Pakjesdienst, loont het nog de moeite?
Twee collega's aan het woord
Wij namen contact op met twee collega dagbladhandelaars en vroegen hen of het vandaag nog wel de moeite loont om als pakjespunt te fungeren. Aan het woord zijn Kurt van dagbladhandel Kurt in Testelt en Colette van perswinkel ’t Pleintje in Mol.
Dagbladhandel Kurt in Testelt: “Vooraf goed afwegen”
Dagbladhandel Kurt in Testelt ligt in de Stationsstraat tussen de kerk en het station, langs een grote verbindingsweg. Zaakvoerder Kurt De Roover staat alleen in de winkel.
“Ik ben begonnen met pakjes in de tijd dat Kariboo op de markt kwam. Het bedrijf is later opgegaan in bpost, dat hier twee huizen verder nog een postpunt heeft, waardoor ik dus niet verder kon doen. Daarna ben ik gestart met Mondial Relais, Homerr, UPS, enz."
"Ik ben zowat de enige pakjesdienst in een grotere regio. Voor Mondial Relais moet je al 6 km verder en voor de andere leveranciers 3 km. Een Homerrpunt ligt zelfs verder dan 10 minuten rijden. Het resultaat is dat er ook mensen van buiten het dorp speciaal naar hier komen, én dat ze blijven komen.”
Grote hoeveelheden
“De bijkomende verdiensten maken onze inkomsten goed, maar dat is dankzij de hoeveelheid die we in- en uitscannen. Van pers en rookwaren alleen kun je niet meer leven, terwijl dat ooit de hoofdmoot was. Nu komen er misschien 20 klanten per dag voor een krant. Mondial Relais is goed voor 1.200-1.500 pakjes per maand, en Homerr komt aardig in de buurt. UPS is heel wat minder, met een 50-tal. PostNL is dan weer goed voor 5 à 10 pakjes per dag."
"Er komt heel wat bij kijken. Zo hebben we eerst stockageruimte gecreëerd. Met het wegvallen van heel wat pers was het mogelijk een stuk muur leeg te maken. Daarbij hebben we een eigen systeem bedacht waarbij je alles rangschikt per leverancier."
"We zijn als dagbladhandel natuurlijk gewend om te scannen, maar een pakjesdienst vergt een andere aanpak. Tegenwoordig verwerken we in de namiddag voornamelijk de pakjes. Vroeger had je al eens een dood moment waarin je iets anders kon doen, nu moet je continu aanwezig zijn in de winkel.”
Kleine probleempjes
“Wat tegenvalt is dat de chauffeurs niet elke dag alles ophalen omdat hun vrachtwagen al vol zit. Bij momenten ligt er heel wat opgestapeld en de winkelruimte is beperkt. Sommige klanten krijgen bericht van de leverancier dat hun pakje geleverd is, maar ik werk niet op zondagavond. Als ze hier dan maandagochtend vroeg aankomen, kan het gebeuren dat hun pakje niet klaarligt."
"Wat ook voorkomt, is dat ze het bericht niet goed gelezen hebben en dat ze in de verkeerde winkel staan en mij wel eerst alle zendingen laten doorzoeken. Soms wachten klanten ook lang met het ophalen. Toevallig zijn dat veel pakketten van bol.; mensen vinden het kennelijk niet nodig om ze snel te komen ophalen. Soms hebben we boze klanten, maar meestal is dat omdat ze hun berichten niet goed lezen. Of ze krijgen een fout bericht van de firma’s."
"Enkel als wij scannen, is het pakje zeker in de winkel. Van de extra verkopen had ik hogere verwachtingen. Niet iedereen koopt iets wanneer ze een pakje afhalen. Net zoals op zaterdag, wanneer 8 op 10 klanten komen voor de lotto en ook niets anders kopen. Maar we hebben ook wel dagelijks klanten voor persaankopen; wanneer deze dan 1 of 3 pakjes halen of brengen, hebben we die centjes toch ook.”
Transparantie
“De begeleiding van de leveranciers is wel goed. Vooral de contactpersonen van PostNL komen dikwijls langs om te kijken of er niet teveel van hen blijft staan en om het rek aan te zuiveren. Andere leveranciers geven aan op de app welke pakjes retour mogen. De apps zelf zijn prima; we ondervinden zelden problemen. Ze werken continu sneller en dat moet ook wel. Zo is 90% van wat binnenkomt van Vinted, dat platform boomt echt. Tegenwoordig zijn dat 100 pakjes per dag, in het begin was het er maar eentje."
"Over de vergoedingen op zich zijn de leveranciers best transparant. Voor je met hen in zee gaat, maken ze alles duidelijk in een informeel gesprek. Er is ook een beknopte opleiding; tenslotte is het maar een app waarmee je leert werken. Een goeie raad voor collega’s? Pakjes zijn een dubbelzinnig item: hoe sta je er als winkelier tegenover, ben je bereid er veel voor te doen? Goed afwegen is de boodschap.”
Perswinkel ’t Pleintje in Mol: “Hard en zwaar werk”
Perswinkel ’t Pleintje aan Ginderbroek in Mol fungeert ruim 10 jaar als pakketpunt. Medezaakvoerder Colette Hooyberghs: “Door de jaren heen zien we de pakjesberg groeien. Dit lokt meer en meer mensen naar de winkel, wat voor ons een goede zaak is. Dit merken we aan onze maandelijkse omzet. Echter, voor de extra inkomsten van alleen de pakketten hoef je het niet te doen."
"We hebben specifiek een fulltime werknemer aangenomen voor 38 uur per week, alleen voor de pakketten. Maar wij zijn dan ook een van de grootste winkels in de omstreken. Bij ons kun je terecht voor bijna elke leverancier. Dit is noodzakelijk, want als je geen pakketdienst hebt, beginnen klanten naar andere winkels te rijden. Onze pakjesruimte is zo’n 16 m². Die hebben we speciaal ingericht voor dit doel, met rekken en een aparte toog.”
Voldoende ondersteuning
“Als je het mij vraagt, is het hard werken voor de bijkomende verdiensten. Zwaar werk ook, letterlijk. We sleuren soms met zendingen van rond de 30 kg. We krijgen wel voldoende opleiding. Als je het eenmaal onder de knie hebt, verloopt alles vlot. Bij eventuele problemen krijgen we online of telefonisch ondersteuning."
"Soms zijn klanten wel eens teleurgesteld als hun levering te laat is of niet werd afgegeven. We zeggen dan altijd ‘wat we niet hebben, kunnen we niet geven’. Als je voldoende ruimte en tijd hebt, is een pakjesdienst zeker een goed idee.