Hobbyklussen

MAAK ZELF EEN VESTIAIREMEUBEL

Flatpackmeubels worden gemaakt uit plaatmateriaal. Wanneer ze niet opgebouwd zijn, vormen ze een plat pakket. Wij maken ons eigen bouwpakket voor een vestiairemeubel. Daarvoor gebruiken we een halfhout­verbinding. De lades maken we met behulp van een klassieke tandverbinding.

BOUWPAKKET

bouwpakket

Je maakt je eigen bouwpakket uit een aantal multiplexpanelen. Het handigst is dat je ze in de houtzagerij of in de doe-het-zelf al op maat laat zagen. Met deze panelen ga je aan de slag om je volledige kast te maken.

Natuurlijk moet je nog wel je verbindingen maken, zodat de kast straks als een puzzel in elkaar past. De rug van de kast maken we uit hardboardpanelen, net als de bodems van de lades onderaan. Een houten latje onder aan de lade zorgt voor ondersteuning van de bodem.

SPONNING

sponning

Als eerste werk zaag je een sponning in de zijkant van je kast. In die sponning kan straks de rug invallen. Dit doe je door de langs­geleider van je zaag tot tegen de tanden in te stellen. Zaag een centimeter diep langs de rand van je multiplexpaneel.

VERBINDINGEN

verbindingen

Het corpus van de kast maak je uit het multiplex. Als de panelen op maat gezaagd zijn, moet je enkel nog de verbindingen inzagen. We kiezen voor een staande halfhoutverbinding.

De opening maak je even breed als de dikte van een plaat en zaag je halfweg in. De horizontale en verticale delen moeten aan de tegengestelde zijde ingezaagd worden, zodat ze in elkaar passen.

Zaag eerst de verbinding in, tot waar je afgetekend hebt. Dan kap je met een beitel de verbinding volledig open. Je kan die verbindingen gemakkelijk maken met een lintzaag, maar je kan het net zo goed doen met een handzaag of een decoupeerzaag.

RONDINGEN

rondingen

De rondingen zaag je uit het paneel met behulp van de lintzaag. Omdat het zo'n groot paneel is, zal je dit wel niet in één keer kunnen, je moet in verschillende stappen werken.

De halfronde handgrepen van de lade kan je ook met de lintzaag maken. Zaag eerst op verschillende punten tot aan de rand van de ronding. Zo spant je zaag straks niet. Dan zaag je de halfronde handgreep uit.

Doe dit in twee keren, telkens te beginnen van de rand. Je kan de rondingen natuurlijk ook met een decoupeerzaag zagen.

GAT VOOR DE ROEDE

roede

Voor je de kast in elkaar steekt, moet je nog een opening maken om straks de kledingroede in te hangen. Die roede maken we uit rondhout, dus boren we de opening met een vlinderboor met dezelfde diameter als de dikte van ons rondhout.

Door de twee zijkanten gelijk te leggen, zitten de gaten meteen op de juiste plaats ten opzichte van elkaar. Een extra plank eronder vermijdt splinters.

AFWERKING

afwerking

Het gemakkelijkst is dat je alle delen al schuurt en vernist, voor je ze in elkaar zet. Vergeet niet om te ontvetten, na het schuren, maar voor het vernissen. Om de grote vlakken te vernissen, neem je een roller. De kopse kanten doe je met een klein rolletje of met een borstel.

PUZZELEN

puzzelen

Laat de delen drogen en zet ze daarna in elkaar. Dit doe je simpelweg door de delen in elkaar te schuiven. Je kan het meubel met of zonder houtlijm in elkaar zetten. Een tikje van de hamer kan wonderen doen als de verbinding iets te vast is. Het is in dit geval beter dat de verbindingen iets te vast zitten dan dat ze loszitten.

SERIEWERK

seriewerk

De lades maak je uit hetzelfde multiplexpaneel als het corpus. Hier gebruiken we een tandverbinding. Je maakt je tand ongeveer één derde van je paneel lang. De diepte van je tand komt overeen met de dikte van je multiplex.

Werk je met een lintzaag, dan kan je hier gemakkelijk in serie werken. Je stelt de langsgeleider één keer in om de diepte van je tand te bepalen. Doe hetzelfde voor de andere zaagsnede. Zo zaag je ze in geen tijd allemaal.

GROEF

groef

De groef maak je aan de hand van je tand. Teken de tand over op het paneel en zaag de groef uit. Werk hier wel aan de binnenkant van het getekende lijntje. Hiermee voorkom je dat je verbinding straks te los is. Is ze te strak, dan kan je nog altijd een beetje wegschuren. Met een lintzaag zaag je eerst de uiteinden van de groef in.

De groef is natuurlijk zo diep als de dikte van je multiplex. Start met een boogvorm naar het einde van je groef. Zorg ervoor dat je op het einde van je groef zeker recht bent met je zaagblad. Zaag dan in de tegengestelde richting de opening verder uit.

MONTAGE

montage

Breng een latje onder aan de lade aan om de bodem op zijn plaats te houden. De verbinding breng je nu gewoon in elkaar aan en zet je vast met wat houtlijm. Met een lijmklem erop wordt dit een stevige verbinding.

Schuur pas na het verbinden de lades op. Hierdoor zorg je ervoor dat de verbinding gelijk komt te liggen met de zijkant van de panelen. Pas daarna vernis je ze.

LIJMEN

lijmen

Ook de rug laat je het best al op maat zagen als je hem koopt. Om hem af te werken, gaan we hem met een vliesbehang behangen. Het best maak je het hardboard lichtjes nat of breng je een primer aan voor behanglijm, zodat er niet te veel lijm in het hardboard trekt. Dit zorgt ervoor dat alles straks goed blijft plakken.

We kiezen hier voor vliesbehang, dus brengen we de lijm aan op het hardboard zelf.

VERDELEN

verdelen

Bij een normale breedte moet je twee banen aanbrengen. Lijm dus ook eerst een eerste helft in, breng het vliesbehang aan.

Als die eerste baan recht hangt, wrijf je met een spatel alle overtollige lijm van onder het behang weg, naar de zijkant. Breng de tweede baan als volgt aan. Lijm eerst het hardboard in.

Leg het behang eerst in de lijm en duw die daarna tegen de andere baan aan. Dit wordt stotend aanbrengen genoemd.

MONTEREN

monteren

Draai je rug om en snij het overtollige behang weg langs de rand. Als het vliesbehang is gedroogd, dan kan je het in de sponning inbrengen die je daarstraks hebt gemaakt. Je moet hem natuurlijk nog wel vastmaken aan het corpus. Dit doe je door het hardboard achteraan vast te nieten of te nagelen.

Je kunt een niet- of nagelpistool gebruiken, maar het lukt evengoed met een hamer en een nageltje. Zodra de rug eraan hangt, zal je merken dat het meubel een stuk steviger staat. De lades nog inbrengen, en klaar is Kees.
vestiairemeubel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine