Vochtweringswerken

HOE VOCHTPROBLEMEN IN EN ROND JE WONING OPLOSSEN

Vochtproblemen kunnen in verschillende vormen voorkomen. Als je daar niets aan doet, kan dat nare gevolgen hebben, van vochtplekken en schimmels op de muur tot loskomend behang en pleisterwerk. Ook voor je gezondheid is het gegarandeerd geen pretje. Gelukkig is er voor elk vochtprobleem een gepaste oplossing die er snel komaf mee maakt.

OPSTIJGEND VOCHT TEGENGAAN
DOORSLAAND VOCHT TEGENGAAN
CONDENSATIEVOCHT TEGENGAAN
VOCHTBESTRIJDING IN DE KEUKEN EN DE BADKAMER
VOCHTBESTRIJDING IN DE KELDER

OPSTIJGEND VOCHT TEGENGAAN

opstijgend vochtOpstijgend vocht is grondwater dat vanuit de natte ondergrond naar boven komt. Logisch dus dat het probleem zich eerst manifesteert onderaan de muren op het gelijkvloers. Vooral oudere woningen zijn hiervoor gevoelig, want vroeger werd er nog geen waterdichte folie gebruikt tussen het metselwerk en liet de fundering vaak te wensen over.

Toch kan opstijgend vocht ook een probleem vormen bij recentere huizen. Muurstenen zijn van nature poreus en door het ouder worden nemen ze nog meer vocht op. Zo ontstaat er een sponseffect dat water als het ware in de muur zuigt. Op die manier kan het grondwater tot maximaal 1,20 meter hoog in de muur trekken. 

Het gevolg van opstijgend vocht is dat het metselwerk, de bezetting, het behangpapier … worden aangetast. Je kan opstijgend vocht vaak herkennen aan opkrullend behangpapier, nat schilderwerk of loskomende plinten.

Zo kan je opstijgend vocht bestrijden.

WATERDICHT MAKEN VAN ONDERGRONDSE MUREN

muren waterdicht makenGemetselde funderingen of muren die onder de grond zitten, kunnen te maken krijgen met vochtproblemen. Zeker in oude woningen (zonder waterkering) of bij een wisselende grondwaterstand kan water insijpelen onder het straatniveau.

Het water trekt dan vervolgens via bijvoorbeeld de kruipkelder langzaam omhoog in de opgaande muren. Daar veroorzaakt het uiteindelijk problemen zoals schimmel, vochtplekken, een muffe geur … Dit is een erg traag proces en de schade wordt meestal pas veel later vastgesteld, vaak na tientallen jaren.

Voorkomen is ook voor dit probleem veel beter dan genezen. Als je bij het bouwen al een bitumineuze coating aanbrengt aan de buitenzijde van ondergrondse constructies, voorkom je later veel problemen.

Zo maak je ondergrondse muren waterdicht.

DOORSLAAND VOCHT TEGENGAAN (SLAGREGEN)

doorslaand vochtDoorslaand vocht of regendoorslag duikt vooral op bij poreuze of beschadigde muren van oudere woningen. Vooral de muren die naar de regenzijde gericht zijn, hebben er last van. De poreuze muren slorpen vocht op en ook via barsten in de muur of een lekkende dakgoot kan water binnendringen.

Dat vocht baant zich vervolgens een weg doorheen de hele muur, waardoor er uiteindelijk ook aan de binnenkant sporen van vocht, salpeter of schimmel verschijnen. Doorslaand vocht kan heel wat schade veroorzaken aan de stenen, het voegwerk of de isolatie. Het dient daarom zo snel mogelijk behandeld te worden. Ook binnenmuren beschilderen of behangen kan niet op vochtige muren. Ook dan dien je eerst de binnenmuren droog te krijgen.

Bestrijd slagregen op je buitenmuren | binnenmuren.

HERSTEL DE VOEGEN VAN BESCHADIGDE BUITENMUREN

voegen herstellen

Zijn de voegen van je buitenmuur beschadigd? Kap deze oude en gehavende voegen helemaal uit en veeg de ruimte tussen de stenen goed schoon met een harde borstel. Vervolgens vul je de uitgekapte voegen snel en eenvoudig weer op.

Zo kan je voegen herstellen.

CONDENSATIEVOCHT TEGENGAAN

condensatievochtWe leven, koken en wassen in onze woning. Daardoor is de lucht in huis altijd min of meer vochtig. Als die vochtige en warme lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, ontstaat er condensatievocht. Zeker in een ruimte die niet goed geventileerd wordt, zal de vochtige lucht neerslaan op de muren.

Het gevolg zijn vochtplekken, schimmelvorming, afbladderende verf, loskomend behangpapier en pleisterwerk. De ruimte krijgt ook een muffe geur en wordt ongezond om in te vertoeven. Voldoende ventileren is een must en aangetaste muren dien je zo snel mogelijk te behandelen.

