FoodservicesPremium

Verras met sauzen bij visbereidingen

Vissaus
Dankzij de verse tartaarsaus van Jermayo maak je in een handomdraai een heerlijke mosselsalade

Een passende saus, jus of vinaigrette zorgt niet alleen voor binding tussen de ingrediënten, maar ook voor kruiding en extra smaakbeleving. Een goed gekozen saus geeft de smaak en kwaliteit van het hoofdingrediënt een extra boost en zorgt voor een perfecte balans tussen de delicate smaak van de vis, de bereidingswijze en eventuele bijgerechten. Sommige klassiekers zijn niet te evenaren, maar je kunt ook verrassend uit de hoek komen met sausjes die inspelen op de verschillende gezondheidstrends.

Harmonieus huwelijk

Elke vis heeft zijn eigen, typische smaak: van zacht en delicaat tot heel uitgesproken. Vette vis vraagt om een lichtere saus dan magere vis en ook de structuur van de vis speelt een rol, vooral bij de bereiding. Je kunt vis paneren, bakken, stomen, grillen, frituren, pocheren, marineren of rauw als carpaccio serveren en dat vraagt telkens een aangepaste saus.

Klassiekers

Klassieke vissauzen blijven het ook vandaag erg goed doen. Kabeljauw met mousselinesaus, rogvleugel met beurre noisette en kappertjes, tong met wittewijn- of kreeftensaus, steenbolkfilet met hollandaisesaus, gefrituurde, gepaneerde of gebakken vis met tartaar-, gribiche- of remouladesaus: allemaal uitstekende combinaties die vlotjes scoren bij de consument.

Geen salade zonder koude saus, dressing of vinaigrette
8 artikels
Alles over sauzen voor foodserviceOntdek ons digitaal magazine over sauzen voor foodservice
Lees magazinechevron_right
Vissaus
De mooi uitgebalanceerde Knorr Professional Schaaldierenfond tilt elke bereiding naar een hoger niveau

Vinaigrettes en dressings

Naast de klassieke vissauzen zijn ook dressings en vinaigrettes - met hun evenwichtige zuurtegraad – een slimme keuze bij een aantal visbereidingen. Hun frisse, zure toets zet de smaak van de vis extra in de verf. Zo combineert een pestodressing perfect met een stukje zalm en zorgt ze voor een heerlijk Italiaans tintje.

Lichte en gezonde sauzen

Hoe verleidelijk een klassieke hollandaise- of Mornaysaus ook is, meer en meer consumenten eten bewust en gaan voor lekker én gezond. Lichtere en vlot verteerbare sauzen winnen daardoor aan belang.

Koude varianten

Yoghurt, kwark of zure room
Naast de zware mayonaises zijn er ook heel wat lichtere sauzen op basis van yoghurt, kwark of zure room. Met een vleugje citroen of wijnazijn erbij, een beetje mosterd en groene kruiden zoals dille, peterselie, kervel, dragon, basilicum, bieslook … maak je zalige sausjes die gegrilde vis of mosselspiesjes meteen naar een niveau hoger tillen. Een olijvensaus waarbij je ontpitte olijven, knoflook, groene en zuiderse kruiden mengt met yoghurt en wat mayonaise, matcht perfect met zeewolf of gamba's. En gerookte vis voelt zich goed in het gezelschap van smaakmakers zoals mierikswortel of wasabi met zure room.

Zuiders
Zuiderse sauzen op basis van tomaten, zoals een pittige tomatensalsa, zijn dan weer goede maatjes met mediterrane vissoorten of zorgen voor een zomerse vakantiesfeer bij de barbecue.

wgnfwhn
Zin in een vleugje durf? Combineer de Delino Bearnaise met de Delino Tomato Traiteur tot een heerlijke choronsaus

Oosters
Liever Oosters? Een gembersaus op basis van geraspte gember, ui en knoflook doet het goed bij een visspies, gegrilde gamba's of gegrilde makreel. Nam Pla is een Thaise vissaus, Nuoc Mam is de Vietnamese tegenhanger met gezouten en gefermenteerde ansjovis als basis, een 'must have' voor wie écht Oosters wil koken.

Groentecoulis
Ook lekker en gezond zijn de groentecoulis op basis van verschillende groenten. Zij harmoniëren perfect met vis en brengen bovendien een streepje kleur op het bord.

Algen
Last but not least zijn koude algensauzen op basis van nori of wakame geknipt als basisingrediënt voor een originele vissaus dankzij hun zilte smaak.

Rouille grietbot
Rode poon met Rouille van Delino. Rouille kan voor veel meer toepassingen worden gebruikt dan enkel bij een vissoep of bouillabaisse.Je kunt deze ook in a sich serveren bij een stukje vis of gebruiken om een wittewijnsaus op te werken

Warme varianten

Liever een warme saus op je bord? Sauzen op basis van groene kruiden passen prima bij diverse visbereidingen. Laat je inspireren door het seizoen en ga aan de slag met waterkers, komkommer, courgette … die je verwerkt tot coulis. Voeg er visfumet, witte wijn, Noilly Prat, citroen of room aan toe. Of probeer een algensaus op basis van wakame, room en visfond. Ook het rood van een pittige paprikacoulis zorgt voor een mooi contrast bij vis en smaakt prima bij mediterrane vissoorten. 

Vissaus
Ready-made Vandemoortele® Béarnaise, een extra troef in de keuken: altijd dezelfde lekkere, volle smaak, altijd dezelfde structuur, altijd dezelfde kwaliteit

VOOR U SAMENGEVAT
Klassieke vissauzen worden nog altijd gewaardeerd, maar de consument vraagt ook om gezonde en lichte alternatieven.
Een saus moet afgestemd zijn op en harmoniëren met de smaak, de structuur en de bereidingswijze van de vissoort.
Met yoghurt, kwark en zure room maak je lichtere sauzen, die je eindeloos kunt combineren met groene kruiden.
Zuiderse en Oosterse varianten zorgen voor afwisseling en geven visgerechten een extra touch.
Sauzen op basis van groentecoulis combineren uitstekend met vis en brengen kleur op het bord. 

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Myriam Van den Putte9 februari 2024
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

FoodServices maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.