Schouwspel om ambacht in de kijker te zetten
Verslag van de World Butchers' Challenge
Op 30 en 31 maart 2025 nam met de Belgian Butcher Bulls voor het eerst een Belgisch team deel aan de World Butchers' Challenge. Het strijdtoneel was voor deze editie Paris Expo Porte de Versailles. De 6 Belgische slagers namen er het op tegen teams uit alle uithoeken van de wereld. Ze strandden uiteindelijk op een vierde plek met 70,82 punten. Directeur op rust van Belgische Keurslagers Marc Van Tilborgh was erbij en schreef voor Delicatesse zijn impressies neer: "Een dag om nooit te vergeten."
World Butchers' Challenge
De World Butchers' Challenge is het driejaarlijkse wereldkampioenschap voor slagers. In 2025 vond dit kampioenschap plaats in Parijs Expo Porte de Versailles van 27 tot 31 maart. Teams uit meer dan 15 landen streden er in een wedstrijd waarbij het draait om ambacht, creativiteit en vakmanschap. Elk deelnemend land vaardigt ook juryleden af, die op de wedstrijd enkel jureren bij de andere landen. België vaardigde twee juryleden af: PIVA-vakleraar Tony De Clerck en Gentse ambachtelijke slager en oud-leraar Norbert van Speybroeck. Zij stonden ook de Belgian Butcher Bulls bij tijdens de voorbereidingen (zie verder).
Expert ter plekke

Als slager van opleiding, jarenlange ervaring in de slagerijsector en jaren dienst als algemeen directeur van Keurslagers heeft Marc Van Tilborgh ontegensprekelijk een hart voor het slagersambacht. Tijdens de World Butchers' Challenge kon hij dan ook zijn hartje ophalen en pende hij onderstaand verslag neer:
"Het was een mooie zonnige dag in Parijs waar ik tussen honderden andere toeschouwers in een imposante hal de World Butchers’ Challenge bijwoonde. Voor mij de eerste keer dus ik wist niet waaraan ik mij kon verwachten, maar de sfeer en de ambiance was alvast perfect. De geur van vers vlees, specerijen en geconcentreerde toewijding hingen in de lucht. Overal om me heen zag ik de verschillende landenteams zich klaarmaken voor de wedstrijd. Messen werden op scherp gezet en de gezichten van de deelnemende slagers waren vol van concentratie en focus voor de wedstrijd."
Voor de wedstrijd krijgt elk landenteam 3,5 uur om een volledig karkas van een rund, een lam, een varken en vijf kippen om te toveren tot een indrukwekkende vitrine van culinaire creaties. Een deskundige jury komt vervolgens langs om alle creaties, hun techniciteit en presentatie te beoordelen.

Straffe Belgian Butcher Bulls
Wat Marc zeker bijbleef van die dag in Parijs waren de straffe prestaties van de Belgian Butcher Bulls. Zij waren samengesteld uit Jeroen Lievens (Avelgem), Bart Maertens (Brugge/Sijsele), Robby Vandewiele (Dentergem), Jan-Klaas Decupere (Beselare/Wervik), Filip Ceursters (Oud-Turnhout) en Robin Buermans (Herselt). Zij werden tijdens de voorbereidingen en de wedstrijd bijgestaan door de sterke vrouwen achter de slagers: Joyce, Lore, Angelique, Lies, Els en Anke. Els en Angelique waren ook standby als reserveslagers voor het team. Gesterkt door vele Belgische sponsors en PIVA dat hen de faciliteiten bood voor de voorbereidingen, gingen de Bulls met ambitie de strijd aan.

Teamkapitein Bart Maertens: "Tijdens het wereldkampioenschap moest in 3,5 uur tijd een rund, een lam, een varken en vijf kippen omgetoverd worden in culinaire creaties. Daarbij moet zoveel mogelijk van de karkassen benut worden want elke niet-verwerkte kilo telt. Daarom trainden wij de voorbije periode elke week in PIVA tot iedereen zijn taak perfect kon uitvoeren en we de automatismen vonden."
"Vanuit ervaring weet ik als geen ander dat België overal straffe slagers kent", klinkt het bij Marc. "Iedereen kent nog wel een echte slager die alle dagen in de weer is om zijn klanten het allerbeste aan te bieden. De Belgian Butcher Bulls zijn net iets anders, en dat voelde je ook meteen van zodra ze het strijdtoneel betraden. Deze slagers zijn geen gewone slagers. Ze zijn kunstenaars, ambachtslieden, teamspelers in hart en nieren. Het was prachtig om te zien hoe gepassioneerde vakmensen de handen in elkaar sloegen en samen iets fenomenaal konden presteren."

Belgische trots
"Hun stand ademde werkelijk de Belgische trots uit met een zorgvuldig gekozen thema waar België zo voor gekend is. De kennis en kunde van de deelnemende slagers mag, wat mij betreft, ook aan dat rijtje van Belgische trots toegevoegd worden. Elk stuk vlees dat door hun handen ging, werd niet alleen vakkundig versneden maar ook met liefde vormgegeven. Het leek wel een choreografie: elke beweging was doordacht, uit elke blik tussen teamleden sprak vertrouwen."
Het leek wel een choreografie
Marc raakte ontroerd door hun gedrevenheid: "Je zag het in de ogen van de wedstrijdslagers: maanden van voorbereiding, training, vallen en opstaan... alles kwam hier samen. Alle opofferingen culmineerden tijdens de wedstrijd. En dat voelde je. Mensen rondom mij knikten bewonderend, sommigen namen foto's, anderen bleven gewoon bewonderend stil staan alsof ze wisten dat ze getuige waren van iets bijzonders."









Esthetiek en techniciteit
"De Belgische toonbank was niet alleen technisch indrukwekkend, maar ook esthetisch prachtig. Van verfijnde roulades tot kunstzinnig opgemaakte creaties met lokale Belgische toetsen... het was een feest voor het oog én het hart. En dat viel op. Niet alleen bij mij, maar ook bij de andere deelnemende teams. De Belgen waren geduchte tegenstanders en zoals echte sportlui was er wederzijds respect voor elkaars kennen en kunnen."
Franse winst
Een wedstrijd heeft natuurlijk ook winnaars. Voor de World Butchers' Challenge 2025 was dat het Franse team, met 72.14 punten.
"Zij hadden zich net zoals andere deelnemers goed voorbereid en hun presentatie mocht er dan ook zijn. Het is uiteindelijk een internationale jury die de punten verdeelde en zo de winnaar aanduidde. De bekendmaking volgde tijdens het galadiner op 1 april."
Het podium werd uiteindelijk vervolledigd met Duitsland (71, 23) en Australië (71.09). België strandde - met een verdienstelijke 70,82 punten - net naast het podium op een vierde stek.
Een viering van vakmanschap, passie en menselijkheid
Fier om ambacht in de kijker te zetten
Wat Marc uiteindelijk nog het meest is bijgebleven? "De fierheid op de gezichten van de deelnemers. Ze waren met ambitie afgereisd, maar het ging hen niet om de winst, maar om hun ambacht te mogen tonen aan de wereld. Dit was een wedstrijd waarbij het ambacht van de slager hoogtij vierde. De manier waarop de Belgian Butcher Bulls België met mes, hart en ziel op de kaart hebben gezet... dat verdient alleen maar respect. Die dag in Parijs was meer dan een wedstrijd – het was een viering van vakmanschap, passie en menselijkheid. Ik was daar, en dat zal ik het nooit vergeten."
Foto's Belgian Butcher Bulls