"Wil mijn zoon de zaak voortzetten, dan zal hij nog meer moeten diversifiëren"
Gesprek met Gerry van Jerry's Cigar Bar uit Brugge


Is er nog wel toekomst voor tabaksspecialisten in ons land? Hoe kijken zij naar de alsmaar strenger wordende antitabakswetgeving en de overvloed aan nieuwe regels? Wij gingen langs bij een van de oudste tabaks- en sigarenwinkels van het land, Jerry's Cigar Bar.
Geschiedenis
In het gebouw waarin nu Jerry's Cigar Bar gevestigd is, op het Simon Stevinplein 13 in Brugge, wordt al meer dan 230 jaar tabak verkocht. Ook vandaag vind je hier sigaren, sigaretten en tabak. Van de bekende merken over enkele zeldzame blends en pijptabak tot en met Cubaanse en Dominicaanse sigaren. Bovendien kun je die ter plekke degusteren. Althans, buiten toch, want de winkel heeft een eigen terras.

In een akte van 1790 deed een zekere Jan Verselle een aanvraag aan de tabaksgilde om tabak te mogen verkopen. Het gebouw zelf is nog ouder en dateert van het begin van de 16e eeuw. Vanaf het begin van de 20e eeuw is het als tabakszaak in handen van de familie Vermeulen.
Vandaag wordt de winkel, Jerry's Cigar Bar, uitgebaat door Katrien Dejonghe, dochter van Cecile Vermeulen en Jules Dejonghe, en haar man Gerry Wanneyn. Het koppel heeft twee kinderen, Laura en Frederick. En hoopt ergens dat zoon Frederick nog de kansen krijgt om de zaak verder te runnen. Maar dat is verre van zeker.

Cocktail of biertje op terras
Gerry en Katrien beseften al vrij vroeg dat er moest worden gediversifieerd, zeker voor een tabaksspeciaalzaak, en verkopen al 25 jaar niet alleen sigaren maar ook allerhande zaken die daarbij passen, of niet: andere rookwaren, loterijproducten, tabaksaccessoires, sterke dranken, luxe modelauto's, en meer.
Sinds 1999 kun je in de zaak ook terecht voor een koffie, een biertje, een lekkere cocktail en een bijpassend klein hapje. Op de stoep staan enkele gezellige tafeltjes en Gerry's terras strekt zich uit tot het Simon Stevinplein. "Om rokers en mensen die een nieuwe sigaar willen uitproberen een plaats te geven", benadrukt hij.
Nutteloze kosten
Gerry wil wel een en ander kwijt over de huidige antitabakspolitiek en waar die volgens hem toe leidt.
"Alles wordt duurder. De 100 euro die je 2 jaar geleden op je bankrekening had staan, is vandaag nog maar 75 euro waard", begint hij zijn betoog. "Onze kosten stijgen voortdurend, terwijl het rendement en de marges alleen maar gedaald zijn."
"Ook de fabrikanten worden met onnodige kosten belast. Wat is het nut van het invoeren van Track & Trace in de sigarenbranche? Deze producten hebben niet dezelfde problemen met vervalsingen als sigaretten. De maatregel is nutteloos, zeker in het geval van longfillers, en toch worden deze onnodige kosten op de fabrikanten afgeschoven."
"Track & Trace is nutteloos in de sigarenbranche. Deze producten, in tegenstelling tot sigaretten, worden niet vervalst. De overheid gooit alles op één hoop"
Gerry Wanneyn - Eigenaar Jerry's Cigar Bar
"Onze longfillers worden vooral geleverd door Scandinavian Tobacco Group, Vandermarliere en een aantal kleinere spelers. Die laatsten kunnen mogelijk afvallen. Het is de vraag of zij de kosten van Track & Trace kunnen dragen."

Gedeelde verantwoordelijkheid
"Nog een voorbeeld: wij zijn verplicht om de leeftijd van iedereen tot 25 jaar te controleren", is Gerry op dreef. "Er wordt echter niet gezegd hoe je dat moet doen. Je moet dat doen op basis van inschatting. Kan u zo makkelijk iemand van 26 onderscheiden van iemand van 24 jaar?"
"Leg de verantwoordelijkheid ook eens bij de jongeren zelf, die nog niet mogen roken, en niet alleen bij de winkelier. Er is geen enkele overheidsambtenaar die een jongere aanspreekt die op straat rookt. Als ze op 16-jarige leeftijd al een brommer mogen kopen, zouden ze in dit geval ook meer verantwoordelijkheid moeten kunnen dragen."
"Het wordt steeds moeilijker om tegenwoordig een onafhankelijke tabaksspeciaalzaak open te houden. Gelukkig zijn wij gelegen op een toeristische hotspot waarvan we ook wel leven. De voorbije 25 jaar is ons klantenbestand navenant geëvolueerd, het aantal Belgische klanten daalt zienderogen."
"Behandel ons eerlijk!"
"Er is ook onzekerheid over hoe we sigaren mogen aanbieden of presenteren vanaf de dag dat de displayban van kracht wordt. Ik wacht nog steeds op een duidelijke richtlijn van wat wel en niet mag. Is het een gordijn? Is het een schuifsysteem? We zullen moeten investeren, maar we weten bijlange nog niet de details van de nieuwe wet. Voorlopig wacht ik dus af."
"We vragen om op een eerlijke manier behandeld te worden, we zijn immers geen criminelen! Ze mogen gerust binnenkomen en uitleggen wat we verkeerd doen en hoe we het beter kunnen doen om binnen de wettelijke kaders te blijven."

Totale controle
"Waarom hebben ze destijds snus verboden? Nicotine kauwgum mag daarentegen wel verkocht worden. Dat zijn toch 2 maten en 2 gewichten? Het is echt onduidelijk om te zien hoe de overheid hier handelt."
"Als de overheid eerlijk is met zichzelf, verbieden ze vanaf nu gewoon alles wat rookt. Maar neen, ze kunnen er nog centen uit halen dus eten ze van twee walletjes. Ik heb de indruk dat we evolueren naar een vorm van totale controle. Overregulering ten top."
"De vraag is dus of mijn zoon nog een toekomst heeft in deze winkel zoals hij nu bestaat. Dat is heel onzeker. Sowieso zal er nog meer gediversifieerd moeten worden dan mijn vrouw en ik nu reeds doen."