Zo kan je condensatievocht bestrijden.

VOCHTBESTRIJDING IN DE KEUKEN EN DE BADKAMER

vochtige voegenHet is logisch dat badkamers en keukens gevoelig zijn voor vochtproblemen. In deze ruimtes ontstaat veel vocht door het douchen, baden of koken. Waterdamp kan vervolgens neerslaan op de muren en het plafond.

Dat is zeker het geval indien de ruimte niet verwarmd is en onvoldoende verlucht. De aanwezige waterdamp kan dan niet weg … en dat zorgt op termijn voor typische vochtproblemen zoals vochtplekken en schimmelvorming.

Een belangrijke oorzaak van vochtproblemen in je badkamer zijn lekkende voegen. Onder meer de voegen tussen de wand en de vloer (de kimnaad) geven bij lekkage problemen. Bij lekkende voegen zal je pleisterwerk vochtig worden en komen op termijn de tegels los.

SANITAIRE VOEGEN WATERDICHT MAKEN

sanitair waterdicht

Een lekkende voeg (en bijgevolg loszittende tegel) is niet altijd te vermijden. Het is daarom een goede keuze om, alvorens je gaat tegelen, de muur van je badkamer helemaal waterdicht te maken met een transparante, milieuvriendelijke en waterdichte coating. Op die manier zal vocht geen kans krijgen om de tegels aan te tasten, zodat deze loskomen. 

Zo maak je sanitaire voegen waterdicht

VOCHTBESTRIJDING IN DE KELDER

LEKKEN DOOR BARSTEN EN SCHEUREN

scheur kelder

Zeker oudere huizen hebben vaak last van een vochtige kelder door scheuren en barsten in de muren. Langs deze scheuren en barsten kan vocht gemakkelijk naar binnen dringen. Dit probleem zie je vaak als bezetwerk of behang begint los te komen, wanneer verf afbladert of als er schimmel ontstaat.

Ook de overgang van de keldervloer naar de muren (de kimnaad) is gevoelig voor barsten en scheuren die een doorgang geven aan water. Zeker na een lange periode van regen zal vocht langs die weg binnendringen. De druk van het grondwater neemt in natte periodes immers fors toe.

Zo bestrijd je lekken in de kelder.

VERANKERING VAN LEIDINGEN EN BOUTEN

leidingen

Een kelder bevindt zich doorgaans onder de grond en daar zorgt het grondwater vaak voor vochtproblemen. Zeker na een periode met veel regen stijgt de druk van het grondwater op ondergrondse constructies. Maar ook leidingen die door de kelder lopen, geven vaak aanleiding tot problemen.

Via een lek aan de doorvoer van een leiding kan vocht gemakkelijk naar binnen komen. Een gemetselde kelder is op zich nooit waterdicht en door de druk van het grondwater ontstaan er vaak problemen. Het metselwerk heeft altijd een extra behandeling nodig om vocht volledig tegen te houden.

Zo dicht je leidingen en bouten af.

VOCHTIGE KELDERVLOER

keldervloer

Een vochtige keldervloer kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken. Vaak ontstaat er een lek bij de aansluiting van de muur en de vloer (de kimnaad). Anderzijds is een vochtige keldervloer regelmatig het gevolg van insijpelend grondwater dat zich via scheurtjes in de vloer een weg baant naar de kelder. Dat kan zelfs het geval zijn bij heel minuscule scheurtjes.

Daarnaast geeft een hoge stand van het grondwater ook aanleiding tot een vochtige keldervloer. Zeker in kruipkelders is dat het geval. Na een periode met veel regen verhoogt de druk van het grondwater. Bij een kelder die onvoldoende beschermd is tegen vocht, kan op dat moment het water gewoon door de keldermuren en keldervloer binnendringen.

Zo bescherm je je keldervloer.

VOCHTIGE KELDERMUREN

keldermuur

De kelder is veruit de meest vochtige ruimte in huis. Dat is ook logisch, want een kelder ligt deels of helemaal onder het grondniveau. Daardoor is deze ruimte heel gevoelig voor verschillende vochtproblemen zoals condensatie, insijpelend grondwater, schimmelvorming … Onder meer de muren van de kelder kunnen vochtig aanvoelen en zo aanleiding geven tot schimmelvorming en een onaangename geur.

Op langere termijn kan zelfs de constructie verzwakken en kan vocht ook opstijgen naar de ruimtes boven de kelder. Om grote problemen te voorkomen is het daarom een goed idee om je keldermuren af en toe te inspecteren en waar nodig te herstellen.

Zo bescherm je je keldermuren.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door AQUAPLAN

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine