Gault & Millau maakt Chocolatiers van het Jaar 2024 bekend
Achtste editie van de Gault & Millau Chocolatier Gids

Gault & Millau maakte voor de achtste keer een selectie van de beste chocolatiers bekend in haar jaarlijkse chocolatiergids. De bekende gidsuitgever bekroonde driemaal de ‘Chocolatier of the Year’, dit voor Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Daarnaast reikte Gault & Millau ook de ‘Discovery of the Year’ award uit aan een nieuwe ontdekking.

Gault & Millau Chocolatier Gids 2024
Het aanbod van chocolatiers stijgt zienderogen. Zowel op het gebied van kwantiteit als op het vlak van kwaliteit krijgt chocolade steeds meer waardering. Hierbij stijgt ook de aandacht voor de origine van chocolade waarvan het groeien en fermenteren een belangrijk onderdeel vormt. Dit zorgt voor zeer diverse en lokaal gebonden kenmerken die van chocolade een prachtig, divers en onderscheidend product maken.
Chocolatiers kunnen zich beloftevol uitleven met chocolade in dienst van hun klanten, wat de sector, consument en gidsenmakers ten goede komt. Ook dit jaar stelt de Gault & Millau Chocolatier Gids een niet-exhaustieve selectie voor van de beste chocolatiers. Dit doen ze op basis van diverse blinde degustaties waarbij rekening wordt gehouden met visuele kenmerken en smaakeigenschappen.
Drie Chocolatiers van het Jaar 2024
Gault & Millau bekroonde traditiegetrouw drie chocolatiers met de titel Chocolatier of the Year. Voor Brussel kwam Yasushi Sasaki als winnaar uit de bus. Het raffinement van zijn chocolades en de Japanse precisie waarmee hij te werk gaat, laten niemand onverschillig. Voor zijn coatings en ganaches vertrekt hij van verschillende ‘origin’ chocolades, wat zorgt voor een verfijnde en pure smaak.
Deze onvervalste smaakmaker heeft bovendien de Belgium Chocolate Award winnaar Shota Matsubara in dienst. Matsubara won de 'beste praline voor professionelen'-trofee op de Belgium Chocolate Awards van 2023.

Chocoladehuis Boon uit Hasselt is Chocolatier van het Jaar 2024 voor Vlaanderen. Chocolatierkoppel Patrick Mertens en Inge Lijnen toverden met hun technisch meesterschap en grote creativiteit een innemend minidoosje met acht vlaaipunten in vier smaken op tafel. Dankzij hun out-of-the-boxdenken werd dit Limburgs culinair erfgoed getransformeerd en verrijkt tot een heerlijk nieuw en herkenbaar guilty pleasure.
Voor Wallonië veroverde Legast uit Braine-le-Comte de titel voor Chocolatier van het Jaar 2024. Thibaut Legast en Patricia Forero produceren al jaren ‘bean-to-bar’ chocolade. Met cacaobonen die Patricia na een zeer strenge selectie in Zuid-Amerika aankoopt, creëert Thibaut uitzonderlijk intense en authentieke chocoladetabletten en pralines die reeds talloze internationale prijzen hebben gewonnen.
Discovery of the Year
De Gault & Millau inspecteurs ontdekten dit jaar ook een aantal nieuwe adressen. Hiervan werd Louise Gérard met haar Belle et Chocolat uit Loyers bekroond als ‘Discovery of the Year’. Louise ontdekte dankzij haar passie voor chocolade het ‘bean-to-bar’ principe. Met een focus op duurzaamheid en ethiek verkoopt ze sinds oktober 2022 fantastische chocoladetabletten en originele pralines die geproduceerd worden in L’Atelier de Bossimé.