Roomijs & sorbetsPremium

Vlaming smelt het meest voor … stracciatella

Grote bevraging naar favoriete ijssmaak

Straciatella ijs

Kortingscode.be deed een bevraging bij 700 Vlamingen naar de favoriete ijssmaak. In het onderzoek waren respondenten vrij om hun favoriete smaak in te vullen en werden ze uitgebreid bevraagd naar hun ijsconsumptie. De resultaten zijn zowel herkenbaar als verrassend. Wat blijkt? De Vlaming houdt vast aan klassiekers, maar durft soms al eens uit de bocht gaan. Zo zijn lokale smaken vooral dat, lokaal, en zijn er opvallende verschillen tussen mannen en vrouwen. 

Stracciatella op 1, karamel op 10 

Met stip op nummer één: stracciatella. Maar liefst één op zeven gaven aan dat deze romige klassieker hun ultieme favoriet is. Pistache en mokka staan mee op het podium. De veilige vanille staat op nummer vier. 

Het meest verrassende aan de top 10? Als Vlamingen een zoet tussendoortje willen, kiezen ze toch nog vaak voor zuur. Citroen staat namelijk op de negende plaats. 

Daartussen zie je cultuur naar boven komen: chocolade en speculaas wisten ook nog harten te veroveren. Ze staan respectievelijk op de zesde en achtste plaats. 

De top 15 populairste smaken in Vlaanderen

Mokka is vrouwenzaak ​ 

Vrouwen blijken het meest te smelten voor mokka. De warme koffiesmaak weet hen in de zomer zeker af te koelen. 11,5% van de vrouwen zet de smaak op één, tegenover 5% van de mannen. Zelfs banaan is een vrouwenfavoriet. 7% van de vrouwen kiest het, terwijl 2% van de mannen dit als hun favoriet bestempelt. Ook duidelijk? Mannen kiezen bijna twee keer zo vaak voor vanille als vrouwen (15,5% tegenover 8,5%). Zo blijven mannen nog iets meer trouw aan traditie. 

Kinderen kiezen klassiek

De jongste deelnemers (12- tot 18-jarigen) houden het graag simpel – aardbei blijft voor hen de uitverkoren zoete zaligheid. Vanaf 25 jaar zit aardbei niet meer in de top 3 te bespeuren. Het blijft dus een kinder-ding. ​ 

Bolletjes-wedloop: wie eet het meest? ​ 

Mannen de grootste zoetebekken? Nog steeds de waarheid. Mannen nemen gemiddeld meer dan twee bolletjes, terwijl vrouwen er minder dan twee nemen. Maar toch, waar mannen grotere porties nemen, zijn het vrouwen die kiezen voor een dagelijkse zoetigheid. Vrouwen eten dus vaker ijsjes dan mannen. 

En toch komt genieten met de leeftijd: 70-plussers nemen gemiddeld twee bolletjes per keer. Dat is meer dan elke andere leeftijdsgroep verspreid over heel Vlaanderen. ​ 

Ijs op een hoorntje

Het hoorntje blijft (nog even) heilig ​ 

Hoorntje of potje? In bijna heel Vlaanderen blijft het knapperige hoorntje onbetwist favoriet. Opvallend: Gen Z’ers vermijden plakkerige handen en verkiezen het gemak van een potje. De switch naar het hoorntje gebeurt vanaf 36 jaar. ​ 

Regionale smaakbommetjes ​ 

Hoewel de klassiekers het overal goed doen – stracciatella, pistache, mokka en vanille zijn echte publiekslievelingen – zijn er regio’s met een eigenzinnige voorkeur. In Vlaams-Brabant bijvoorbeeld verschijnt karamel opvallend vaak op hoorntjes. Het Brussels hoofdstedelijk gewest daarentegen kiest ook vaak voor speculoos. ​ 

Top 3 ijssmaken volgens provincie

Nog wat facts: ​ 
Tijdens de winter grijpen Vlaamse mannen vaker naar het vriesvak dan vrouwen. ​ 
In de zomer ligt de frequentie op gemiddeld 1 ijsje per week. ​ 
65-plussers houden vast aan het traditionele vanille-ijs. ​ 
1% van de respondenten eet het hele jaar door elke dag een ijsje. Deze mensen houden echt van ijs, want ze eten gemiddeld 2,6 bolletjes per keer. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom D'Halluin
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook