Plantaardige voedingsproductenPremium

Zo scoor je met vegetarische en vegan snacks

Met plantaardig assortiment verras je ook
niet-vegetariërs

Plantaardige snacks Greenway
Kom creatief uit de hoek door zelf nieuwe plantaardige gerechten te bedenken (foto: Greenway)

Fabrikanten en leveranciers van warme snackproducten spelen in op de opmars van plantaardige voeding met een assortiment van smakelijke en verrassende veggie en vegan alternatieven. Ook als foodservice professional is het belangrijk om mee te gaan met deze evolutie. Door je menukaart kritisch te bekijken en aan te vullen met vegetarische en vegan snacks, kan je een grote groep klanten bekoren. Wij zetten enkele tips op een rijtje om je te helpen de juiste keuze te maken uit het groeiende aanbod.

Plantaardige evolutie

Plantaardig eten is de laatste jaren aan een stevige opmars bezig. De belangrijkste motivaties hiervoor zijn dierenwelzijn, het milieu en gezondheidsredenen. Als food professional kan je niet meer om deze evolutie heen: zonder plantaardig aanbod sluit je een steeds groter wordende groep klanten uit. De fabrikanten en leveranciers van warme snacks omarmen de groeiende vraag naar vegetarische en vegan alternatieven, die vaak gezonder zijn dan traditionele snacks en dus goed passen binnen de huidige gezondheidstrend. Voor velen is het plantaardig assortiment intussen een van de belangrijkste steunpilaren van hun bedrijf geworden.

Het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten groeit elk jaar. Flexitariërs eten bewust enkele dagen per week geen vlees. Vegetariërs eten geen producten die afkomstig zijn van gedode dieren. Dat betekent geen vlees, vis en gelatine (afkomstig van huid of beenderen) maar wel eieren, melk en honing, want daar worden geen dieren voor gedood. Veganisten eten niks van dierlijke oorsprong: geen vlees, vis, zuivel, eieren of honing. Het is vaak handiger om in je plantaardig aanbod alle dierlijke producten te vermijden, dus ook kaas, room, eieren … Zo kan je meteen verschillende doelgroepen bedienen en voelt niemand zich uitgesloten.

Sweet potato nuggets OVI
Van de meeste populaire frituursnacks bestaan er tegenwoordig vegetarische en veganistische varianten zoals deze sweet potato nuggets van OVI

Ruim aanbod en doelgroep

Alle fabrikanten en leveranciers spreken over een duidelijke stijging in de vraag naar vegetarische en veganistische snacks, niet alleen bij veggies en vegans maar ook bij mensen met intoleranties en allergieën (bv. lactose-intolerantie, melkallergie). Naast de groter wordende groep mensen die er bewust voor kiezen om (meer) plantaardig te eten, kunnen ook mensen die niet noodzakelijk veggie of vegan eten een plantaardige snack wel smaken. Richt je dus tot een zo breed mogelijk publiek.

Er bestaat vandaag een uitgebreid aanbod warme snacks op basis van groenten, kaas of een plantaardige variant van vlees, kip of vis. Dit gaat van burgers, worsten, nuggets, frikandellen en kroketten tot falafel, loempia’s, smeersalades, spekblokjes en gehakt. Enerzijds zijn er kant-en-klare snacks, die meestal diepgevroren geleverd worden en eenvoudig te bereiden zijn (opwarmen of frituren). Daarnaast zijn er producten waarmee je aan de slag kan om je eigen creaties te maken.

Op het vlak van plantaardige visvervangers worden er grote stappen gezet

Tips samenstelling assortiment

Bekijk wat er al op je menu staat

Bekijk wat je vandaag al aanbiedt aan je klanten: vaak zitten daar al één of meerdere vegetarische of vegan snacks bij, zoals een loempia of een kaaskroket.

Populaire klassiekers in plantaardig kleedje

Je hoeft zeker niet je volledige menukaart aan te passen. Het is al heel wat als je populaire snacks dubbel aanbiedt in een ‘gewone’ en een plantaardige variant. Van de meeste populaire frituursnacks bestaan er tegenwoordig vegetarische en veganistische varianten. Denk aan frikandellen, kroketten, nuggets en loempia’s op basis van groenten.

eigen plantaardige creaties

Kom creatief uit de hoek door zelf nieuwe plantaardige gerechten te bedenken. Burgers zijn hier zeer geschikt voor, of ga aan de slag met plantaardig gehakt om bladerdeeghapjes of loaded nacho’s te maken, balletjes te draaien, groenten te vullen …

Verras met nieuwigheden

Het is belangrijk dat je je klanten blijft verrassen met nieuwigheden. Hiermee blijf je hen prikkelen om iets nieuws te proberen en zet je je vakmanschap als food professional in de verf. Met deze nieuwe producten verleid je nog meer mensen om plantaardig te gaan eten.

Tricolore groentevingers: crispy groentevingers (geel met maïs, oranje met wortel, butternut en zoete aardappel, en broccolivingers in een rood korstje) die extra kleur en smaak brengen op de tapasplank of in bij- en hoofdgerechten. Volledig plantaardig en makkelijk te bereiden alternatief voor frietjes, als topping op salades of in een wrap. Deze groentesnacks doen het goed bij iedereen en zijn ideaal om kinderen nieuwe groentesmaken te laten ontdekken. Want wie eet er nu niét graag kleurrijke frietjes?

Tricolore groentevingers Ardo
Crispy groentevingers brengen extra kleur en smaak brengen op de tapasplank of in bij- en hoofdgerechten

Plantaardig gehakt op basis van erwteneiwit of soja: handig om zelf snacks mee te maken en makkelijk op te bakken in grotere hoeveelheden. Rijk aan eiwitten en vezels, laag in vetten en geschikt voor mensen met een glutenintolerantie.

Vegan fishsticks: op het vlak van plantaardige visvervangers worden er grote stappen gezet. Zo hebben verschillende fabrikanten fishsticks in hun aanbod op basis van mycoproteïne (niet altijd geschikt voor veganisten want ze bevatten vaak eiwit als bindmiddel), of gemaakt met een combinatie van soja en gluten. Er bestaan zelf fishsticks op basis van Belgisch geteelde oesterzwammen, die de typische smaak van vis zeer goed benaderen.

Sea Party Box Bonmush
Ook op het vlak van plantaardige visvervangers worden er grote stappen gezet zoals deze Sea Party snacks van BonMush 
op basis van oesterzwammen

Presentatietips

Alles begint uiteraard bij de smaak: als een plantaardige snack niet lekker is, zal je er ook geen succes mee oogsten. Maar meer nog dan bij ‘klassieke’ snacks is het zeer belangrijk hoe je communiceert over je plantaardige snacks. Met deze tips slaag je erin een groot publiek te doen watertanden.

Plantaardige snacks in de kijker

Zonder vegetarische en veganistische snacks niet af in een hoekje maar laat ze deel uitmaken van de rest van je aanbod. Serveer alles zoveel mogelijk door elkaar zonder een onderscheid te maken tussen met en zonder vlees. Maak ook gebruik van de klassieke POS-methodes, zoals een voedselveilige prikker of een leuk vormgegeven kaartje met de naam erop.

Mini worstenbroodje Greenway
Vermijd de woorden ‘veggie’ en ‘vegan’, want sommige mensen associëren dit nog steeds met ‘minder lekker’. Gebruik een subtiel symbool, bijvoorbeeld een groene ‘V’ of een groente-icoontje (foto: Greenway)

Leuke naamgeving

Zorg voor een leuke, catchy naam die de aandacht trekt. Laat je creativiteit de vrije loop, klanten smullen van originele namen! Vermijd de woorden ‘veggie’ en ‘vegan’, want sommige mensen associëren dit nog steeds met ‘minder lekker’. Gebruik een subtiel symbool, bijvoorbeeld een groene ‘V’ of een groente-icoontje.

Geloof in wat je serveert

Zeer belangrijk: zorg dat je zelf 100% achter je plantaardig aanbod staat. Proef van je snacks en creaties, en ga op zoek naar lekkere combinaties. Doe het zeker niet alleen maar omdat het een trend is. Als je zelf niet enthousiast bent over je snacks, kan je ook niet van klanten verwachten dat zij er warm voor lopen.

Vraag raad

Zit je met vragen over bepaalde ingrediënten, producten, bereidingswijzen of doelgroepen? Dan helpen de fabrikanten en leveranciers je graag verder. Je kan bij hen terecht voor tips, workshops en andere ondersteuning om van jouw plantaardig aanbod een smakelijk succes te maken.

Redenen genoeg dus om vegetarische en veganistische snacks aan te bieden aan je klanten: het aanbod is groot, je kan er oneindig mee combineren en experimenteren én ze vallen in de smaak bij een steeds groter wordende groep (niet noodzakelijk veggie of vegan) mensen. Als jij hen kan verwennen en verrassen met smaakvolle snacks, laat je een goede indruk na en gaan ze tevreden terug naar huis!

Met medewerking van Ardo, BonMush, Greenway en OVI

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Josefien De Bock
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook