Verras met sauzen bij visbereidingen

Een passende saus, jus of vinaigrette zorgt niet alleen voor binding tussen de ingrediënten, maar ook voor kruiding en extra smaakbeleving. Een goed gekozen saus geeft de smaak en kwaliteit van het hoofdingrediënt een extra boost en zorgt voor een perfecte balans tussen de delicate smaak van de vis, de bereidingswijze en eventuele bijgerechten. Sommige klassiekers zijn niet te evenaren, maar je kunt ook verrassend uit de hoek komen met sausjes die inspelen op de verschillende gezondheidstrends.
Harmonieus huwelijk
Elke vis heeft zijn eigen, typische smaak: van zacht en delicaat tot heel uitgesproken. Vette vis vraagt om een lichtere saus dan magere vis en ook de structuur van de vis speelt een rol, vooral bij de bereiding. Je kunt vis paneren, bakken, stomen, grillen, frituren, pocheren, marineren of rauw als carpaccio serveren en dat vraagt telkens een aangepaste saus.
Klassiekers
Klassieke vissauzen blijven het ook vandaag erg goed doen. Kabeljauw met mousselinesaus, rogvleugel met beurre noisette en kappertjes, tong met wittewijn- of kreeftensaus, steenbolkfilet met hollandaisesaus, gefrituurde, gepaneerde of gebakken vis met tartaar-, gribiche- of remouladesaus: allemaal uitstekende combinaties die vlotjes scoren bij de consument.


Vinaigrettes en dressings
Naast de klassieke vissauzen zijn ook dressings en vinaigrettes - met hun evenwichtige zuurtegraad – een slimme keuze bij een aantal visbereidingen. Hun frisse, zure toets zet de smaak van de vis extra in de verf. Zo combineert een pestodressing perfect met een stukje zalm en zorgt ze voor een heerlijk Italiaans tintje.
Lichte en gezonde sauzen
Hoe verleidelijk een klassieke hollandaise- of Mornaysaus ook is, meer en meer consumenten eten bewust en gaan voor lekker én gezond. Lichtere en vlot verteerbare sauzen winnen daardoor aan belang.
Koude varianten
Yoghurt, kwark of zure room
Naast de zware mayonaises zijn er ook heel wat lichtere sauzen op basis van yoghurt, kwark of zure room. Met een vleugje citroen of wijnazijn erbij, een beetje mosterd en groene kruiden zoals dille, peterselie, kervel, dragon, basilicum, bieslook … maak je zalige sausjes die gegrilde vis of mosselspiesjes meteen naar een niveau hoger tillen. Een olijvensaus waarbij je ontpitte olijven, knoflook, groene en zuiderse kruiden mengt met yoghurt en wat mayonaise, matcht perfect met zeewolf of gamba's. En gerookte vis voelt zich goed in het gezelschap van smaakmakers zoals mierikswortel of wasabi met zure room.
Zuiders
Zuiderse sauzen op basis van tomaten, zoals een pittige tomatensalsa, zijn dan weer goede maatjes met mediterrane vissoorten of zorgen voor een zomerse vakantiesfeer bij de barbecue.

Oosters
Liever Oosters? Een gembersaus op basis van geraspte gember, ui en knoflook doet het goed bij een visspies, gegrilde gamba's of gegrilde makreel. Nam Pla is een Thaise vissaus, Nuoc Mam is de Vietnamese tegenhanger met gezouten en gefermenteerde ansjovis als basis, een 'must have' voor wie écht Oosters wil koken.
Groentecoulis
Ook lekker en gezond zijn de groentecoulis op basis van verschillende groenten. Zij harmoniëren perfect met vis en brengen bovendien een streepje kleur op het bord.
Algen
Last but not least zijn koude algensauzen op basis van nori of wakame geknipt als basisingrediënt voor een originele vissaus dankzij hun zilte smaak.

Warme varianten
Liever een warme saus op je bord? Sauzen op basis van groene kruiden passen prima bij diverse visbereidingen. Laat je inspireren door het seizoen en ga aan de slag met waterkers, komkommer, courgette … die je verwerkt tot coulis. Voeg er visfumet, witte wijn, Noilly Prat, citroen of room aan toe. Of probeer een algensaus op basis van wakame, room en visfond. Ook het rood van een pittige paprikacoulis zorgt voor een mooi contrast bij vis en smaakt prima bij mediterrane vissoorten.

VOOR U SAMENGEVAT
Klassieke vissauzen worden nog altijd gewaardeerd, maar de consument vraagt ook om gezonde en lichte alternatieven.
Een saus moet afgestemd zijn op en harmoniëren met de smaak, de structuur en de bereidingswijze van de vissoort.
Met yoghurt, kwark en zure room maak je lichtere sauzen, die je eindeloos kunt combineren met groene kruiden.
Zuiderse en Oosterse varianten zorgen voor afwisseling en geven visgerechten een extra touch.
Sauzen op basis van groentecoulis combineren uitstekend met vis en brengen kleur op het bord.