Snacks

Frituur Hazegras (Oostende): eeuwige roem met zowel kleine friet als curryworst speciaal

Chrissy De Reuse Frituur Hazegras
Chrissy De Reuse baat samen met Niko Geldhof Frituur Hazegras uit. Van Luc Bellings kregen ze een 10/10 voor hun kleine friet + curryworst speciaal

De vaak bewonderde, maar even gevreesde ex-sterrenchef Luc Bellings sloeg afgelopen zomer met zijn rubriek “Bellings aan zee” eens te meer gensters – vanwege de grote onderlinge verschillen – in Het Laatste Nieuws. Een van de beoordelingscategorieën betrof een portie kleine friet + een curryworst speciaal. Ogenschijnlijk lijkt zo’n gerecht vrij basic, de vraag is dan ook vooral hoe zich te onderscheiden? Frituur Hazegras uit Oostende sprong er opvallend bovenuit als de beste van de (kust)klas, want kreeg in beide gevallen een perfecte 10 op 10 van Bellings.

Meermaals in de prijzen

De laureaten waren vanzelfsprekend in de wolken en ook de feedback van de goegemeente was navenant. Nooit voorheen verkocht Frituur Hazegras zoveel frikandel speciaal als na de publicatie van het artikel. Het multiplicatoreffect trad in werking, terwijl de reeds bestaande schare trouwe klanten – van Bekende Oostendse Wendy Van Wanten tot topchefs Willem Hiele (van het gelijknamig restaurant) en Dimitri Proost (restaurant Haut) – op regelmatige tijdstippen zijn blijven komen.

Frituur Hazegras beste van Belgie
Takeaway.com klasseert de Oostendse frituur helemaal aan de top

Het bijzondere is dat Frituur Hazegras, gelegen aan de Graaf de Smet de Nayerlaan, alias de Ramblas van Oostende, daarmee zeker niet aan zijn proefstuk toe is. In 2021 kreeg Hazegras vanwege Het Nieuwsblad reeds de titel van Beste Frituur van België toegekend. Takeaway.com klasseerde de Oostendse frituur toen ook al helemaal aan de top en deed dat met zijn award 2024 nog eens over.

Daar is ook een heel goede reden voor, want Hazegras realiseert ruim twee derde van zijn omzet via takeaway. De aanleiding daarvan ligt verscholen in de coronaperiode, toen nog nauwelijks mensen de drempel van de zaak overschreden. Zaakvoerders Niko Geldhof en Chrissy De Reuse startten een wagenpark op dat alle bestellingen uit Oostende en Bredene mooi en ‘on time’ wist aan de deur te leveren.

Team frituur Hazegras
Het team van Hazegras bestaat, naast de zaakvoerder en twee parttime medewerkers, uit een pool van 30 flexi’s

Duizend leveringen aan huis per maand

Na corona kwam geen verzadiging, wel integendeel! Zaakvoerster Chrissy De Reuse: “In de zomer hebben we ons uitgebreid terras – dat er staat van de paasvakantie tot eind september – waardoor we proportioneel meer volk ter plaatse krijgen, maar doorheen het jaar behoudt online de bovenhand en leveren we volle bak aan huis.

Intussen zijn er al vier eigen auto’s operationeel met bestellingen aan huis. Groot-Oostende en Bredene blijven bestreken worden en occasioneel kan daar zelfs Oudenburg bij komen wanneer de vraag van vrienden komt. Dat is dan wel op de rand, want soms is het een kwartier rijden en zo lang blijven de frieten, die in een vooraf op kwaliteit geteste warmhoudzak zitten, optimaal.”

Zaakvoerder Niko Geldhof: “We zitten aldus aan een gemiddelde van 1.000 leveringen per maand. Dat is het resultaat van samenwerking met Deliveroo, Uber en Takeaway.com plus de eigen site en telefonisch”

Het team van Hazegras bestaat, naast de zaakvoerder en twee parttime medewerkers, uit een pool van 30 flexi’s. De leveringen gebeuren zeker niet louter aan particulieren. Ook bedrijven, tot zelfs ziekenhuizen, doen een beroep op Hazegras, bijvoorbeeld voor personeelsfeesten.

Chrissy De Reuse: “De firma’s weten dat ze bij ons terechtkunnen voor snelle service. Zo kregen we toevallig eerder vandaag in volle middagshift een heel grote bestelling (ruim 200 porties) vanwege Vestas Offshore Wind. Heel eventjes was er paniek, maar uiteindelijk hield ik alles makkelijk onder controle. Het is een kwestie van goede voorbereiding en van alles heel nauwkeurig nachecken. Onze bakwand kan dan ook 10 kg frieten per baksessie aan. Bovendien is onze groep uitstekend op mekaar afgestemd; elk kent zijn specifieke taak in dergelijk geval.”

