Bereide gerechten

Konijn maar dan anders

3 verrassende en lekkere recepten met konijn van bij ons

Noteer het alvast in je agenda: van woensdag 26 januari tot en met woensdag 2 februari vindt voor de 6e keer de "Week van het Konijn" plaats. Dit jaar daagt VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en visserijmarketing, Belgen uit om verrassende recepten te maken met konijn. En daarbij natuurlijk voluit te kiezen voor konijnenvlees van bij ons! Want als je zeker wilt zijn van je stukje konijn, dan kies je voor Belgisch parkkonijn.

Konijn is allesbehalve ouderwets!

Liliane Driesen, woordvoerder VLAM, vertelt enthousiast: "Bij konijn denken we vaak aan stoofpotten uit grootmoeders keuken. Superlekker, maar met konijn kan je zo veel meer. Wat dacht je van een loempia, quesadilla of wrap met konijn? Een broodje ‘pulled rabbit’? Of een waanzinnig lekkere springroll? Met parkkonijn van eigen bodem kan het allemaal!"

Springrolls met konijn, courgetti, wortel en pindasaus

konijn

Ingrediënten (4 personen)
200 g rijstpapier
300 g konijnfilets
1 courgette
1 sjalot
4 el wortelen
peper
zout
cayennepeper
pindasaus of chilimayonaise
bakboter
2 el sesamzaad

Bereiding
1. Snijd de konijnenfilets in reepjes en bak ze in wat boter of olijfolie krokant. Kruid met peper, zout en een beetje cayennepeper. 
2. Snipper de sjalot fijn. Snijd met een spiraalsnijder de courgette in fijne linten. Roerbak de courgettelinten en de gesnipperde sjalot in een wokpan met wat olie.
3. Week één voor één het rijstpapier in warm water gedurende 30 à 90 seconden. Leg het op een proper werkvlak.
4. Leg in het midden wat reepjes gebakken konijn, wat courgettelinten en geraspte wortel, strooi er nog wat sesamzaadjes over en rol de spring rolls op.
5. Serveer met pindasaus of chilimayonaise.

Broodje pulled rabbit met barbecuesaus

konijn

Ingrediënten (4 personen)
4 konijnenbouten

Voor de spice rub:
10 g gerookt paprikapoeder
10 g komijnpoeder
20 g kandijsuiker
10 g konijnkruiden
olijfolie
300 ml troebel appelsap
peper

Voor de barbecuesaus:
1 ui
50 g kandijsuiker
50 g honing
300 ml donker abdijbier (Orval of Ciney)
100 ml ketchup
50 ml sojasaus
Tabasco
4 hamburgerbroodjes
100 g gemengde sla
0,50 komkommer
8 radijzen
2 lente-uien
0,50 citroen (sap)
1 el olijfolie

Bereiding
Dag voordien:
1. Verwarm de oven voor tot 150 °C.
2. Maak de spice rub: Meng alle kruiden, bruine suiker en een scheut olijfolie. Wrijf de konijnenbillen royaal in met de marinade. Leg de gekruide bouten in een ovenschaal, giet er het appelsap bij en dek af met aluminiumfolie. Plaats in de voorverwarmde oven gedurende 2 uur en 30 minuten. Draai daarna de oven uit en laat de konijnenbouten een nachtje rusten en afkoelen.

De dag zelf:
1. Snipper voor de barbecuesaus de ui fijn en stoof op een matig vuur met de ketchup, bruine suiker, bier, honing, sojasaus en een beetje tabasco naar eigen smaak.
2. Laat de saus 30 minuten pruttelen op een zacht vuur, tot ze voor de helft is ingekookt.
 3. Pluk het vlees van de gare bouten, trek het met 2 vorken uit elkaar en roer er de helft van de barbecuesaus doorheen
 4. Spoel de gemengde sla en zwier droog.
 5. Maak een vinaigrette van de olijfolie, citroensap en peper en zout. Besprenkel over de salade.
6. Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes, eventueel met behulp van een mandoline.
 7. Snijd de komkommer in lange dunne plakken met een dunschiller of mandoline.

Afwerken:
1. Snijd de broodjes doormidden.
2. Beleg ze met de salade, komkommerplakjes, radijsjes en een flinke schep van het vlees. Dek af met het broodje en serveer meteen.

Wrap met konijn, amandelpesto, gegrilde aubergine en paprika

konijn

Ingrediënten (4 personen)
Voor de pesto:
50 g amandelen
1 bosje basilicum
2 teentjes knoflook
0,50 kl chilivlokken
50 g Pecorino
olijfolie
peper
zout
500 g konijnfilets
1 aubergine
1 groene paprika
rozemarijn
4 tortillawraps

Bereiding
Maak eerst de pesto:
1. Mix de blaadjes basilicum, amandelen, knoflook, chilivlokken en pecorino fijn in de blender of met de staafmixer. Voeg olijfolie toe tot je een vloeiende pasta bekomt. Breng nog op smaak met peper en zout.
2. Snijd de aubergine en paprika in repen, wentel ze door wat olijfolie en bak ze in de grillpan. Strooi er de rozemarijn over.
3. Bak ook het konijn op de grillpan en kruid alles met peper en zout.
4. Warm de wraps op volgens de aanwijzingen op de verpakking. Leg er konijnreepjes, aubergine en paprika op, werk af met de amandelpesto en rol op, steek vast met een prikker of bind er een servetje rond.

Kies bewust voor parkkonijn van bij ons

Als je zeker wilt zijn van je stukje konijn, kies dan voor Belgisch parkkonijn, een garantie op kwaliteit. Zo krijgen alle parkkonijnen uitsluitend plantaardig voer bestaande uit granen en luzerne. Dat bevordert het welzijn van het konijn! Bovendien worden er bij het slachten, versnijden en verwerken zeer strenge kwaliteitsnormen gehanteerd. Zo mag je gerust zijn dat het stukje konijn dat jij koopt uiterst hygiënisch en smaakvol is.

Liliane licht toe: "Check als je konijn koopt de herkomst van je konijnenvlees. België speelt namelijk een pioniersrol op het vlak van dierwelzijnsstandaarden. Onze Belgische parkkonijnen genieten van voldoende bewegingsruimte, krijgen uitsluitend plantaardig voeder en worden volgens de regels van de kunst geslacht en verwerkt. Je koopt dus niet alleen lokaal, maar ook diervriendelijker."

Voor meer info: www.konijn.be

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

Retail maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.