Meer dan 200 scholen serveren 'Helfty'
vlees dat voor de helft plantaardig is
Leerlingen uit meer dan 200 scholen in België krijgen sinds 7 maart vlees voorgeschoteld dat voor de helft uit plantaardige ingrediënten bestaat, bijvoorbeeld een chipolataworst met 50% gehakt en 50% plantaardige eiwitten. Dit vloeit voort uit een samenwerking tussen schoolrestaurant-cateraar Scolarest, groothandelaar in voeding Viangro, en Solina, een bedrijf dat gespecialiseerd is in innovatieve foodoplossingen. De bedoeling van Scolarest is om een gezond en duurzaam eetpatroon bij leerlingen verder aan te moedigen.
samenwerking tussen 3 bedrijven
Scolarest beheert in België meer dan 220 restaurants in onderwijsinstellingen en maakt deel uit van Compass Group, wereldwijd de grootste speler op het vlak van foodservice en catering. Viangro is gespecialiseerd in de verwerking van vlees- en traiteurproducten. Solina is op zijn beurt een bedrijf dat op maat gemaakte culinaire oplossingen ontwikkelt voor klanten die actief zijn in de voedings- en foodservice-industrie. Alle drie sloegen ze de handen in elkaar om een vleesproduct te ontwikkelen dat minder vlees bevat zonder daarbij aan smaak in te boeten.
Helfty
Het hybride-vlees kreeg de toepasselijke naam 'Helfty'. Helfty wordt bereid door gehakt voor de helft te vermengen met vegetarische ingrediënten, een mix van plantaardige vezels en eiwitten die speciaal door Solina ontwikkeld werd. Door het gebruik van onder andere tarwe in deze mix houden de producten meer vocht vast dan bij traditionele vleesvervangers doorgaans het geval is, waardoor de smaak, textuur en beet onaangetast blijven.
De smaak van het hybride vlees werd unaniem goedgekeurd door maar liefst 90 echte chef-koks. Het aanbod bestaat actueel uit hybride kippengehakt, varkensgehakt en rundergehakt. In de schoolrestaurants worden nu al worsten, balletjes en zelfs blinde vinken gemaakt met 'Helfty' geserveerd.

Fred De Deken, director Scolarest: "Met 'Helfty' wil Scolarest gezonde, veilige en duurzame maaltijden die ook nog eens superlekker zijn voor alle leerlingen aanbieden in onze schoolcafetaria's. Door minder vaak vlees te eten en het te vervangen door plantaardige voeding verlaag je het risico op allerlei ziektes en aandoeningen. Gezond eten op het bord van onze leerlingen blijft onze topprioriteit. Daarnaast heeft de productie van vlees ook een enorme, belastende impact op het milieu. Door eens wat minder vlees te eten, willen we leerlingen aanmoedigen om hun ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Duurzaamheid is een positieve trend in de maatschappij en hier wensen we dan ook bij aan te sluiten."