Eigen huiswijn

Het aanbod van Hazegras is uiteraard niet beperkt tot friet en frikandellen. De frituur gaat onder meer prat op de smaak en de kwaliteit van zijn uitgebreid assortiment versbereide hamburgers. Terzake levert de industriële oven Merrychef sinds jaar en dag prima en vooral snelle en milieuvriendelijke diensten.

De menukaart is bepaald uitgebreid. Deze gaat van biefstuk tot brochetten, worstenbroodjes, croques, panini‘s en belegde broodjes, naast verschillende combinaties voor frieten zoals Friet Julientje, Friet Romboutje, Frietje Babi Pangang en Patatje Oorlog (friet met pindasaus, vooral populair bij Nederlandse klanten).

Vlaanderen mag dan over een minister-president beschikken die verzot is op friet, een mens moet sowieso kunnen variëren in zijn eetpatroon. Wat dat betreft houdt Frituur Hazegras er, schuin aan de overkant van de straat, er Boetiek Automatiek op na. In deze shop kan iedereen terecht voor een waslijst aan verschillende gerechten (te beginnen met spaghetti of een ovenschotel), brood, snoep, enz. Het aanbod is ook online beschikbaar.

Boetiek Automatiek stelt tegelijk dranken te koop. Grote blikvanger daarbij is Miraval, rosé wijn afkomstig van de wijngaard van Hollywoodsterren Brad Pitt en Angelina Jolie en vooral in de zomer populair. Straks gaat Hazegras ook, i.s.m. importateur A-Wines (uit Bredene), een eigen huiswijn op de markt brengen. Dat gebeurt in navolging van “De Bloente van ’t Hazegras”, een blond bierhuismerk dat einde stock geraakt is.

Boetiek Automatiek van Frituur Hazegras
Bij Boetiek Automatiek kan iedereen terecht voor een waslijst aan verschillende gerechten 

Kwaliteit over hele lijn

Nog nieuw is de gigantische stijging van het vegetarisch aanbod. Niko Geldhof: “Momenteel zijn zowat 40 vegetarische producten beschikbaar. De groei zit in de eerste plaats in het hamburgergenre. Voor de rest blijven we verder borduren op ons succes, en dat succes is de kwaliteit die wij bieden.

Kwaliteit betekent vaak wat duurder in aankoop. Dat geldt zeker voor onze bitterballen. We streven tegelijk naar de beste frieten, de beste sauzen, enz. We zweren simultaan ook bij vers. Onze hamburgers bereiden we bijvoorbeeld nooit op basis van voorgesneden verpakte groenten, nee, we raspen zelf onze wortels, snijden eigenhandig onze komkommers, enz.

Bitterballen frituur Hazegras
Kwaliteit betekent vaak wat duurder in aankoop. Dat geldt zeker voor onze bitterballen

Hetzelfde principe geldt voor al onze versbereide producten. Zowel het stoofvlees als de vol-au-vent, om nog maar te zwijgen van de garnaalkroketten, worden telkens opnieuw vers bereid ten huize Zilverberg, nota bene door voormalige frituristen.

Het komt erop aan de lat hoog te leggen voor jezelf. Stel dat pakweg een Ardeense saté te veel gebakken zou zijn, dan gooien we die liever weg (en beginnen we opnieuw) dan deze voor te schotelen. De klant is zich bewust van die kwaliteit en is graag bereid iets meer te betalen.”

Wat zijn daarnaast de belangrijkste sleutels tot dat eclatant succes? Chrissy De Reuse: “In de eerste plaats meeluisteren naar de klanten om hen sneller en beter te bedienen. Zelfs wanneer ze iets niet oké vinden, leggen we aandachtig ons oor te luister en proberen we een positieve oplossing te vinden. Mensen appreciëren dat enorm."

"Zoals ik al zei, zijn we ook als team enorm op elkaar ingespeeld. We zijn als het ware in het systeem gerold en blijven daarin groeien. Plus: we doen onze job ook allemaal graag!"

"En verder verversen wij om de twee dagen het frietvet en proeven ook altijd van àlles.”

Technische fiche
Bakwand: Perfecta
Snit frietjes: 11 mm
Frietvet: rundsvet of plantaardig volgens de keuze van de klant
Aardappelen: Remo West
Leveranciers snacks: Spuntini Free Foods en Noyez Snacks
Leverancier verse producten: Zilverberg Food (Staden)
Koude sauzen: Pauwels en Vandemoortele en verder ook Zeisner (ketchup), Devos-Lemmens, La William (op beurzen) en LA Streetfood (verse burgers)

Frieten frituur Hazegras

Foto’s: Frituur Hazegras en Daniel Steevens

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Daniel Steevens

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook

Cookies

FoodServices maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met het privacy- en cookiebeleid.