Foodservices

Laurence De Smet (24) wint als eerste vrouw de wedstrijd 'Eerste kok van België'

Laurence De Smet (Ekkow Photography)
Laurence De Smet, 'Premier Cuisinier de Belgique 2025' (Ekkow Photography)

Laurence De Smet – souschef van Hof van Cleve in Kruisem – heeft op de eerste dag van Horeca Expo de titel ‘Eerste Kok van België 2025’ in de wacht gesleept. Het is de eerste keer in de 72-jarige geschiedenis van het prestigieuze meesterschapsconcours dat een vrouw de finale wint. Zij haalde het in de finale van vier andere kandidaten. De prijs voor ‘beste commis’ ging naar Willemijn Veldeman, die Neal Descheemaecker, souschef van driesterrenrestaurant Boury in Roeselare, tijdens de wedstrijd assisteerde.

Eerder al 'beste keukencommis'

“Laurence De Smet heeft al eens een finale van dichtbij mogen meemaken toen ze in 2021 als commis van Abel Demeester aantrad. Abel werd ‘Eerste Kok van België’ en Laurence sleepte toen de prijs van ‘beste keukencommis’ in de wacht”, legt Robert Van Landeghem, voorzitter van Club Prosper Montagné, uit. “De sfeer zat er tijdens de finale goed in. De publieksruimte zat afgeladen vol. De aanwezigen waren getuige van een wedstrijd van heel hoog niveau.”

De andere finalisten waren Neal Descheemaecker (32) van restaurant Boury, Jeroen Waterloos (23), chef de partie van Mbistro in Nieuwpoort, Michaël Mainville (53), chef-eigenaar van Les Mainvilles in Fexhe-le-Haut-Clocher en Cédric Sorton (44), chef-eigenaar van restaurant Oh in Sint-Idesbald.

Niels Descheemaecker, Willemijn Veldeman (Ekkow Photography)
Niels Descheemaecker (souschef van Boury), Willemijn Veldeman (prijswinnaar 'beste commis') (Ekkow Photography)

Drie gerechten

De finalisten moesten drie gerechten bereiden. Eerst een voorgerecht met pijlinktvisjes, algenflan en een kreeftenvinaigrette, daarna volgde Belgische varkensrug met gevulde kool. Als dessert werd crêpe soufflée met citrusvruchten geserveerd.

Samenstelling technische jury

De wedstrijd vond plaats op Horeca Expo in Gent. Provoost-generaal Eddie Van Maele leidde de wedstrijd in goede banen. Tim Boury, chef van het gelijknamige driesterrenrestaurant in Roeselare, was ambassadeur van deze 72ste wedstrijdeditie. Peter Goossens, provoost van de koks, stelde de technische jury samen. Die werd voorgezeten door sterrenchefs Viki Geunes en David Martin.

Normaliter spelen de provoost van de koks en de ambassadeur een sleutelrol in de technische jury. Gezien Neal Descheemaecker, souschef van Boury, een van de finalisten was, maakte Tim, om elke zweem van partijdigheid te vermijden, geen deel uit van de jury. Hetzelfde gold voor Peter Goossens omdat Laurence De Smet destijds nog voor hem heeft gewerkt in Hof van Cleve.

Al meer dan 70 jaar ‘Eerste Kok van België’

Al meer dan zeven decennia organiseert Club Prosper Montagné jaarlijks deze meesterschapswedstrijd, waarbij jong talent uit de Belgische gastronomie het tegen elkaar opneemt. De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd is door de minister van Middenstand erkend als meesterschapswedstrijd.

Club Prosper Montagné

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook