Dagelijkse productversheid en eeuwige vriendelijkheid als opvallendste troeven
Ten huize van Frituur Patatclub in Destelbergen

Patatclub, gelegen aan de lange grensoverschrijdende Dendermondesteenweg op het grondgebied van Destelbergen, bestaat pas sinds 1 april ’22, maar slaagde er toch maar in zich intussen (door de frietminnende lezers van Het Nieuwsblad) te laten uitroepen tot Beste Frituur van Destelbergen en bij uitbreiding van heel Oost-Vlaanderen. Het zijn de jonge friturist Jens Meganck (29) en zijn dito enthousiast team die de honneurs waarnemen.
Meer dan een frituur
Patatclub is méér dan louter een frituur. “Het is een frituur/eethuis”, stelt Jens Meganck: “Mensen kunnen hier komen voor een vlotte lunch, een salade, een biefstuk, een burger, enz. Wanneer je niet veel tijd hebt, of je bent in je werkkleren en je hebt geen eten, of je wil een gezellige tête-à-tête met je partner op zondagavond, kom dan maar naar hier. Iedereen is hier welkom! Zowel de prijzen als de gerechten zijn democratisch. Da’s belangrijk, zeker in deze tijd waarin mensen van langsom meer opgejaagd zijn.”

Op lange termijn denken
Over de reden waarom Patatclub met die prijs is gaan lopen, verwijst de friturist vooral naar zijn afkomst. Jens Meganck: “Omdat verse producten inherent zijn aan ons. Wij zijn een slagersfamilie. Ikzelf ben ook 8 jaar slager geweest, dus ik heb kennis van runds-, kalfs-, varkens- en kippenvlees. Wij maken alles zelf, te beginnen met al onze biefstukken en onze burgers. Onze Entrecote Burgers zijn bijvoorbeeld pure entrecôtes, die wij in stukken snijden, kruiden, een nacht laten trekken en in de slagerij door de molen draaien. De brochetten worden op hun beurt telkens opnieuw vers huisgemaakt.
Ook voor onze bereidingen staan we zelf in, van stoverijsaus en stoverij zelf tot balletjes en kalfsblanket. Dat is op lange termijn denken. Als je denkt van alles in te kopen en snel rijk te worden, ben je niet goed bezig. Wanneer je daarvoor iets meer personeel nodig hebt, ga je daarmee altijd beter af zijn, want je klanten zullen blijven komen…”
…mits een heel klantvriendelijke attitude natuurlijk? Jens: “Dat is uitgerekend nog een grote troef van ons. Wij lopen hier allemaal content. Je zal hier altijd met een glimlach ontvangen en bediend worden. Wanneer iemand komt solliciteren, zeg ik altijd: vriendelijk zijn is het enige dat nog geen geld kost in de wereld! Vriendelijkheid is essentieel. Stel je voor: je hebt een fout gemaakt, wat altijd kan gebeuren, maar als je vriendelijk bent geweest aan de kassa, gaan de mensen ook rapporteren wat verkeerd gegaan is. Het maakt onafscheidelijk deel uit van onze service.”
Origineel oproepsysteem
Patatclub beschikt over 44 zitplaatsen en bij goed weer kunnen er ook nog eens 50 mensen plaatsnemen op het terras. Om iedereen tijdig te bedienen wordt gebruikgemaakt van een vernuftig oproepsysteem, een soort wekker die de klant meekrijgt bij zijn bestelling. Jens: “Dat systeem werkt zeer gemakkelijk! Zeker ’s avonds hebben we dat echt nodig, want dan is het steevast ontzettend druk. De klanten kunnen na het plaatsen van hun bestelling rustig plaatsnemen in de zaal en krijgen een seintje wanneer het eten klaar is. Ze horen het systeem zeker luid en duidelijk.”

De verhouding tussen ter plaatse eten en afhaal bij Patatclub is zowat fifty-fifty. Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn alle zitplaatsen in de regel bezet gedurende 3 à 4 uur. Mensen blijven gemiddeld ongeveer een half uur zitten. Het varieert natuurlijk ook van dag tot dag. Regent het pijpenstelen, dan komen meer mensen voor afhaal omdat ze thuis gezellig voor de tv willen zitten.
Hoe wordt op drukke momenten het ‘verkeer’ geregeld tussen ter plaatse en online bestellen? Jens: “Om de 4 minuten kan je een online bestelling invoeren bij ons. De mensen krijgen meteen een mailtje wanneer hun bestelling geplaatst is; bij hun aankomst hier worden ze verzocht zich aan te melden bij een van ons, waarna we aanstonds beginnen met die bestelling.
Dat systeem werkt voor ons perfect, want wij hebben altijd verse – en vooral warme – frietjes staan. De frietjes moeten nooit langer dan 10 seconden verpakt zitten voordat de afhaler weg kan.”
Perfecte friet is…
Dat is een cruciaal punt, want Patatclub gaat prat op zijn dagverse frietjes. De patatten worden geschild en gesneden, elke dag ’s morgens vroeg ergens tussen 3 en 5 uur geleverd. De patatten die niet verkocht zijn, worden dan weer terug meegenomen. Jens: “Ik wil geen patatten die 2 of 3 dagen oud zijn. Ze verliezen meel en zullen krokant vanbuiten zijn en droog vanbinnen. Nee, ik vind dat een friet crunchy vanbuiten moet zijn en nog een echte puree vanbinnen: dan heb je een perfecte friet.”

De signature dish van Patatclub?
Jens: “Onze Entrecote Burger! Die wordt tegelijk ook het meest gevraagd. Op 2 en 3 volgen biefstukken en rundsbrochetten. Het zijn drie topproducten die hier ontzettend goed verkopen en waarvoor mensen ook naar hier komen. We werken met jonge vrouwelijke runderen, waardoor die kwaliteit kan gegarandeerd worden. Weinig andere frituren in België geraken aan dat niveau. Dat komt omdat wij nog zelf onze runderen selecteren. Na het slachten kiezen wij voor ons de beste stukken. Een stukje van de heup is – in tegenstelling soms met rumsteak – onveranderlijk mals als boter. Dat gedeelte is weliswaar iets duurder in aankoopprijs, maar naderhand recupereer je dat wel.”
Verkiezing tot Beste Frituur
“Het is heel leuk om met dergelijke titel te kunnen uitpakken. Je krijgt sowieso een reclameboost, vooral ook omdat die bekroning een verlengstuk kreeg in de plaatselijke media. Zo’n prijs winnen doet deugd voor iedereen. Het zijn bijna altijd jonge mensen die hier helpen en ze zijn ook allemaal heel gedreven. We zetten ons ook dagdagelijks in, want we zijn hier van 8 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds.”

Concept voor herhaling vatbaar
Klinkt heel dit verhaal door en door positief, dan is het wel voorafgegaan door een duidelijk mindere periode, met corona als dooddoener. Jens: “Toen ik 21 jaar was, ben ik van start gegaan met cateringbedrijf ‘Grill & Chill’. We verzorgden catering aan huis voor groepen vanaf 50 tot 1.000 personen. Dat liep supergoed. Het ging om een soort totaalconcept. Was er bijvoorbeeld een plechtig communiefeest, dan zorgde ik met Grill & Chill voor personeel en drank, maar ook voor een foodtruck en springkastelen. Dat was een goeie niche, maar met het uitbreken van corona viel het aantal evenementen heel drastisch terug. Ik zag als het ware al mijn spaarcenten die ik erin geïnvesteerd had, in rook opgaan. Maar ik ben een type dat niet bij de pakken blijft zitten en vermits ik uiteraard ook inkomsten diende te genereren, ben ik direct beginnen zoeken naar een nieuw pand. Zo ben ik na een lange zoektocht op dit pand gebotst.”
Wat brengt de toekomst voor Patatclub? Welke riante dromen worden nog gekoesterd? “Ik heb zeker nog dromen, maar concrete plannen zijn er nog niet. We focussen ons 100 procent op Destelbergen", sluit Jens af.
Technische fiche
Bakwand: Perfecta
Snit frietjes: 10 mm
Frietvet: 100% plantaardig palmvet
Aardappelen: Vanderhaegen Potatoes
Leveranciers snacks: Bellimmo
Leveranciers verse producten: Slagerij Martin (Destelbergen)
Sauzen: Pauwels Sauzen