B-Extra Large of C-Medium?
Rijtest MG S5 EV Long Range (64,0 kWh – 170 kW/231 pk)
Met afmetingen die passen binnen het C-marktsegment, positioneert MG zijn nieuwe S5 EV liever als een B-SUV-model. De opvolger van de elektrische SZ EV wordt dus niet in de markt gezet als een C-SUV, maar als een Extra Large B-SUV. Geeft MG met zijn nieuwe elektrische model blijk van een te bescheiden marktaanpak? Of wil MG daarmee ‘marketingtechnische’ ruimte vrijhouden voor een in aantocht zijnde nieuwe C-SUV – zijnde de opvolger van een al evenmin compact te noemen Marvel R?

Groter dus dan zijn SZ EV-voorganger. Zo positioneert MG deze S5 EV-nieuwkomer verrassend als een B-segment-SUV. De afmetingen plaatsen hem nochtans terecht in het C-marktsegment. Met een wielbasis ook, die vergelijkbaar is met die van verschillende populaire C-segment-SUV’s. Met maatwerk dat veeleer refereert aan het ‘grotere’ C-segment – en de zonet aangehaalde MG-marketingstrategie indachtig – beschrijven we de MG S5 dus best als een Extra Large B-SUV. Ook al blijven C-SUV-mediummaatpakken hem perfect op het lijf geschreven.
MG4-memories
Ook voor de nieuwkomer S5 EV doet MG een beroep op het specifiek voor elektrische voertuigen ontworpen MSP-platform (Modular Scalable Platform) van het (Shanghai Automotive Industry Corporation) SAIC-concern, waarvan MG trouwens deel uitmaakt. Zelfde platform trouwens waarop ook de MG4 is gebaseerd. Een nadere studie van aandrijving, energieopslag, elektronica, ADAS-rijhulp en connectiviteit verwijst herhaaldelijk naar de technische verduidelijkingen van de MG4.

Dit wordt meteen geïllustreerd door de aangeboden accupakketten voor de nieuwe S5. Er is keuze tussen een 49 kWh-LFP-batterij of een 64 kWh-NMC-batterij, net als bij de MG4. De 77 kWh-NMC-batterij die in de MG4 wordt aangeboden, wordt momenteel nog niet genoemd in het MG S5 EV-hoofdstuk.
Er is echter een reële kans dat ook die krachtigere energieopslag wordt toegevoegd aan het S5-aanbod. Voor een X-Large crossover als deze is extra rijbereik altijd mooi meegenomen, en bovendien is het verhogen van die batterijcapaciteit hier technisch best haalbaar.
Vertrekkende met twee batterijvarianten en evenveel motorvermogens wordt de MG S5 EV bij de introductie aangeboden in drie uitvoeringen: S5 EV Comfort Standard Range, MG S5 EV Comfort Long Range en – versie waarmee we deze nieuwe MG beter leerden kennen – de MG S5 EV Luxury Long Range-topuitvoering.

Cyberster-bezieling?
Roept de technologie van de MG S5 EV herinneringen op aan de MG4, dan is – tenminste zo ziet men dat bij MG – het MG S5 EV-design geïnspireerd op het ontwerp van de spectaculaire Cyberster GT-cabriolet. Voor een aantal details kunnen die visuele vergelijkingen zeker opgaan. Toch zal men ook bij MG moeten toegeven dat crossover-koetswerkdesign nooit de bekoorlijkheid van een meeslepend getekende cabrio zal evenaren.
Niet dat de S5-SUV met zijn royaal bemeten afmetingen ons te log zou overkomen. In profielzicht is men er zelfs in geslaagd om deze hoge SUV een subtiele dynamische uitstraling te bezorgen. Wat wel meteen aan de Cyberster herinnert, is die gesplitst ontworpen snoet en de markante Cyberster-grille met de fijntjes geïntegreerde grootlicht- en dimlichtlampen. Achteraan zien we – het lijkt een algemeen designkenmerk van EV’s te worden – een over de hele wagenbreedte uitgesmeerde lichtbalk.

Groot scherm met behoud van de fysieke bedieningsknop
In tegenstelling tot de SZ heeft MG in het S5-interieur de inbreng van zachter aanvoelende kunststoffen opgevoerd. Enkele stijlvolle accenten werden zelfs afgewerkt in suède-achtige materialen. In ons testmodel waren de stoelen bekleed met tweekleurig grijs leder en merken we reliëfvormige MG-dessins op. Opvallend is het zeshoekige stuurwielontwerp, zoals MG dat een eerste keer monteerde in de MG4.
Of MG in deze SUV het gebruik van harde plastics definitief heeft vermeden? Neen. Alleen voor de afwerking van de portieren wordt er in die S5 nog gebruik van gemaakt. Maar hoewel dit minder comfortabel aanvoelt, heeft het visueel weinig nadeel omdat die afwerkingsmaterialen daar grotendeels uit het zicht zitten.

Het testvoertuig was uitgerust met een in zes standen instelbare bestuurdersstoel die ook over een verstelbare lendensteun beschikte. De voorstoelen en het stuurwiel waren bovendien elektrisch verwarmd.
De mens-machinecommunicatie verloopt – uiteraard zou men zeggen – voor het overgrote deel via een multimedia-aanraakscherm. Benevens een 10,25 inch HD-digitaal bestuurdersdisplay voorziet de MG S5 bijgevolg in een centraal geplaatst 12,8 inch HD-aanraakscherm. Met daarbij – en dit omdat er steeds meer mensen naar vragen – de broodnodige fysieke knoppen voor de bediening van audio, airconditioning, alarmlichten en vooruitontwaseming.

Leefruimte en koffervolume
De nieuwe MG rijdt op een wielbasis waarmee hij zich in een hoger marktsegment bepaald niet verlegen hoeft te voelen. En die ruime afstand tussen voor- en achteras is en blijft bepalend voor het scheppen van interieurruimte. Voor een B-segmenter – en mede dankzij een vlakke vloer – voorziet de MG S5 alvast in een interieurvolume dat boven het klasgemiddelde uitstijgt. Dat garandeert tevredenstellende bewegingsvrijheid, zowel op de voorstoelen als op de achterbank. Hoofdruimte? Tot 1.026 mm voor de voorste passagiers en bijna één meter voor de medereizigers op de achterbank.
Ook qua koffervolume behoort deze MG tot de lijstaanvoerders in dit marktsegment. Naar een frunk zoekt men tevergeefs, maar aan opbergruimtes is er geen tekort. Bovendien biedt een dubbele kofferbodem uitzicht op extra stockagemogelijkheid – onder meer voor het opbergen van laadkabels.

iSmart en MG Pilot Custom
Met iSmart biedt de MG S5 EV snelle en slimme interactie tussen mens en voertuig via een mobiel apparaat. Die slimme interactie maakt het mogelijk om het voertuig te vergrendelen en ontgrendelen, een parkeerplaats te vinden, de klimaatregeling op afstand in te stellen, een rit te plannen, de laadstatus van energieopslag of de bandenspanning te controleren. Het high-definition (12,8 inch)-aanraakscherm is ook voorbereid op draadloze verbinding met Apple CarPlay en Android Auto, zodat het gebruik van populaire applicaties vereenvoudigd wordt.
Ook in deze MG worden de ADAS-hulpsystemen gegroepeerd in MG Pilot. MG spreekt van een compleet portfolio van assistenties zoals botswaarschuwing, rijstrookveiligheid, cruisecontrol, actieve noodremassistentie en dodehoekdetectie. Wie een bovenmatig aanbod aan rijassistentiesystemen niet voor lief neemt, wees getroost: de lijst van assistentiemethodieken is gelukkig beperkt gebleven tot het essentiële.
Bij iedere herstart mateloos swipen en schermvegen om rijstrookhulp, snelheidswaarschuwingen en andere piepgeluiden uit te schakelen? In deze MG hoeft het gelukkig niet langer. Uniek voor de MG S5 EV werd de MG Pilot Custom-optie voorzien. Naar voorbeeld van Renault en Dacia kan men daarmee specifieke ‘hulpjes’ programmeren die bij iedere herstart met één druk op de knop kordaat het zwijgen worden opgelegd.

Stroomgedreven
De S5 EV wordt dus de tweede MG die gebruik maakt van het SAIC Modular Scalable Platform. Dit platform werd door MG geïntroduceerd op de MG4. Naast het lichtgewichtchassis, de achterwielophanging met vijf armen en achterwielaandrijving, vormt de 47:53-gewichtsverdeling tussen voor- en achteras een informatief kenmerk. In het geval van ons testmodel levert de op de achteras gebouwde e‑motor 170 kW/231 pk aan maximumvermogen en 350 Nm aan dito trekkracht.
Om de energie-efficiëntie te verbeteren, werden voor de MG S5 EV nieuwe lagers gebruikt. Die zouden niet enkel de rolweerstand verminderen. In combinatie met een geïntegreerd remsysteem en de kinetische energierecuperatie (KERS) zou tijdens het vertragen ook meer energie gerecupereerd worden.

Rijden
De zitpositie is meteen goed en – zoals geschreven – over ruimte en bewegingsvrijheid zal in deze zogenaamde B-SUV nooit geklaagd kunnen worden. Slechts één opmerking: de stoelzittingen zijn ons te kort. Niet enkel voor ons, dat is ongetwijfeld ook zo voor alle medemensen die met langere benen door het leven moeten stappen. Te korte zittingen resulteren tijdens een langere rit in te weinig ondersteuning ter hoogte van de knieholte.
Met de wielgeleiding, gerealiseerd met McPherson-veerpoten vooraan en een multilink achteraan, zal de doorsnee MG S5-klant zeker kunnen leven. Ook al vinden we de afstelling van vering en schokdempers te stug. Goed voor wie snel door de bocht wil, minder aangenaam voor de meer op comfort gestelde bestuurder. Anderzijds draagt die sportief stugge vering wel bij tot een gunstige rechtuitstabiliteit en een dito koersvastheid.

Ook de besturing voelt vrij direct en eerder sportief georiënteerd aan. Het zeshoekige stuurwielontwerp uit eerdere MG4-testritten versterkt het sportieve rijgevoel. Tot daar de ervaring met een onderstel dat wel nooit door de 231 pk straffe e‑motor in verlegenheid zal gebracht worden. Die e‑motor maakt van de MG S5 niet meteen een EV waarmee men repen asfalt uit het wegdek sleurt. De sprints en topsnelheden zijn niet van het gehalte om meteen naar de top van de elektrogepowerde hitlijsten te dingen.
Wel is er ruim voldoende aandrijfkracht aan boord om vlot mee te kunnen in het dagelijkse verkeer. Veel vlotter wel te verstaan dan straffe ICE-aangedreven SUV-concurrenten. Waarbij – zie technische fiche – de aannemelijke verbruikscijfers en (voor ons testmodel) bevredigende gemiddelde rijbereiken niet uit het oog mogen verloren worden.

Conclusie
Met acceleraties, topsnelheden en laadtijden realiseert MG met de S5 EV niet meteen kampioenencijfers. Toch volstaan die cijfers om eerlijk tegemoet te komen aan de doorsnee-eisen van de hedendaagse, elektrische B-SUV-clientèle. Onderstel en besturing lijken ons – verrassend genoeg – veeleer sportief georiënteerd. Voor een elektrische SUV – en gezien zijn als gemiddeld te quoteren elektroprestaties – zagen we het onderstel liever iets zachter en comfortabeler afgesteld.
Het royale plaatsaanbod en een stijlvollere interieurafwerking (dan zijn ZS EV-voorganger) doen de balans meteen in het voordeel van de S5 EV kantelen. Bovendien zet MG de prijs op scherp, zoals ze dat enkele jaren geleden bij de introductie van de ZS EV ook al deden. En al kunnen een aantal concurrenten sneller hun batterijen herladen, straffere e‑motoren en dikkere batterijen aanbieden, dan nog zullen maar weinig B-SUV-klanten bereid zijn om daar ook veel meer voor te betalen.