Wintercircus komt tegemoet aan smaakpalet van iedere bezoeker
In gesprek met Gents ondernemer Jules Gahide

Wintercircus, een Gentse plek voor denkers en doeners, vormt sinds zijn opening op 6 september 2024 een verrijking voor de stad. Als bedrijvige technologiehub positioneren ze zich als een innovatief stadsplein waar bars en restaurants zich samen centraliseren en waar een resem aan evenementen plaatsvinden. De voormalige circuspiste en autogarage vormen vandaag een plek waar elke bezoeker iedere dag van de week kan genieten van een hapje en een drankje in een unieke vormgeving.
Lokaal verankerd aanbod
Van koffiekoek tot fine dining
Wintercircus komt tegemoet aan het smakenpalet van iedere bezoeker door te voorzien in een divers lokaal aanbod, waar de bezoeker naast de lokale keuken ook de wereld rondom zich proeft. “Het zeer gevarieerde aanbod, van bakker tot Japanse fine dining en alles daar tussenin, in combinatie met een iconische plek zorgt meteen voor een uniek gegeven. Elke partner op zich, gaande van Bakker Klaas, Bar Bougie, Sir Catering, Bar Bassie tot Sakas, heeft een proven track record waar kwaliteit en toewijding centraal staan. Ze vormen individueel een entiteit op zich maar telkens met een eigen visie en DNA”, verwoordt Jules Gahide.
Betrouwbare partners met duurzame kijk
Ondernemers dienen te allen tijde gewapend te zijn tegen onvoorziene omstandigheden en veranderingen in de markt. Zo vonden de oprichting en ontwikkeling van Wintercircus plaats tijdens de moeilijke post-Covid periode, wat de zoektocht naar horecaprojecten nog dat tikkeltje moeilijker maakte. “Het was absoluut geen gemakkelijke opdracht om de juiste horecapartners te vinden in een post-Covid klimaat. Tijdens de zoektocht kwamen we net uit de tweede lockdown en was de markt heel onstabiel. Wij waren vooral op zoek naar betrouwbare partners, met bewezen trackrecords, en zonder deel uit te maken van een grote keten. Ook het diverse aanbod en waarden zoals duurzaamheid vormen voor ons een belangrijk onderdeel in de keuze van onze potentiële partners”, beschrijft Jules.

De voormalige circuspiste en autogarage vormen vandaag een plek waar elke bezoeker iedere dag van de week kan genieten in een unieke vormgeving. Beeldmateriaal: Arthur Van Wassenhove, Farah Lieten, Hilde Vervaet en Thomas Sweertvaegher




Lokaal en duurzaam
Om lokaliteit te bewaren doorheen het hele concept van Wintercircus, leggen de ondernemers hun focus op ingrediënten die seizoensgebonden zijn, alsook lokaal ingekocht kunnen worden. Dit gaat hand in hand met hun visie op een duurzaam aanbod, waarbij het gebruik van plastic tot in de puntjes nagestreefd wordt en circulariteit een grote rol speelt. Tot slot trachten ze in te spelen op de wensen van iedere consument, waar ook een plantaardig aanbod deel van uitmaakt. Elk horecaconcept heeft een aanzienlijk vegetarisch of vegan aanbod, zonder in te boeten op smaak of beleving.
Dynamische samenwerking
Catering door eigen partners
“Vanuit Wintercircus proberen wij samenwerking zoveel mogelijk op een overkoepelende manier te stimuleren. Zonder partners hiertoe stiefmoederlijk te verplichten. Het is een evidentie dat al het brood dat geconsumeerd wordt binnen Wintercircus bijvoorbeeld afkomstig is van onze bakker. Daarnaast cateren we 100 procent van alle events binnen Wintercircus door eigen, vaste partners”, verduidelijkt Jules. De samenwerking bij Wintercircus situeert zich dus enerzijds in een complementaire manier van werken tussen de verschillende gevestigde partijen en anderzijds in het maken van gelijkaardige afspraken omtrent sluitingsdagen en gezamenlijke levertijden. Om de partners een extra platform te bieden en jaarlijks extra in de bloemetjes te zetten, organiseert Wintercircus ook ieder jaar een food market.
Bezoekers van Wintercircus
Gentenaars, toeristen en evenementbezoekers
“Door een heel divers en gelaagd aanbod te presenteren, bedienen we zowel de snelle luncher als de fijnproever die liever wat meer tijd neemt. Ook een uitgebreid drankaanbod zorgt voor verschillende bezoekersstromen.” Wintercircus legt zijn focus op Gentenaars, toeristen en evenementenbezoekers, waarbij de focus bij iedere groep verschillend is.





