BGA Bayonneham en BOB & BGA wijnen uit de Sud-Ouest
Als kwaliteit een oorsprong had,
kwam die zeker van de Sud-Ouest
De BGA Bayonneham en de BOB en BGA wijnen uit het zuidwesten van Frankrijk: de Sud-Ouest is een unieke regio, met producten die zowel qua oorsprong als qua kwaliteit opmerkelijk zijn. Deze producten zijn het resultaat van originele regionale knowhow, die de producenten graag gul, puur natuur en ongefilterd delen.
Knowhow in hele productieproces
Authentieke Zuidwesten
Het Zuidwesten van Frankrijk is een authentieke regio, gekend voor zijn gastronomie en eigen specialiteiten. De Bayonneham en de wijnen uit Sud-Ouest zijn daar twee voorbeelden van. Dankzij de knowhow van de lokale producenten hebben we te maken met ware delicatessen die garant staan voor geslaagde culinaire momenten met familie en vrienden.
Beschermd in Europese Unie
Het terroir van die delicatessen geniet een officiële Europese erkenning met de labels BOB (Beschermde oorsprongsbenaming, beter gekend onder de Franse naam AOP) en BGA (Beschermde geografische aanduiding, in het Frans IGP). Het Europese label AOP beschermt het product in de hele Europese unie en staat voor knowhow in alle productiefasen en in eenzelfde geografische gebied. IGP duidt eveneens op het feit dat een kwaliteit van het product toe te schrijven is aan zijn geografische oorsprong. Dat label beschermt een product tot zelfs buiten de Europese grenzen.
Wijnen van de Sud-Ouest
Uitzonderlijke regio's
De wijngaarden van Sud-Ouest strekken zich uit van Aveyron tot Baskenland en tellen 16 AOP's en 12 IGP's. De bekendste zijn: AOP Cahors (in de vallei van de Lot), IGP Côtes de Gascogne (in het gebied Artagnan), AOP Madiran, Pacherenc du Vic-Bilh en Saint Mont (in het hart van de groene landschappen van de uitlopers van de Pyreneeën), AOP Gaillac (aan de oevers van de Tarn) en AOP Fronton (nabij Toulouse, de wijnhoofdstad van Sud-Ouest en uitgeroepen tot ‘Europese wijnstad’ in 2023). Al deze wijngaarden hebben verschillende geologische en klimatologische eigenschappen, maar ze zijn allemaal bijzonder gunstig voor het verbouwen van wijn.
130 inheemse variëteiten
Van de bijna 300 druivenrassen in Sud-Ouest zijn er meer dan 130 inheems. Samen vertegenwoordigen die rassen 30% van de rassenbiodiversiteit van de Franse wijngaarden. De belangrijkste rode variëteiten zijn négrette, malbec, fer servadou, tannat, prunelard, duras, abouriou en cabernet franc. Voor de witte witte variëteiten zijn dat colombard, petit en gros manseng, loin de l'oeil en mauzac.
IGP Jambon de Bayonne
Bassin van Adour
Bayonneham is afkomstig van varkens die geboren en gefokt worden in Sud-Ouest, en meer bepaald op het omliggende platteland van het bekken van de Adour (tussen de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën). De ham wordt daar al sinds de middeleeuwen geproduceerd. Sinds 1462, en vooral vanaf het midden van de 19e eeuw, wordt de Bayonneham elk jaar gevierd op de traditionele Foire de printemps.
Geschenk bij bezoek
In Bayonne neemt de gastronomie een bijzondere plaats in, diepgeworteld in de sociale en economische geschiedenis van de stad en de regio. De lokale producten waar de stad in de 17e en 18e eeuw beroemd om was (ham, chocolade, ganzen- en eendenbouten) waren meer dan gewoon voedsel. Het waren geschenken die werden aangeboden aan voorname gasten die Bayonne bezochten.
IGP-label
De vermarkting en verzending van de Bayonneham vanuit de haven van Bayonne identificeert de ham onmiddellijk met de stad. Sinds 1998 draagt de rozerode ham het kwaliteitslabel IGP. Dat label garandeert een gecontroleerde voeding voor de dieren, een traceerbaarheid in elk stadium, een eerlijke samenwerking tussen landbouwers en verwerkers en een productie volgens traditionele methodes, al duizend jaar oud.
Verantwoorde praktijken
Het Consortium van Bayonneham – dat als missie heeft om de appellatie IGP Bayonneham te beschermen en te waken over de toegevoegde waarde – zet zich sinds 2018 collectief in voor een MVO- of maatschappelijk verantwoorde aanpak. Het zet fors in op een duurzame ontwikkeling van zijn activiteiten, om zo de certificering ‘Bayonneham MVO in heel de keten’ te verzekeren (van de kwekerijen en de voeding voor de dieren, over de slachterijen, de zout-producenten en verwerkingsateliers tot de snij-ateliers).
Subtiele aroma’s
De Bayonneham dankt zijn smaak in grote mate aan het lokale klimaat en de effecten van de zuidenwind, die tijdens het droogproces voor de finishing touch zorgt. Maar wat maakt de Bayonneham tot een uitzonderlijke delicatesse? Daar draagt zeker het bronzout van de IGP Salies de Béarn toe bij, het enige zout dat wordt gebruikt om de Bayonneham te bereiden. Na het zouten gaan de verse hammen voor ten minste negen maanden in een droogkamer om te rijpen. In de mond ontwikkelt een sneetje Bayonneham subtiele aroma’s met een aangename lengte.
Voor meer informatie over de producten van het Zuidwesten kunt terecht op de website www.europedefendsitsterritories.eu.
