Snacks

Club-fans kiezen vaak Julientjes, Cercle-supporters vragen proportioneel veel bitterballen

Ten Huize Van Frituur Carlos (De Platse/Sint-Andries)

frituur carlos brugge
Dankzij een gemotiveerd team slaagt Frituur Carlos erin om 7 op 7 open te zijn

Indien alle voetballiefhebbers een welhaast iconische waarde hechten aan De Platse in Sint-Andries (Brugge), dan is het grootste icoon er wellicht Frituur Carlos. Deze frietinfrastructuur pal aan de Gistelse Steenweg staat daar trouwens al ruim zes decennia, floreerde m.a.w. reeds toen Club en Cercle nog op De Klokke resp. het Edgard Desmedtstadion aan het shotten waren. En Frituur Carlos zal meer dan vermoedelijk ook het huidige Jan Breydelstadion overleven dat kraakt in zijn betonnen voegen.

Spannende start

Het verhaal van friturist – in z’n vorig beroepsleven huisschilder - Steven Derynck begint bij de overname begin 2020. Dat was geen operatie zonder risico’s, niet alleen gelet op de eindeloos lijkende stadionsoap, maar ook vanwege de om de hoek loerende coronacrisis. Steven Derynck: “Toen ik overnam, zat corona nog in China en deden we er hier schamper over. Amper een paar weken nadat ik getekend had, werd echter al de lockdown afgekondigd in ons land. Nu, de frituur is altijd kunnen openblijven, weliswaar met strengere gezondheidsmaatregelen zoals het verplicht dragen van mondmaskers. Toch was dat uiteindelijk voor mij vooral een geschikte instapperiode om alles aan te leren op een rustige manier. Er mocht toen immers ook lange tijd niet gevoetbald worden in de stadions.”

Dat voetbal is intussen meer dan ooit terug van weggeweest. Vooral de dagen waarop Club speelt, kan het er ontzettend druk aan toe gaan in de frituur. Dan zijn er zes man stand-by om de klanten te bedienen. Deze laatsten komen echt tot uit de verste hoeken van het land vandaan, plus nogal wat Nederlanders en supporters uit het noorden van Frankrijk. Bij thuismatchen van Cercle is het publiek minder in aantal en veel meer streekgebonden. Dan zijn er doorgaans drie of vier man - afhankelijk van het tijdstip van de wedstrijd - actief in Frituur Carlos.

frituur brugge thv
"Vooral Romboutjes en Julientjes zijn bij Europese matchen heel hard in trek"

Fish and chips

Er blijken overigens zowaar ook enigszins andere accenten gelegd te worden bij de productkeuze van de supporters van beide grote Brugse voetbalclubs. Steven: “Wanneer Club speelt, valt het op dat er relatief veel Julientjes besteld worden. Daarentegen geldt bij wedstrijden van Cercle de vaststelling dat – raar maar waar – er opvallend veel bitterballen over de toonbank gaan.

Bij Europese matchen komt dan weer een heel divers buitenlands publiek opdagen. Deze mensen besteden in de regel een bedrag dat een stuk hoger ligt dan de gemiddelde binnenlandse klant. Vooral Romboutjes en Julientjes zijn in voorkomend geval erg in trek.”

In het algemeen, over het hele jaar bekeken, zijn Bicky Burgers met voorsprong de populairste snack bij Frituur Carlos. Verder scoren ook de stoverijsaus, de verse brochetjes en de Julientjes heel hoog. Samen met de hier met kibbelingkruiden opgediende fish and chips, die de frituur enkele maanden terug met veel succes lanceerde.

Win-winsituatie

Let wel dat het aanbod – benevens klassiekers genre stoverijvlees en vol-au-vent - ook spaghetti, scampi diabolique en deze winter rundstong in madeirasaus omvat. “Zeer uitgebreid is ons aanbod nochtans niet, omdat we nu eenmaal beperkt zijn in omvang”, verklaart Steven.

Binnen zijn er niet meer dan 12 zitplaatsen. De gasten kunnen zich echter ook gerust installeren aan een van de terrastafeltjes op De Platse, op voorwaarde dat ze een drankje consumeren bij het café waartoe het tafeltje behoort.

De bestaande overeenkomst werkt heel goed, want naderhand blijven klanten vaak ‘plakken’ op De Platse. Sowieso zorgt de samenwerking voor een blijvende win-winsituatie. “Ik zal niet beweren dat deze caféhouders familie zijn, maar het scheelt niet veel”, orakelt Steven boutadegewijs. 

aanbod frituur carlos brugge
Hoewel Bicky Burgers doorgaans de populariteitswedstrijd winnen, houdt het aanbod ook klassiekers als stoverijvlees en vol-au-vent in

Geen online bestellingen

Mede ook daardoor kan Frituur Carlos het zich permitteren om er geen eigen website met reservatiemogelijkheden op na te houden. De redenering hierachter luidt dat de frituur al sinds het prille begin in 1961 prima functioneert zonder gebruik te maken van online bestellingen, en de bedoeling is om dat zo te houden.

Indien zowel de vaste clientèle, de passanten als de online bestellers allemaal langs dezelfde deur zouden moeten aanschuiven, zou dit wel eens tot frustraties kunnen leiden, aldus de patron van de zaak. Terwijl ook het huidige gebrek aan parkeerplaatsen (vanwege de werken aan en achter het voormalige gemeentehuis van St.-Andries) daarbij een nefaste rol kan spelen.

Bestellen via de telefoon kan wél, maar enkel ingeval het om een betekenisvolle bestelling gaat; de uitvoering ervan gebeurt ook pas nadat de besteller ter plekke is.

frituur carlos stadion
Door de immense drukte die er tijdens matchen is, is er een goede samenwerking met de omliggende cafés

7/7 open

De frituur is 7 op 7 dagen open, zowel ’s middags als ’s avonds. Om die 14 wekelijkse shiften efficiënt te kunnen runnen, wordt een personeelsbestand van negen eenheden ingezet. Naast Steven Derynck en zijn echtgenote Debby De Raedt bestaat het team nog uit één persoon die vast in dienst is. Het trio wordt bijgestaan door flexi’s en studenten. Vooral in deze laatste categorie is er logischerwijze nogal wat verloop, maar finaal komt de personeelswerving tot heden altijd op zijn pootjes terecht. Patron Steven is heel fier op zijn team!

Aan de andere kant vormen die 7/7 drukke activiteiten een serieus belet om eventueel zelf ook nog voor eigen bereidingen in te staan. Een extra werkkracht speciaal daarvoor in dienst nemen zou bovendien economisch niet rendabel zijn, claimt Steven Derynck.

Mensenzee bij kampioenvieringen

Mensenmassa’s refereren aan de begrippen ordehandhaving en veiligheid. Op een bepaald ogenblik noopte dat Frituur Carlos om tijdelijk prikkeldraad rond z’n plat dak aan te brengen. Vandaag staan bovenop de frituur alleen nog een aantal zonnepanelen.

Steven: “Die prikkeldraad liet ik enkel en alleen aanbrengen toen er kans was om kampioen te spelen en de wenkende titel daarbij voor werkelijk crazy toestanden zorgde. De frituur zat zo tjokvol dat je nog amper binnen of buiten kon. Zelfs de zijdeur kon niet open door de opeengepakte mensenzee. Toen er plots iets aan de hand was, ben ik zelf door de ruit moeten kruipen. Mensen stonden dermate opeengepakt op De Platse dat het bijna 20 minuten kostte om zich een weg te banen naar een van de cafés. Alles is in orde gekomen, maar die fameuze dag zijn we zowaar 14 uur aan een stuk bezig geweest met frieten bakken. Echt niet normaal!

carlos frituur brugge platse
Door de beperkte omvang is het aanbod niet zo heel groot. Toch is er voor ieder wat wils

De prikkeldraad was naderhand nodig omdat een aantal supporters voor een plaats op het dak van de frituur geopteerd hadden. Sommigen begonnen daar dan ook nog eens op te springen. Dat was vanzelfsprekend heel gevaarlijk. Herinner u het precedent onder de vorige uitbater die daardoor bij de kampioenviering in 2018 aanzienlijke schade aan zijn frituur opliep. Bij mij was er nu ook schade, zoals vochtinsijpeling, maar gelukkig niet in die mate als toen. Diende die prikkeldraad louter ter bescherming van de zaak, dan bleek dat tegelijk ook tot een stevige reclame uit te groeien vanwege de media-aandacht voor deze maatregel…”

Technische fiche
Bakwand: Kiremko
Snit frietjes: 10 mm
Frietvet: plantaardig (zonnebloemolie)
Aardappelen: Remo-Frit
Leveranciers snacks: diverse
Leveranciers verse producten: brochettes van plaatselijke slager Van Meenen
Koude sauzen: Vandemoortele

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Daniel Steevens

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook