"Engagement is een voet tussen de deur van elk bedrijf"
'Ondernemer voor de Klas' enthousiasmeert jonge chocolatiers

“Leuk om te horen dat u ons toekomstige talenten noemt”, besluit een van de leerlingen na een boeiende gastles van Mieke Vandenberghe. De jonge zesdejaars van de afdeling Brood- en Banketbakkerij en Confiserie van MSKA Roeselare kregen met de medeoprichter van Chocolaterie Carré uit Moen een onderneemster voor de klas die fictie omzette in realiteit, samen met haar man, chocolatier Dirk Naert.
Sweet Heroes-programma
Vakmanschap en ambacht zijn belangrijke troeven in een maatschappij die steeds meer gedomineerd lijkt te worden door digitalisering en AI. "We hebben jullie talent nodig, jullie handen", zegt Vandenberghe. "ChatGPT kan tot op heden geen brood of lekkere pralines maken."
Chocolade is een van de belangrijkste exportproducten van ons land, wat het métier van chocolatier meer dan ooit een job met toekomst maakt. En dat beseffen ook sectorfederatie Choprabisco en Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo). Daarom sloegen zij de handen in elkaar om leden-ondernemers uit de Belgische chocolade-, koek- en snoepindustrie voor de klas te brengen.
"Met Sweet Heroes willen we professionals hun verhaal laten vertellen aan jongeren die op een kruispunt in hun opleiding staan", zo klinkt het bij Vlajo.
“Ik zag het romantische beeld van het uitbaten van een pralinewinkel opeens werkelijkheid worden”, vertelt Vandenberghe aan de leerlingen

Romantiek en passie als drijvende motor
Dromen komen soms echt uit
Tijdens de lezing nam Vandenberghe de leerlingen mee in het verhaal van Chocolaterie Carré: van eerste ideeën tot internationale erkenning.
“Ik zag het romantische beeld van het uitbaten van een pralinewinkel opeens werkelijkheid worden,” vertelde ze. Dat idealisme botste aanvankelijk op de harde realiteit. “We hebben zwarte sneeuw gezien,” gaf ze toe. “Maar door te blijven investeren in kwaliteit en authenticiteit zijn we gegroeid.”
"Onze pralines met biervulling hebben ons een serieuze boost gegeven en in 2013 de poorten naar de wereldmarkt geopend."
Tijdens haar presentatie lichtte de onderneemster aan de klas het productieproces van pralines met vloeibare vulling toe. Ze ging dieper in op de fijngevoeligheden, het complexe spel van het proces en de unieke combinaties.
Van atelier tot wereldmarkt
Chocolaterie Carré werd in 1992 opgericht door Dirk Naert en Mieke Vandenberghe en specialiseerde zich vanaf de start in ambachtelijke vloeibare likeurpralines. Met smaken als mojito, glühwein, gembersap en zelfs lokale Pinot Noir zet het bedrijf sterk in op innovatie en weet het bedrijf klassieke technieken te combineren met een creatieve flair.
"We ontwikkelen unieke producten die de grenzen van het klassieke aanbod verleggen. Dat maakt het zo interessant, ook voor ons." Vandaag levert Carré aan supermarkten, distributeurs en chocolatiers in binnen- en buitenland, van Japan tot de Verenigde Staten.
De sector komt 'handen' te kort

Mieke Vandenberghe: “Zonder twijfel: engagement”
In de chocolade-, pralines-, koekjes- en confiseriesector is er vandaag werk voor zo'n 15.000 mensen. "De voedingsindustrie is een belangrijke driver voor de Belgische economie. Ondanks de onzekerheid die vele ondernemers voelen, blijft de sector groeien."
Belgische chocolade blijft 'hot'!
De toekomst ziet er niet meteen rooskleurig uit, toch is Mieke ervan overtuigd dat de vraag naar Belgische chocolade zal blijven stijgen. "Het klopt dat de basisingrediënten er niet goedkoper op worden en dat deze prijsstijgingen een impact hebben op de verkoop van pralines." Toch heeft de onderneemster er een goed oog op. "Een praline of een koekje bij de koffie zal nooit uit de mode geraken."
"Er zijn markten die krimpen, maar er zijn er tegelijkertijd ook die een enorme groei kennen, zoals bijvoorbeeld Japan." Dat Belgische chocolade en chocolatiers globaal veel aanzien genieten, is een open deur intrappen. "Het Belgische keurmerk staat wereldwijd bekend als synoniem voor kwaliteit. Dit betekent dat de wereld letterlijk openligt voor mensen met goesting, drive en engagement."
Op zoek naar meer dan één profiel
De sector is niet alleen op zoek naar chocolatiers, ook inpakkers, productiemedewerkers en kwaliteitsmedewerkers zijn gewilde profielen bij heel wat bedrijven. "Wij werken met een doorschuifsysteem, zodat onze medewerkers niet elke dag hetzelfde hoeven te doen. Uiteraard zijn er maar een paar die effectief ook de recepturen van onze pralines kennen."
Chocolaterie Carré doet een beroep op maatwerkbedrijven voor de verpakking van hun pralines, maar rekent tijdens piekperiodes ook op jobstudenten en flexijobbers. Stages biedt de onderneming vooralsnog niet aan.
De zaakvoerster richt zich tot de leerlingen: "Onze sector heeft vakmensen nodig: mensen met passie, creativiteit en stielkennis. En daar komen jullie in beeld!"
"De meeste van onze zesdejaars doen vandaag praktijkervaring op bij chocolatiers of bakkers", reageert de leerkracht.
"Ga van deur tot deur, van wijk tot wijk"
Het hoeft niet bij dromen te blijven, zo bewijst het verhaal van Chocolaterie Carré. Vandenberghe gaf nog een aantal tips aan leerlingen die de ambitie hebben om zelfstandig aan de slag te gaan na hun studies. "Ondernemen is hard werken, maar met gedrevenheid en wilskracht kom je een heel eind", herhaalt ze.

"Misschien begin je met koekjes bakken voor je familie, je vrienden of buren. Wie weet bak je na een jaar voor je straat, je wijk of het hele dorp. Laat je niet tegenhouden door twijfel of tegenslag. Met doorzettingsvermogen en engagement hoeft de droom om een eigen zaak te runnen geen utopie te zijn. Ben je onzeker of heb je vragen, aarzel niet om bij een chocolatier aan te kloppen. De deuren van de bedrijven in onze sector staan wagenwijd open, want we zijn voortdurend op zoek naar mensen zoals jullie: mensen met smaak, zin voor initiatief en liefde voor het product!"
Op de vraag wat primeert bij werknemers, antwoordt Vandenberghe met volle overtuiging: "Een diploma is mooi meegenomen, maar niet doorslaggevend. Engagement is een voet tussen de deur van elk bedrijf."
Ondernemers voor de Klas
De gastles van Mieke Vandenberghe is een schoolvoorbeeld van hoe onderwijs en ambachtelijk ondernemen elkaar kunnen versterken. Niet alleen kregen leerlingen een inspirerende blik achter de schermen van een succesvol chocolademerk, ze werden ook aangemoedigd om zelf initiatief te nemen.
Vlajo brengt met Ondernemers voor de Klas gastsprekers uit diverse sectoren naar het onderwijs. Zelf een ondernemer voor de klas? Bekijk de video