Confiserie

Van fruit tot wafel: deze tussendoortjes eten Belgen het vaakst

Onderzoek VLAM tussendoortjes

Onderzoek van VLAM toont aan dat tussendoortjes een vaste plek hebben in ons dagelijks eetpatroon. 8 op de 10 Belgen gaven aan de dag voor het onderzoek minstens één tussendoortje te hebben gegeten. En verrassend genoeg is fruit een populaire keuze: 35% van de Belgen eet op een gemiddelde dag minstens één keer fruit als tussendoortje.

Wanneer eten we tussendoortjes?

Op een gemiddelde dag in 2024 at 43% van de Belgen in de voormiddag een tussendoortje, terwijl dat in de namiddag en avond bij 62% het geval is. Een op de drie Belgen beperkt zich niet tot één snackmoment, maar eet zowel in de voor- als namiddag en ‘s avonds een tussendoortje. Op weekdagen wordt er in de voormiddag vaker gesnackt dan in het weekend, maar in de namiddag en avond is er geen verschil.

Wat eten we als tussendoortje?

Fruit is een populair tussendoortje: 35% van de Belgen at de dag voor het onderzoek minstens één keer fruit als snack, met appelen en bananen als favorieten.

Andere populaire tussendoortjes:

Snoep (25%)
Koeken (23%)
Bakkerswaren zoals koffiekoeken en wafels (20%)
Chocolade (19%)
Zuivelproducten zoals yoghurt en kaas (15%)
De voorkeur voor tussendoortjes verschilt naargelang het moment van de dag. In de voor- en namiddag zijn fruit, koeken en bakkerswaren het meest gekozen, terwijl ‘s avonds snoep het populairste tussendoortje is. Groenten als tussendoortje blijven een uitzondering: slechts 4% van de ondervraagden at de dag voordien groenten als snack.

Waar eten we onze tussendoortjes?

Driekwart van de tussendoortjes wordt thuis gegeten. Daarnaast eten we ook tussendoortjes op het werk (13%), gevolgd door familie en vrienden (6%), onderweg (4%) en op andere locaties (4%). In het weekend eten Belgen opvallend vaker een tussendoortje bij familie en vrienden: op een gemiddelde zondagnamiddag doet 7% dat.

Wie snackt wat?

Uit het onderzoek blijkt dat Belgen tussen 18 en 34 jaar en laagopgeleiden vaker naar een tussendoortje grijpen dan 55- tot 74-jarigen en hoogopgeleiden. Ook de voorkeuren verschillen: 55-plussers kiezen vaker voor fruit en bakkerswaren, terwijl jongeren sneller grijpen naar snoep en koeken. Daarnaast eten jongeren, hoogopgeleiden en werkenden hun tussendoortjes vaker buitenshuis dan ouderen, laagopgeleiden en niet-beroepsactieven.

Over het onderzoek
Een onderzoek uitgevoerd door iVox voor VLAM waarbij 7.300 Belgen tussen 18 en 75 jaar doorheen 2024 werd gevraagd wat ze de dag voordien gegeten en gedronken hadden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom D'Halluin
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook