Kies je voor een klassieke veranda of een leefveranda?
Bij de zoektocht naar een veranda zal je waarschijnlijk meer dan een keer het woord 'klassiek' en 'leefveranda' zien passeren. We leggen uit wat deze termen precies betekenen en wat de voornaamste verschillen zijn.
WAT IS EEN KLASSIEKE VERANDA?
Een klassieke veranda wordt vaak beschouwd als een uitbreiding van het huis en komt meestal neer op een met glas overdekte buitenruimte. Het is vaak bedoeld als louter de overgang tussen een binnen- en buitenruimte, als een plek om te ontspannen, te genieten van de natuur en te ontsnappen aan het huis, terwijl je toch beschut blijft, net zoals je dat onder een terrasoverkapping zou doen.
Een klassieke veranda is voornamelijk opgebouwd uit profielen en grote glaspartijen, aangebouwd aan de zijkant of achterzijde van de woning. Bij een klassieke veranda kun je daarom dus meestal niet het hele jaar door genieten. Dat komt doordat de temperaturen hoog oplopen wanneer de zon doorbreekt in de zomer. In de wintermaanden geldt het omgekeerde effect.
Door de grote ramen, zal de koude gemakkelijker doordringen. Als je in de wintermaanden wilt profiteren van je veranda, moet de verwarming voortdurend opstaan om ze op een goeie temperatuur te houden.
WAT IS EEN LEEFVERANDA?
Een leefveranda is in principe vooral een 'extra' leefruimte/woonkamer, waar er vooral ingezet wordt op meer lichtinval. Het voornaamste verschil met een klassieke veranda, is dat een leefveranda ontworpen is om het hele jaar door er te kunnen vertoeven. Daarom wordt er in de constructie ook gewerkt met beter isolerende materialen om de temperatuur beter regelbaar te houden. Een leefveranda heeft meestal geïsoleerde ramen en deuren, vloerbedekking, verwarming en soms zelfs airconditioning.
Een leefveranda kan zo dienen als een extra woonkamer, eetkamer, thuiskantoor, speelruimte of zelfs een serre voor planten.