Verwerkte viswaren

Duurzame Vis Awards 2024 uitgereikt

Belgische consumenten besteden recordbedrag aan verantwoorde vis

Beeldjes Duurzame Vis Awards

Op 16 oktober werden de winnaars van de MSC Duurzame Vis Awards bekendgemaakt. Marine Stewardship Council (MSC) is een onafhankelijke, non-profitorganisatie die zich inzet voor de bescherming van de oceanen en het bevorderen van duurzame visserij wereldwijd. Dit jaar ligt de focus op transparante duurzaamheidscommunicatie, een thema dat steeds belangrijker wordt, zeker nu 60% van de Belgische consumenten aangeeft enkel visproducten te kopen waarvan de duurzaamheidsclaims worden ondersteund door onafhankelijke partijen. De winnaars van de Duurzame Vis Awards van dit jaar laten zien hoe heldere en betrouwbare communicatie een cruciale rol speelt in de verduurzaming van de visserijsector.

WINNAARS
De winnaars van de MSC Duurzame Vis Awards 2024 werden geselecteerd op basis van hun inzet voor duurzame visserij en transparante communicatie richting de consument.

In de categorie Beste Supermarkt voor Verse Vis ging Colruyt Group met de prijs aan de haal, gevolgd door Carrefour en Aldi. Ook de prijs voor de Beste Supermarkt ging naar Colruyt Group.

Fish Tales won opnieuw de prijs voor Beste Nationale Merk, met Iglo op de tweede plaats en Délio op de derde.

In de categorie Beste Foodservice werd JEAN sur MER bekroond, gevolgd door IKEA en Sodexo.

Sheba won de award voor Beste Dierenvoeding, terwijl Arctic Blue in de categorie Beste Supplement de prijs in ontvangst nam.

In de categorie Beste Foodbox werd HelloFresh uitgeroepen tot winnaar, gevolgd door Marley Spoon en Foodbag.

De Nederlandse Mosselvisserij werd erkend als Belangrijkste MSC-gecertificeerde Visserij, met de IJslandse kabeljauwvisserij en de Nederlandse garnalenvisserij op de tweede en derde plaats.

Bij de Beste Belgische Leveranciers werden Pittman Seafoods, Mowi Belgium en Signature Foods bekroond voor hun bijdrage aan het verduurzamen van de Belgische vissector.

Alle winnaars en genomineerden spelen een belangrijke rol in het verder verduurzamen van de visindustrie, met heldere en transparante communicatie richting de consument als sleutel tot hun succes.

Annelies de Spiegeleer, Stafmedewerker Productduurzaamheid bij Colruyt Group: “Bij Colruyt Group werken we al meer dan 10 jaar met MSC en ASC aan de verduurzaming van ons visassortiment. Het blauwe keurmerk staat alleen op wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren van visserijen, gecertificeerd volgens de wetenschappelijk onderbouwde maatstaf voor duurzame visserij van MSC. MSC garandeert onder andere traceerbaarheid en de controles. We zijn dan ook fier dat we voor onze inspanningen worden beloond, met de MSC-awards voor “Beste supermarkt” en voor “Beste supermarkt voor verse vis”.  Deze erkenning is voor ons een stimulans om ons assortiment nog verder te verduurzamen. Onze klanten hoeven zich geen zorgen te maken, ze kunnen bij Colruyt Group bewust duurzame keuzes maken.”

Toekomstperspectief voor de visindustrie in België: resultaten van 'Stand in het Schap 2024'
Het eerste Belgische MSC Stand in het Schap-rapport onderstreept de vooruitgang in de Belgische visindustrie en de beschikbaarheid van MSC-gecertificeerde visproducten.
Belangrijkste inzichten uit het rapport:
● Belgische consumenten besteedden in 2023 een recordbedrag van €203,5 miljoen aan MSC-gecertificeerde visproducten, een stijging van 3,3%.
● Het volume van MSC-gelabelde producten steeg met 2,19% tot 37.095 ton.
● Geconserveerde producten, Food to Go en dierenvoeding lieten respectieve groeipercentages zien van 24%, 19,5% en 8%.
● 70% van de Belgische visconsumenten vindt dat om onze oceanen te beschermen we enkel vis van duurzame oorsprong mogen consumeren.
● Mosselen, met een verkoop van 8.323 ton, en tonijn (7.268 ton, waarvan 62% MSC-gecertificeerd) zijn de bestverkopende MSC-gelabelde vissoorten in België. Deze cijfers benadrukken de impact van transparante duurzaamheidscommunicatie en de vraag naar duurzame producten.
Duurzame Vis Awards MSC

EU-wetgeving en greenwashing

Transparantie over duurzaamheid is actueler dan ooit. In maart 2023 stelde de Europese Unie nieuwe richtlijnen voor met betrekking tot green claims en de aanpak van greenwashing. De EU wil hiermee misleidende duurzaamheidsclaims tegengaan en consumenten beter beschermen. Dit betekent dat bedrijven hun duurzaamheidsclaims nu met duidelijke en wetenschappelijk onderbouwde feiten moeten staven.

Christien Absil-Senior, Fisheries & Stakeholder Outreach Manager binnen MSC, benadrukt het belang van deze richtlijnen. “De richtlijnen van de Europese Unie tegen greenwashing dwingen bedrijven om hun claims te onderbouwen met wetenschappelijke feiten. Dit biedt niet alleen bescherming voor de consument, maar versterkt ook de reputatie van bedrijven die duurzaamheid serieus nemen. Openheid over hun inspanningen is daarom niet alleen een verplichting, maar een kans om zich te onderscheiden in een steeds veeleisendere markt.”

“De Duurzame Vis Awards zetten organisaties in de kijker die een voortrekkersrol spelen op het gebied van duurzaamheid. We willen de positieve vooruitgang in België onder de aandacht brengen door bedrijven te belonen die niet alleen hun visserijpraktijken verduurzamen, maar ook transparant en eerlijk communiceren over hun inspanningen. Deze heldere communicatie is essentieel om consumenten mee te nemen in de transitie naar duurzame visserij,” aldus William Morré, Commercial Outreach Manager voor Benelux.

Belgische consument verwacht duidelijkheid

MSC duurzame vis onderzoek

Belgische consumenten hechten steeds meer belang aan duurzaamheid. Uit het Globescan-onderzoek van Marine Stewardship Council (MSC) van juni 2024 blijkt dat consumenten in ons land steeds hogere eisen stellen aan de producten die ze kopen. Meer dan 60% geeft aan enkel producten te kopen waarvan de duurzaamheidsclaims ondersteund worden door onafhankelijke partijen zoals MSC. 74% van de Belgische visconsumenten vindt dat deze claims moeten worden gestaafd door onafhankelijke organisaties en niet door commerciële partijen.

Daarnaast maakt 89% van de visconsumenten zich zorgen over de toestand van de oceanen, en 47% is pessimistisch over de beschikbaarheid van hun favoriete vis- en zeevruchten over 20 jaar. De bekendheid met het MSC-keurmerk bereikte een hoogtepunt van 63% in 2024, hoewel slechts 40% begrijpt wat het label precies betekent – wat ruimte biedt voor verdere verbetering in communicatie.

Het MSC-keurmerk helpt consumenten bij het maken van duurzame keuzes door visproducten te certificeren die ecologisch verantwoord zijn gevangen. Dit garandeert dat de visserijen achter deze producten hun impact op het milieu minimaliseren en de visbestanden voor de toekomst beschermen. 83% van de consumenten die het MSC-label herkent, geeft aan dat het keurmerk hen helpt om snel en gemakkelijk een duurzame keuze te maken. 54% zegt dat het keurmerk hun koopintentie positief beïnvloedt. Het onderzoek toonde ook aan dat Belgische consumenten in 2023 een recordbedrag van €203,5 miljoen uitgaven aan MSC-gecertificeerde vis, een stijging van 3,3% ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze cijfers onderstrepen het belang van duidelijke en betrouwbare communicatie.

Deze cijfers benadrukken het vertrouwen dat consumenten willen hebben in duurzaamheidsclaims en de cruciale rol die transparante communicatie daarbij speelt.

“De groeiende vraag naar duurzame visproducten in België toont aan dat consumenten steeds bewuster omgaan met hun keuzes. Bedrijven die transparant communiceren over hun duurzaamheidsinspanningen, zoals met het MSC-keurmerk, genieten het vertrouwen van hun klanten en blijven groeien, zelfs in uitdagende tijden”, aldus Christien Absil-Senior.

Duurzaamheidscommunicatie centraal bij jurering

Transparante communicatie speelde dit jaar een sleutelrol in de selectie van de winnaars van de Duurzame Vis Awards 2024. De jury, bestaande uit experts uit verschillende delen van de sector, beoordeelde de bedrijven niet alleen op hun duurzaamheidsinspanningen, maar ook op hoe zij deze naar de consument communiceren. Een duidelijke en eerlijke communicatie is volgens de jury essentieel om consumenten te betrekken bij de verduurzaming van de visserij.
De jury van dit jaar bestond uit: Dagný Rós, MSC-ambassadrice; Geert Janssens, hoofdeconoom bij Etion; Margreet van Vilsteren, oprichter van Good Fish; Heleen Lenoir, onderzoeker Duurzame Visserij bij ILVO; en Maurane Martin Hernandez, Market Development Manager bij ASC.

Dagny Ros Ambassadrice MSC
 Dagný Rós: "Traceerbaarheid is de sleutel om ervoor te zorgen dat we de oceaan veiligstellen voor de generaties na ons"

"Duurzaamheid gaat voor mij niet alleen over de ingrediënten die we gebruiken, maar ook over het respecteren van de herkomst ervan. Als IJslander weet ik hoe belangrijk het is dat onze vis afkomstig is van verantwoorde bronnen. Met de Duurzame Vis Awards willen we de aandacht vestigen op bedrijven die niet alleen de oceanen beschermen, maar ook transparant zijn over hun praktijken. Traceerbaarheid is de sleutel om ervoor te zorgen dat we de oceaan veiligstellen voor de generaties na ons", vertelt  Dagný Rós

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Tom D'Halluin
Verruim uw
vakkennis
magazine
Lees meer

Lees ook