BUREAU OP SCHRAGEN BOUWEN
Een simpel maar leuk ontwerp dat het in zowat alle ruimtes goed doet, is dit bureau op schragen (met daartussen telkens een legplank als opbergruimte).
ZO GA JE TE WERK
Voor deze klus begin je vanuit ongeschaafde houten latten, die je bijschuurt. De ruwe look mag behouden worden, maar splinters worden natuurlijk wel weggewerkt.
Zaag de poten op gelijke lengte af. Schuin de rand af, zodat je de latten in een A-vorm kunt plaatsen. De hoek meet je één keer op en zet je dan over.
Voor twee schragen heb je vier keer een A-vorm nodig. Je timmert telkens twee poten tegen de schuine dwarsdelen. Daarvoor teken je eerst de juiste positie af. Gebruik eventueel een plankje om een vaste afstand van de rand te bewaren. Dan kan je voorboren en nagelen (of schroeven).
Daarna zijn de plateaus aan de beurt, die tussen de schragen komen. Gebruik daarvoor twee schuin gezaagde dwarsdelen, zodat ze tussen de A-vorm passen. Hoe lang de verbindende latten van het rooster moeten zijn, hangt af van hoe diep je het bureau wilt hebben.
Pas eerst het plateau tussen de A-vormen en stel daarna het rooster samen met vier lange balken en twee haakse latjes. Lijm de stukken vast en laat drogen met lijmklemmen.
Ook de bovenbalk bestaat uit verschillende onderdelen. Begin met het vastschroeven van twee trapeziumvormen op een liggende plank. Tussen die twee trapeziums komt een rechtopstaande plank. Om die vast te zetten, schroef je door de trapeziums heen.
Nu komt de bovenbalk in het bovendeel van de schraag te zitten; als alles klopt, past hij hier perfect in. Schroef hem langs onderen vast aan de trapeziums die al aan de poten verankerd zaten.
Het werkblad bestaat uit een mdf-plank die verstevigd is aan de onderzijde. Lijm aan de voor- en zijkanten een strook mdf, zodat het werkblad ook optisch voldoende dikte krijgt.
Aan de achterzijde zorgt een rechtop geplaatste plank ervoor dat onze tafel niet doorhangt. Er komen ook drie dwarse ribben ter versteviging. De twee ribben aan de buitenzijde passen perfect in de opening boven aan de schragen.
Zaag eerst alle onderdelen op maat en pas ze uit op de onderzijde van de plank. Teken de positie af, zodat je gemakkelijk ziet waar je kunt voorboren. Werk de boorgaten af met een verzinkboor, zodat je schroeven straks niet zichtbaar zijn. Lijm dan de stukken aan elkaar met voldoende houtlijm. Het is de bedoeling dat de lijm over het hele oppervlak een verbinding tot stand brengt, om zo doorbuiging onmogelijk te maken.
Maak nu de opstaande delen vast aan het werkblad. Dat doe je met lijm en schroeven. Zorg er opnieuw voor dat de planken over de volledige lengte verlijmd zijn. Het geheel wordt extra stevig als je de opstaande delen ook onderling verbindt.
Wanneer alles vastzit, kun je de schroefkoppen verbergen door er wat vulmiddel in aan te brengen. Het overtollige vulmiddel haal je weer weg met een plamuurmes.
Zowel het tafelblad als de schragen kun je nu van een likje verf voorzien. Schuur daarvoor het oppervlak eerst op, stof af en ontvet. Het werkblad verf je met een rol, maar voor de schragen gebruik je het best een kwast. Daarmee kun je gemakkelijk tot in de groeven schilderen. Wil je verschillende kleuren afwisselen, maak dan gebruik van schilderstape om randen af te dekken.
Nadat de verf gedroogd is, stel je de onderdelen samen tot een bureau. De plateaus plaats je tussen de schragen, het bureaublad komt erop te liggen. Het ontwerp is zo gemaakt dat de ribben netjes aan de bovenzijde tussen de poten passen. Je bureau is dus gemakkelijk in en uit elkaar te halen, maar je zult nooit per ongeluk de schragen van onder het werkblad duwen.