Nationale Loterij viert 90e verjaardag
2024: omzet tikt af op 1.533 miljard euro - 318,9 miljoen speelmomenten

Op 23 januari 2025 heeft de Nationale Loterij in het Koninklijk Circus in Brussel, waar 90 jaar geleden de allereerste trekking van de Nationale Loterij plaatsvond, haar cijfers voor 2024 voorgesteld.
Duurzame groei
Met een omzet van 1.533 miljard euro tekent de Nationale Loterij een groei op van gemiddeld 2,7% per jaar sinds 2014. Dit groeipercentage bewijst dat de Nationale Loterij kiest voor duurzame groei binnen een kansspelmarkt die nog steeds fors groeit. Ter herinnering: de Nationale Loterij maakt slechts 4% van de totale omzet van de kansspelsector uit.
Voor het eerst in de geschiedenis van de Nationale Loterij werden er in 2024 318,9 miljoen spelmomenten geregistreerd. De gemiddelde inzet per spelmoment bedraagt 4,9 euro. "Dit lage gemiddelde bewijst dat we inzetten op een verantwoorde spelervaring en dat past perfect binnen ons model: een groot aantal spelers speelt af en toe en met mate, en droomt ervan om de jackpot te winnen", benadrukt CEO Jannie Haek.
In 2024 werden er meer dan 108,7 miljoen winstmomenten geregistreerd en er werd in totaal 1.057 miljard euro onder de winnaars verdeeld. Dankzij de Nationale Loterij zijn er in 2024 63 nieuwe miljonairs bijgekomen.
De traditionele trekkingsspelen kenden afgelopen jaar een ongeëvenaard succes in België: Er waren 175,6 miljoen spelmomenten met de verschillende trekkingspelen zoals Lotto, EuroMillions, EuroDreams, Joker+,... .
Goede doelen
Trouw aan haar DNA en haar missie, heeft de Nationale Loterij nooit zoveel goede doelen of initiatieven gesteund als in 2024. Die steun ging naar sociale, culturele en sportieve projecten in heel België. "In totaal steunden we 1.884 projecten waarmee we onze essentiële rol in de samenleving bevestigen."
Dankzij haar spelers heeft de Nationale Loterij in 2024 al 345 miljoen euro naar de Belgische samenleving laten terugvloeien. Zoals elk jaar zal het totale bedrag van de steun die de Nationale Loterij aan goede doelen en andere initiatieven heeft geboden, pas later dit jaar bekend zijn.
"Ook in onze evoluerende digitale samenleving voelen de Belgen zich meer dan ooit verbonden met de Nationale Loterij. De app van de Nationale Loterij werd in totaal meer dan 2,46 miljoen keer gedownload. Hij werd in 2024 gebruikt op 1,65 miljoen toestellen om meer dan 42,5 miljoen papieren speltickets uit de retail te scannen. Dat bevestigt dat de digitale tools die de Nationale Loterij aanbiedt het solide netwerk van verkooppunten versterkt."
Band met krantenwinkels
Op 31 december 2024 telde de Nationale Loterij 6.727 verkooppunten. "De dagbladhandels blijven onze bevoorrechte partners. Ze zorgen voor 44% van de totale omzet. Het verkooppuntennetwerk vertegenwoordigt 1.1248 miljard omzet en 72% van de inzetten."
"Op digitaal vlak telt de Nationale Loterij 2.082.999 speelrekeningen, waarvan er 1.131.425 actief waren in de voorbije twaalf maanden. Het digitale speelplatform vertegenwoordigt 412,8 miljoen euro omzet en 27% van de inzetten."
De Nationale Loterij zet een verantwoorde en transparante spelomgeving steeds voorop. 99% van de spelers bereikte het afgelopen jaar geen enkele van de opgelegde limieten (stortingslimiet, verlies, aantal spelen,...).
Lotto en EuroMillions
Wat het aantal spelmomenten betreft, was Lotto het populairste spel, maar staat ongeveer op gelijke voet met EuroMillions. In termen van omzet behaalde EuroMillions een bedrag van 489 miljoen euro. In de lijn van verwachting bleven ook de krasbiljetten en de instant loterijspelen hun groeipad volgen en zorgden ze voor een omzet van 486 miljoen. De omzet van de andere trekkingsspelen steeg, met name dankzij EuroDreams, tot 144 miljoen.
Meer info in ons eerste gedrukte nummer.