Pbm persoonlijke bescherming

STOF EN LAWAAI

Een item dat je nooit mag onderschatten: stof en lawaai hebben een grote impact op je gezondheid als je je er niet voldoende tegen beschermt.

STOF
LAWAAI

STOF

1. Houtbewerkingen, ruwbouwwerken … er zijn maar weinig klussen waar je niet met stof te maken krijgt. Daarbij kan je ook te maken hebben met rook of gas (spuitbus, vernevelde verf), rondvliegende vezels (asbest), vernevelde chemische producten (sproeistoffen) ... Het inademen, inslikken of zelfs al contact met de huid kan in sommige gevallen al ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Wat valt er tegen te doen?

stofmasker

Je kan gebruik maken van een wegwerpstofmasker, die je dan wel maar eenmalig kan gebruiken. Ze zijn onverdeeld in 3 categorieën:

  • FFP1: grote vaste, niet schadelijke deeltjes, het minst filterefficiënt
  • FFP2: vaste, vloeibare , irriterende aerosolen
  • FFP3: tegen vaste, vloeibare en toxische aerosolen, het meest filterefficiënt

Of je hebt een (half-)gelaatsmasker nodig. Die sluit volledig af waardoor je het best beschermd bent. Stof- of gelaatsmaskers kunnen extra eigenschappen hebben, aangeduid met volgende symbolen:

gelaatsmasker
  • D: een betere weerstand tegen verstopping na verloop van tijd;
  • V: een ventiel om uit te ademen wat het draagcomfort vergroot; zorgt voor een lager CO²-gehalte en de temperatuur en vochtigheid dalen;
  • R: een herbruikbaar stofmasker (mits reiniging);
  • NR: standaard zijn alle stofmaskers slechts 1 sessie te gebruiken. Dit staat aangegeven met de lettercombinatie NR. Staat er niets vermeld, dan is het masker sowieso maar 1 keer te gebruiken.

ventileren2. Ventileer je atelier of werkruimte van zodra er veel stofproductie zal zijn. Ontstof ook geregeld je materiaal en werkstuk en reinig op tijd en stond de filters van de stofafzuiging.

3. Bij het afstoffen ga je niet te werk met de compressor, maar liever met een natte doek of stofzuiger. Leeg op tijd ook de opvangbak. Als je een machine aansluit op de stofzuiger, gebruik dan een correct verloopstuk. Vegen liefst vermijden want dat doet het stof opnieuw opdwarrelen.

4. Het heeft verder weinig zin om voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens het klussen tegen het stof, en daarna met vuile handen en bestofte kleren in het atelier je boterhammen bijvoorbeeld op te eten. Dan dwarrelt het vuil en stof toch opnieuw neer rondom je, en riskeer je het te inhaleren.

LAWAAI

5. Je gehoor kan al schade oplopen van zodra het lawaai hoger gaat dan 80 decibel. Om het wat concreter te maken; dat stelt zoveel voor als het geluid van een werkende stofzuiger of grasmachine. Onderschat lawaai dus zeker niet! Wat zijn je opties om je hiertegen te beschermen?

lawaai
  • Oorkappen; zeer handig in gebruik; na verloop van tijd moet je de oorkappen vervangen;
  • Indrukbare oorpropjes: eenmalig gebruik (hygiëne en blijvende pasvorm goed afsluiten);
  • Oordopjes met/zonder koord of met beugel: niet meer gebruiken indien demping niet meer ideaal verloopt of wanneer ze stuk gaan;
  • Gehoorbescherming op maat of 'otoplastieken': bevat filter aangepast aan het type lawaai.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door caa
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine