Schouwen & haarden

3 VEELGESTELDE VRAGEN OVER HAARDEN BEANTWOORD

Niets zo gezellig in de winter als een knisperend haardvuurtje wanneer je ‘s avonds met volk zit, of wanneer je gewoon in je leefruimte wil genieten. Er mogen dan wel heel wat mogelijkheden bijgekomen zijn om te verwarmen, een haard of een kachel in je woning blijft aantrekkelijk én kan uitstekend mee met zijn tijd. Maar waarop moet je allemaal letten bij de aankoop? Welke brandstof kies je? Is het nog ecologisch verantwoord? Je leest het hier.

WAAROP MOET IK LETTEN BIJ DE AANKOOP VAN EEN HAARD?
WAARMEE HOUD IK REKENING VOOR DE INSTALLATIE VAN MIJN HAARD?
HOE KAN IK DE PRODUCTIE VAN FIJN STOF BEPERKEN?

WAAROP MOET IK LETTEN BIJ DE AANKOOP VAN EEN HAARD?

Welk type haard je in huis wil, hangt af van hoe vaak je ervan wil gebruikmaken, daarom is eerst en vooral de brandstof belangrijk.

Het is meestal ook een echte eyecatcher, dus om het oog te plezieren moet je ook aandacht hebben voor het design. Verder houd je ook het best gebruiks- en onderhoudsgemak in het achterhoofd.

GASHAARD VS HOUTHAARD

gashaard

Bij de aankoop van een haard is het heel belangrijk dat je eerst je brandstof kiest: ga je voor een gashaard of een houthaard? Ga je je haard maar sporadisch gebruiken, en je wil echt authenticiteit in je woning? Dan kan je opteren voor een houthaard.

Denk je eerder aan gebruiksgemak en in het aantal kilowatt dat de woning vraagt? Dan is een gashaard een goede keuze.

Lees hier meer over waarop je moet letten bij de installatie van deze types haarden.

DESIGN

haard

Ook het design van je haard is heel belangrijk: ga je voor modern en strak of toch eerder landelijk? Hout- en gashaarden komen de laatste jaren overigens heel sterk overeen qua look.

Fabrikanten produceren bijvoorbeeld gashaarden waar de gasflexibels in de brander zitten, of een 3D brander waarbij als het ware de vlammetjes uit de houtstam komen. Op die manier is men tegenwoordig zeer creatief en lijkt een gashaard heel sterk op een houthaard en omgekeerd.

GEBRUIKS- EN ONDERHOUDSGEMAK

gebruiksgemak

Het is heel belangrijk dat je kijkt naar het gebruiksgemak en onderhoudsgemak van de haard.

Haarden zijn zo vaak uitgerust met een eenvoudig kliksysteem: je klikt erop en de haard kan tot 45° kantelen.

WAARMEE HOUD IK REKENING VOOR DE INSTALLATIE VAN MIJN HAARD?

Wanneer je een haard kiest, is de brandstof uiteraard het belangrijkst. De keuze valt dan op hout of gas.

Daavoor moet je je wel goed informeren, gezien de installatievoorschriften voor een houthaard anders zijn dan die voor een gashaard. Maar wat is er allemaal nodig om een hout- of gashaard te installeren?

GASHAARD

gashaard

Eerst en vooral moet er voor een gashaard natuurlijk aardgas of propaangas aanwezig zijn.

In de meeste gevallen is er ook stroomvoorziening nodig en een aansluiting op een concentrisch kanaal - dat kan ofwel via een geveldoorvoer, ofwel recht omhoog. Daarnaast moet de omkasting van de haard ook vuurvast zijn.

HOUTHAARD

houthaard

Bij een houthaard is het in de eerste plaats belangrijk dat er zuurstof aanwezig is – natuurlijk vuur dooft immers zonder zuurstof. De diameter en lengte van het rookkanaal hangt af van de grootte van de haard. Het rookkanaal van een houthaard is verder meestal dubbelwandig en geïsoleerd. Ook hier dient de omkasting vuurvast te zijn.

Bij een houthaard is verder ook de verluchting van die omkasting belangrijk. De convectielucht moet vrij kunnen bewegen uit de omkasting.

HOE KAN IK DE PRODUCTIE VAN FIJN STOF BEPERKEN?

In 2018 werd voor het vijfde jaar op rij de Europese daggrenswaarde voor fijn stof (PM10) gehaald in Vlaanderen en Brussel.

Er is met andere woorden in België nog nooit zo weinig fijn stof in de lucht geweest als vandaag, mede door de manier waarop haarden en kachels tegenwoordig worden geproduceerd.

VOLDOEN AAN DE NORMEN

normen

Fabrikanten van haarden hebben aandacht voor de Europese  normen en produceren haarden die zo zuiver mogelijk branden.

Dan doen ze onder meer met een systeem met een turbulentie-effect dat zorgt voor een reductie van de stofdeeltjes, of een geautomatiseerde houthaard met verschillende parameters die de productie van stofdeeltjes (vooral bij het aanmaken en uitdoven van de haard) sterk verminderen.

STOKEN EN ONDERHOUD

stoken

De productie van fijn stof hangt niet alleen af van de kwaliteit of de eigenschappen van de haard, maar ook van de manier van stoken. Het is belangrijk dat, wanneer je met hout stookt, dat dat droog hout is. Ook de installatie (door een professional) en het onderhoud van de haard heeft een sterke invloed op

Wie nog een oude haard heeft, vervangt die het best zo snel mogelijk.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door M-DESIGN
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine