VerlichtingsconceptenPremium

COMBINEREN MET LICHTREGELSYSTEMEN

lichtregelsysteemIn de praktijk worden vaak verschillende lichtregelsystemen gecombineerd, om op die manier tot een performantere installatie te komen. Zo moet bij de keuze voor afwezigheidsdetectie in elk geval ook een drukknop voorzien worden om de verlichting te kunnen inschakelen. In kantoren kan het bovendien nuttig zijn aanvullend nog daglichtregeling te voorzien. Er bestaan detectoren die verschillende waarnemingsmogelijkheden in hetzelfde toestel combineren: er zijn op de markt tal van detectoren beschikbaar die aan-/afwezigheidsdetectie combineren met daglichtregeling.

LICHTREGELSYSTEMEN EN LEDVERLICHTING

Ledverlichting is uitermate geschikt voor de automatisering via lichtregelsystemen. Het is mogelijk om de ledverlichting te schakelen, te dimmen en in te spelen op de kleurtemperatuur zonder de levensduur en de karakteristieken ervan negatief te beïnvloeden. Integendeel, dimming leidt tot lagere bedrijfstemperaturen, wat een positieve invloed heeft op de levensduur en op de efficiëntie van de leds. Met de evolutie naar ledverlichting is bovendien definitief de stap gezet naar de digitalisering van de verlichting. Momenteel is DALI de meest toegepaste standaard voor de digitale sturing van functionele verlichting. Het feit dat ledverlichting goed regelbaar is, heeft er onder meer toe geleid dat de 'constante verlichtingssterkteregeling' meer en meer wordt toegepast. Hierbij wordt de verlichting gedimd naar het niveau dat voor precies voldoende licht op het werkvlak zorgt: het lichtniveau is altijd hoog genoeg, maar nooit te hoog, doordat de overdimensionering afgetopt wordt. Dat kan over de levensduur van de verlichtingsinstallatie voor een noemenswaardige energiebesparing zorgen.

VERLICHTING, ONDERDEEL VAN THE INTERNET OF THINGS (IOT)

En de digitalisering zet zich overal door. Dit heeft de (r)evolutie richting the Internet of Things ingeleid. The Internet of Things (IoT) is wat er gebeurt wanneer er niet langer enkel computers, tablet en gsm's aan het internet verbonden zijn, maar allerlei soorten toestellen en objecten … inclusief sensoren en verlichtingstoestellen. Elk object dat 'connected' is, is een potentiële bron van informatie. Deze informatie kan door analyse en door uitwisseling tussen verschillende objecten een belangrijke meerwaarde voor de gebruiker betekenen … Het kernwoord voor de datacaptatie is 'sensoren'. Dezelfde sensoren die nu reeds gebruikt worden voor lichtregeling in de niet-geconnecteerde verlichtingsinstallaties. Met de informatie uit sensoren waarmee lichtregelsystemen nu reeds werken (bv. detectie van beweging, meting van hoeveelheid licht …), kan er immers nog veel meer worden gedaan. Zo kan de informatie van een bewegingssensor in een aanwezigheidsdetector, behalve voor het in- en uitschakelen van de verlichting, bijvoorbeeld ook gebruikt worden voor de sturing van de ventilatie, in functie van de beveiliging of voor het opstellen van realtimebezettingsschema's. Daarnaast kunnen er nog vele andere nuttige toepassingen bestaan waar tot op heden zelfs nog niemand aan gedacht heeft. Maar er is meer … Verlichting is alomtegenwoordig binnen in en buiten gebouwen. Het heeft meer eindpunten dan om het even welke technologie, in om het even welke omgeving. Verlichting kan dan ook niet alleen toestellen bieden die kunnen dienen als aansluitpunten op IoT. Het digitale verlichtingsnetwerk kan als platform dienen vanaf waar sensoren toegang hebben tot het internet, zelfs als deze sensoren in se niet gebruikt worden voor de regeling van de verlichting. Verlichtingstoestellen waarin sensoren voor bv. De meting van de luchtkwaliteit en de temperatuur zijn geïntegreerd, zijn dus geen sciencefiction meer.

DCF-KLOKKEN EN ASTRONOMISCHE KLOKSYSTEMEN

DCF-klokken bevatten een ontvanger die het signaal van DCF77 (D = Duitsland; C = langegolfsignaal; F = Frankfurt; 77 = frequentie: 77,5 kHz) kan verwerken. DCF77 is een Duitse zender die een tijdsein uitstuurt, afgeleid van enkele atoomklokken, wat de ontvanger toelaat zeer nauwkeurig te synchroniseren. Astronomische klokken kunnen worden beschouwd als een buitenbeentje, omdat ze niet op een vast tijdstip schakelen. Intern werken ze als gewone (DCF-)klokken, maar ze kennen bovendien de tijdverschuiving van zonsopgang en -ondergang in functie van de breedtegraad. Door deze zaken te combineren, worden de schakeltijden aangepast aan de tijd van het jaar en laat het systeem de verlichting enkel functioneren bij duisternis. In bepaalde omstandigheden kan dit systeem de voorkeur krijgen op een klassieke schemerschakelaar (zie verder). In tegenstelling tot die laatste kent het systeem de reële daglichtomstandigheden echter niet en is het in toepassingen waarbij zichtbaarheid en veiligheid belangrijk zijn (bijvoorbeeld parkeerruimtes), vaak beter om toch voor een klassieke schemerschakelaar te kiezen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine