TILE

luxury vinyl tileLVT staat voor Luxury Vinyl Tile. LVT-vloeren mogen dan wel goed lijken op laminaat- en parketvloeren, toch wordt er gesproken over ‘tiles’ of tegels. Dat slaat op het modulaire gegeven van een dergelijke vloer.

Vinyl slaat natuurlijk op het basismateriaal, pvc. Dat wil echter niet zeggen dat alles uit pvc bestaat. Er is een deel nieuw materiaal dat wordt aangevoerd, waarvan ook 50% recyclaat.

‘Luxury’ slaat dan weer op de afwerking van de vloer, zowel naar duurzaamheid toe, als naar design.

LVT VS PARKET, LAMINAAT EN TEGELS

PLAATSING

1. LVT VS. LAMINAAT

and en groef

Zowel LVT als laminaat zijn zeer geschikt voor een snelle renovatie. Beide vloeren kan je zwevend plaatsen op een bestaande vloer (wel altijd even opletten dat de vloer voldoende proper en vlak is) met een kliksysteem, meestal is dat een asymmetrisch systeem met een tand en groef.

LVT is echter nog gemakkelijker te plaatsen dan laminaat: je hebt de platen maar op maat te snijden, waardoor er geen stof vrijkomt tijdens de plaatsing. Bovendien kan je dankzij het speciale kliksysteem de planken in 2 richtingen aanleggen.

2. LVT VS. TEGELS EN PARKET

parket

LVT is ook toegankelijker voor de beginnende doe-het-zelver. Voor het plaatsen van tegels of parket is toch wat meer ervaring nodig.

Ze behoeven immer een dikkere opbouw, waardoor ze ook minder geschikt zijn voor de gemiddelde doe-het-zelver.

VARIATIE

parket

Parket bestaat uit natuurlijke planken, met een echte houtstructuur. Er kan variatie zitten in de lengte of breedte van de planken, maar ook in de gekozen houtsoort.

Bij laminaat heb je natuurlijk heel wat verschillende mogelijkheden qua design van de planken. Zo kan je ook kiezen om een tegeldesign op de plank aan te brengen.

lvty

Bij natuurlijke of keramische tegels kan er wat gespeeld worden met verschillende formaten. Er zijn ook heel wat designs mogelijk. De voegen blijven wel steeds zichtbaar.

Bij LVT heb je het beste van de 2 werelden: je kan zowel de houtdesigns mooi gaan imiteren, alsook het tegeldesign. Bij LVT heb je ook meer vrijheid naar formaat toe.

ONDERHOUD

onderhoud

Wat het onderhoud van vloeren betreft, kan je natuurlijk zowel tegels, laminaat, parket als LVT makkelijk onderhouden met de stofzuiger of met de swiffer, maar het voordeel van keramische tegels, of van tegels en LVT, is dat je ze ook met water (dus met een dweil) kunt onderhouden.

Parket vraagt extra aandacht. Afhankelijk van de afwerking is hier regelmatig een grondig onderhoud nodig, zoals het aanbrengen van een nieuwe vernis, beits of olielaag.

DUURZAAMHEID

duurzaamheid

Mits ze goed geïnstalleerd zijn, zijn tegels een zeer duurzame optie. Ook parket veroudert op een mooie manier, zeker als je het jaarlijks onderhoud goed doet. Laminaat kan gevoeliger zijn voor krassen, zeker bij de goedkopere soorten. Die zullen na een tijdje ook verkleuren door het zonlicht.

LVT is ook zeer duurzaam. De harde toplaag zorgt ervoor dat je zonder zorgen jonge kinderen en huisdieren hun ding kunt laten doen zonder krassen op de vloer. Het product heeft daarom ook een levenslange garantie.

COMFORT

TEMPERATUUR

temperatuur

Tegels zijn – doordat ze koud aanvoelen – minder comfortabel. Ook laminaat voelt frisser aan, in tegenstelling tot parket. LVT voelt, net als parket, warm aan.

Het is bovendien een goede optie in combinatie met vloerverwarming, doordat pvc warmte beter overdraagt dan het hout van een parketvloer.

GELUID

onderlaag

Laminaat geeft een typisch hol geluid wanneer het wordt bewandeld. Tegels en parket geven een veel natuurlijker geluid dat wordt gedempt. Dat is ook het geval bij LVT.

Bij LVT kan je een geluiddempende onderlaag aanbrengen. De onderlaag zorgt, dankzij de geschuimde structuur, voor een akoestische absorptie. Als je bijvoorbeeld in een appartementsgebouw of op een bovenverdieping LVT installeert, dan ga je beneden geen last hebben van storend geluid van boven. Verder fungeert de ondervloer ook als dampscherm.

WAAR EN WANNEER IS EEN LVT-VLOER GESCHIKT?

keukenLVT is een perfect renovatieproduct, die dankzij de geringe dikte ook geen grote opbouwhoogte nodig heeft in tegenstelling tot andere vloermaterialen. Een ondervloer is geen vereiste, maar wel aangewezen. Naast haar functie als dampscherm en akoestische isolatie, zal die onderlaag kleine oneffenheden opvangen en heeft ze een glad, glijdend oppervlak, wat belangrijk is bij zwevende vloeren.

LVT is waterbestendig, dus je kan deze zonder problemen plaatsen in vochtige ruimtes zoals een keuken of een badkamer. Door het stille loopgeluid zijn LVT-vloeren ook bijzonder geschikt voor slaapkamers.

DESIGN

TEGEL OF PLANK?

tegel of plank?

Een eerste keuze die je maakt, is die tussen tegels of planken. Bij de tegels zit je direct in een iets koelere of iets frissere look.

Bij planken zit je natuurlijk in die warmere houtlook die dan weer typisch in de living aan bod komt.

LICHTE VLOER OF DONKERE VLOER?

lichte vloer

In het algemeen kan je stellen dat een lichte vloer de ruimte gaat vergroten, doordat die meer licht gaat reflecteren. Een donkere vloer zal dan eerder de ruimte gezelliger maken, zeker in een grotere kamer.

Een ander voordeel is dat je op lichte vloeren minder snel stof zal zien liggen.

KLEUREN

kleuren

Kleuren stem je altijd het best af op je interieur. Zit je met veel felle kleuren zoals turquoise, blauw of limoengroen, dan zorg je voor koelere tinten in je vloer zoals (wit)grijstinten, beige of greige (beige/grijs).

Wil je een rustiger interieur en heb je gekozen voor een warmere aankleding met veel beige tinten, greige tinten, tussentonen en herfstkleuren? Kies dan best ook voor een vloer met die warme kleur, met rode of gelige ondertonen. Dat vind je in heel wat bruintinten terug.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door BERRYALLOC
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine