Toptrends voor chocolade in 2024 en daarna
callebaut top chocolate trends
De levenshouding van consumenten evolueert voortdurend en dat heeft ook invloed op hun keuze voor chocolade en andere lekkernijen. In hun 'Top Chocolate Trends 2024 & Beyond' constateert Barry Callebaut dat consumenten opteren voor een drietal soorten 'zoete zonden'. Naast de behoefte van de consument aan chocolade als 'intense verwennerij', ziet men ook een groeiende interesse in 'bewuste verwennerij'. Daarnaast steekt ook chocolade als 'gezonde verwennerij' de kop op. Die laatste staat nog in de kinderschoenen, maar er is interesse voor vanuit de consument. In de komende jaren is dit dus zeker een trend om in de gaten te houden binnen het zoetwarensegment.
markt & voorkeuren
De chocolademarkt in het westelijke Europa is een belangrijke, dynamische markt die naar schatting tegen het einde van 2024 een slordige 39 à 40 miljard euro zal waard zijn. Daar staat een 2,5 miljoen ton chocolade tegenover. De volumegroei wordt geschat op +0,5 CAGR (compound annual growth rate; gemiddeld samengesteld rendement) over de komende 5 jaar, tot 2027.
Meer uitgeven of geld sparen?
Met de stijgende prijzen van de gevulde winkelwagentjes zijn er twee reacties bij consumenten te merken.
Aan de ene kant zijn er consumenten die zichzelf willen verwennen. Dit soort consumenten spendeert eigenlijk meer dan ze willen aan voeding om te vieren, eens uit de band te breken of om zichzelf een (luxe) verwennerijtje te gunnen. Deze consumenten kopen vandaag premium, hoogwaardige chocoladeproducten en zullen dat ook blijven doen in de toekomst. Ongeveer 54% van de wereldwijde consumenten valt in de categorie die meer uitgeeft aan voedsel en drank.
Langs de andere kant zijn er consumenten die proberen slim om te springen met hun aankopen en op zoek zijn naar meer waarde voor hun geld. Dit soort consumenten koopt minder producten, doet aan bulkaankopen om te besparen of maakt de switch naar private label producten. Vertaald naar de chocolade: deze consumenten gaan op zoek naar de meer betaalbare versies. Bovenstaande gedragingen vinden we terug bij 66% van de consumenten wereldwijd.

3 soorten verwennerij
In haar 'Top Chocolate Trends 2024 & Beyond' destilleerde Barry Callebaut uit haar research drie soorten verwennerijen, die gevoed worden door de veranderende consumentenattitudes en zo de markt voor chocoladeproducten beïnvloeden: intense verwennerij, bewuste verwennerij en gezonde verwennerij. We behandelen elk van deze specifieke behoeftes in de volgende hoofdstukken.
intens
"Chocolade: een feest voor ogen én smaakpapillen"
Consumenten die op zoek gaan naar intense verwennerij, kiezen om ten volle van het leven te genieten. Ze willen
over-the-top en meeslepende ervaringen.
De meest voorkomende reden om chocolade te eten in West-Europa is plezier. Er zijn veel manieren om dat plezier te beleven met chocolade. Het prikkelen van meerdere zintuigen en de invloeden van seizoenen en geschenken zijn de gevestigde factoren. Daarnaast zien we de opkomst van chocolade met een verhaal en exclusieve chocolade.
Zinnenprikkelend
Consumenten worden veeleisender en experimenteler. Ze zijn op zoek naar producten die verder gaan dan hun verwachtingen en al hun zintuigen prikkelen. Dat kan op verschillende manieren: een nieuwe & spannende smaak, in het oog springen of verrassen met texturen. 58% van de West-Europese consumenten verkiest chocolade met meerdere texturen en smaken, en 6 op de 10 consumenten geven aan dat unieke en ongewone smaken chocolade spannender kunnen maken.

Een illustratie van deze trend is bijvoorbeeld Mr Beast Chocolate, dat via een nieuwe route (digital influencing & direct sales) zijn weg vindt naar de consument. Ook de dubbele gouden chocolade met karamel en koekjesstukjes van de Magnum Billionaire frisco past in deze trend. Het Zwitserse Confiserie Honold speelt dan weer in op de trend met een selectie van pralines die als vulling verwijzen naar diverse cocktails zoals negroni en caipirinha. Zij bieden ook champagnetruffels aan.
STORYTELLING & origine
Sommige consumenten willen ontsnappen aan het alledaagse, uit hun routine breken en hun geest laten reizen terwijl ze hun smaakpapillen laten tintellen. Merken kunnen dit waarmaken met origine chocolade, unieke recepten die verbonden zijn aan een specifieke locatie en/of uniek vakmanschap. 63% van de consumenten wil namelijk meer weten over waar hun chocolade vandaan komt en wat er in zit. Een goed voorbeeld is de Belgische chocolade, die de voorkeur geniet van 49% van de consumenten.

Voorbeelden zijn de Biscoff chocoladekoekjes van Lotus (speculooskoek in een jasje van Belgische chocolade) en de Franse tablet van Vincent Guerlais, waarop de skyline van Nantes prijkt.
FEESTELIJK & SEIZOENSGEBONDEN
Consumenten willen het leven vieren, tijdens grote of kleine gebeurtenissen, alleen of met anderen. Terwijl traditionele feesten - 54% van de consumenten gaat op zoek naar seizoenschocolade - dé gelegenheden bieden om kostbare momenten met onze dierbaren te delen en elkaar geschenken aan te bieden, is er ook behoefte aan de kleinere, meer spontane en ongedwongen momenten. Vieren betekent trouwens niet per se delen; het kan ook moment van 'me-time' zijn. Bovendien zijn mensen ook nieuwsgierig naar andere tradities en willen ze deze ontdekken en proeven. Chocolade is daarbij dé geprefereerde zoete zonde, want 10 op de 100 consumenten geeft aan dat hun favoriete feestvoeding chocolade bevat.

Denk voor deze categorie aan voorbeelden als paaseieren, pralines in een hartvormige geschenkverpakking voor Valentijn ...
EXCLUSIEF & PREMIUM
Sommige consumenten zijn op zoek naar unieke, zeldzame en exclusieve pralines omdat te veel van dezelfde chocolade na verloop van tijd saai wordt. Daarnaast is het ook een manier om een beetje te pronken met die chocolade en/of hun expertise op dat vlak. 'Limited edition' chocolade geniet de voorkeur bij 40% van de consumenten en 59% gaat actief op zoek naar de premium versies van hun favoriete chocolade. 2 op 5 consumenten zullen trouwens ook geneigd zijn tot eenmalige impulsaankoop wanneer iets in een beperkte oplage beschikbaar is.

Neuhaus heeft op die trend ingehaakt met zijn Duet: een tafeldoos die toppings en chocoladebodems bevat waarmee je zelf je eigen pralinecombinaties kunt samenstellen. Bij Laderach zitten er Premium Batons in het assortiment, een rijkelijke combinatie van chocoladereepje en diverse noten.
Bewust
"Chocolade die lekker is, maar ook goed voor mij en de planeet"
Consumenten willen zichzelf verwennen zonder afbreuk te doen aan hun eigen (fysieke en mentale) welzijn, de gezondheid van anderen of de planeet.
'Mindful genieten' betekent kiezen voor chocolade die niet alleen lekker is, maar ook goed voor jezelf en de planeet: 'Triple Play'. Je kunt dit op verschillende manieren benaderen. Suikerreductie is stilaan een evidentie, maar ook producten op plantaardige basis en chocolade die die maximaal gebruik maakt van de cacaovrucht winnen aan populariteit.
De cijfers: 33% van de consumenten zoeken naar vegan of plantaardige chocolade. 64% is geïnteresseerd in 'minder suiker' of 'suikervrije' chocolade. 68% heeft meer vertrouwen in chocolade met een natuurlijk, 'clean' label. 52% gaat actief op zoek naar duurzaam geproduceerde chocolade.

Plantaardige basis
Plantaardige consumenten - voornamelijk flexitariërs - willen lekkere, gezonde en milieuvriendelijke chocoladeproducten. Ze zijn niet volledig tevreden met het huidige chocoladeaanbod en willen genieten van wat de natuur te bieden heeft. 35% van de consumenten is ervan overtuigd dat zuivelvrije chocolade beter is dan de variant met zuivel. 48% van de consumenten meent ook dat elke chocoladeproducent een plantaardig, vegan of zuivelvrij alternatief in huis moet hebben. Hun voornaamste motivatie daarvoor is de overtuiging dat het gezonder is en dat het lekker is. 'Variëteit in het dieet / iets nieuw proberen' speelt ook een rol, naast de bezorgdheid over dierlijk welzijn, de textuur en de aandacht voor de klimaatverandering."

SUIKERREDUCTIE
Een van de grootste zorgen van de consument blijft de suikerinname. 41% van de consumenten wil die inname van suiker namelijk beperken en 14% vermijdt suiker volledig. Koolhydraatarme en keto-diëten wonnen aan populariteit en brachten zo suikerreductie in een stroomversnelling. 72% van de consumenten verkiest namelijk een smaakvolle melkchocolade met meer cacao en minder suiker. De belangrijkste uitdaging blijft dus om dat te kunnen bieden: een smakelijke chocolade zonder toegevoegde suikers én een clean label.
NATURlijk & CLEAN
Ben je op zoek naar chocolade? Less is more. Consumenten hechten vooral waarde aan natuurlijke en authentieke ingrediënten, gestroomlijnde ingrediëntenlijsten en zijn op hun hoede voor al te grote beweringen. 52% van de consumenten houdt dan ook van pure chocolade, zonder E-nummers, kunstmatige smaken en kleuren. 64% is geïnteresseerd in chocolade waarbij de schadelijke, ongezonde ingrediënten zijn verminderd of volledig zijn weggelaten. Organische chocolade wekt de interesse van 55% van de West-Europese consumenten.
DUURZAAM & TRACEERBAAR
Als het gaat om de productie en verpakking, zijn consumenten steeds meer geïnteresseerd in hoe het gehele proces van chocolade maken duurzamer en ethischer wordt voor de boeren. Transparantie en traceerbaarheid zijn een must om vertrouwen op te bouwen bij de consument. Van alle productlaunches in 2022 was vooral de verantwoorde verpakking (52%) een veelgehoorde claim. Gevolgd door aandacht voor menselijke ethiek (35%) en het milieu (24%).

TRIPLE PLAY
Lekkere chocolade, goed voor de consument én goed voor de planeet ... dat is de drievoudige heilige graal, of 'Triple Play'. Om dit te verkrijgen, moeten chocolatiers naar de bron van de chocolade en het meeste uit de cacaovrucht halen. Terwijl in het verleden 70% van het cacaofruit werd weggegooid, gebruiken we vandaag niet alleen de zaden (de bonen), maar wordt ook het verse, sappige vruchtvlees geüpcycled om heerlijke chocolade te maken, zodat consumenten met elke hap een positieve impact hebben.
De pralines van de Confiserie Vandenbulcke-Cabosse, gevuld met geüpcyclede cacaovruchtpulp, zijn een goed voorbeeld van een geslaagde Triple Play.
gezond
"Verrijkte en functionele chocolade voedt de gezondheid"
Consumenten die op zoek zijn naar gezond genieten, maken actief en bewust keuzes die een positieve impact hebben op hun gezondheid.
Gezonde verwenproducten zijn rijk aan macro- & microvoedingsstoffen die een actieve en positieve invloed hebben op het fysieke en mentale welzijn van consumenten. Het gaat om positieve voedingsproducten met ingrediënten waarvan de voordelen bewezen zijn, zoals vitaminen, mineralen, vezels en flavanolen. Het is nog beter als de voedingsstoffen van nature uit het voedsel zelf komen, rechtstreeks uit de natuur. Chocolade is een voedingsmiddel dat van nature rijk is aan voedingsstoffen zoals flavanolen. Hoewel het nog steeds een nichemarkt is, zou bijna 70% van de consumenten wereldwijd graag chocolade met een gezonde boost willen.

FUNCTIONELE claims
Chocolade en andere lekkernijen richten zich steeds meer op gezondheidsvoordelen. Dit varieert van chocolade met immuniteitsverhogende vitaminen en voedingsstoffen, producten die effecten hebben op de fysieke en mentale gezondheid, tot lekkernijen die bevorderlijk zijn voor de darmflora. Hierdoor ontstaat er een hele nieuwe generatie van 'gezonde' chocolade op de markt. Vooral de proteïnerijke chocolade valt in de smaak (63%), op de voet gevolgd door chocolade met ingrediënten die voor een energieboost zorgen (59%). Daarna volgen Omega 3 (47%), vitamines & mineralen (43%) en calcium (36%).
bron: Top Chocolate Trends 2024 & Beyond (Western Europe), Barry Callebaut