Bij Gentenaars zet men vooral in op lokale verankering en plaatst men vertrouwde gezichten achter de verschillende concepten in het daglicht om een laagdrempelige en herkenbare sfeer te creëren. Waar men bij toeristen tracht in te spelen op de uitstraling van het pand, wat de oude circusarena weldegelijk te bieden heeft. Het vormt een must-visit, waarbij de aanwezigheid van een internationale keuken zoals Sakas een breed publiek trekt. Evenementenbezoekers worden voornamelijk getriggerd door de variëteit aan casual en high-end alternatieven die voor elk type event een passend horeca-aanbod vormen.
Architectuur en vormgeving
De architectuur en geschiedenis van het Wintercircus dragen sterk bij aan de horecabeleving van de bezoekers. Grotendeels omwille van de wow-ervaring die de bezoeker overvalt van zodra deze de ruimte binnenwandelt. “Zelfs voor regelmatige bezoekers, is de wow-factor blijvende. De mix van authenticiteit met nieuwe elementen en design fungeert als een vonk voor creativiteit en verwondering. Het is de ideale combo als je het ons vraagt”, aldus Jules.
Populaire gerechten per partner
Wintercircus huisvest verschillende horecazaken, elk met een eigen karakter en eigen populaire gerechten of dranken. We plaatsen ze op een rij:
1. Bakker Klaas, waar ambachtelijk brood en koffiekoeken de hoofdrol spelen
2. Bar Bougie, een sfeervolle bar waar de Bougie Spritz en Italo Turbo cocktails uitblinken tijdens het geliefde aperitiefmoment
3. Sakas, een verfijnd Japans restaurant met seizoensgebonden menu
4. Tribune, een high-end brasserieconcept met zicht op de arena
5. Bar Bassie, een gezellige rooftopbar






Levenslessen
Aanpassingsvermogen
“De opening van Wintercircus heeft ons veel bijgeleerd op het vlak van wayfinding, toegangsmaatregelen, openingsuren en de impact van events op vaste horecazaken. Wintercircus is een zeer complex gebouw en dat vertaalde zich ook tijdens de eerste maanden. We hebben heel wat zaken extra moeten aanduiden of verhelderen voor de bezoeker. Dit is en blijft een grote uitdaging in ieder publiek gebouw”, verwoordt Jules Gahide. “We zijn een service georiënteerde organisatie, dus feedback is voor ons heel belangrijk voor de werking en groei van Wintercircus. Constant blijven bijsturen en aanpassen waar nodig, is dus een absolute must. Zo pasten wij de volgende elementen reeds de afgelopen maanden reeds aan: wayfinding en signalisering doorheen het gebouw, uitbreiding van openingsuren en flexibele opties omtrent catering voor events”, rond Jules af.
Uitdagingen tijdens opstartfase
“De opstart van de logistieke fase vormde een heftige puzzel omwille van verschillende redenen, denk bijvoorbeeld aan gecoördineerde leveringen, het op elkaar afstemmen van sluitingsdagen met de verschillende handelaars, het bepalen van stockinhoud en hoeveelheid. Veel overleg en krachtdadige beslissingen hebben ervoor gezorgd dat iedereen veel vlotter kon werken én samenwerken. Zoals ik eerder aanhaalde blijft wayfinding – online en ter plaatse – een grote uitdaging”, legt Jules uit.
Toekomstvisie
Inzetten op deelplatformen
“Toekomstgericht wensen we uit te breiden door takeaway- en leveringsmogelijkheden aan te bieden én willen we nog sterker inspelen op een lokaal aanbod met seizoensgebonden producten. Het is ons grote doel om continu te blijven vernieuwen en in te spelen op trends die klanten aantrekken om Wintercircus te bezoeken. Luisteren naar feedback van onze bezoekers speelt hier een cruciale rol in. Wintercircus is een plek waar gastronomie, innovatie en cultuur samenkomen en die insteek moet blijven.”