"Wij houden ons machinepark altijd up-to-date"
Tulpin banden uit Veurne houdt al 75 jaar stand

Tulpin Banden uit Veurne viert dit jaar hun 75e verjaardag. Dankzij die rijke geschiedenis kan de West-Vlaamse bandenspecialist bogen op een sterke reputatie in de streek. "Ik ga er prat op om ons machinepark regelmatig te vernieuwen en ook in ons bureau investeer ik in de nieuwste technologieën", stelt zaakvoerder Laurent Tulpin. "Dat leidt niet alleen tot een hogere werkefficiëntie; het geeft ook een goeie indruk naar zowel klanten als ons personeel."
Derde generatie
In 1947 opgericht door grootvader Roger, staat met Laurent Tulpin sinds 2013 de derde generatie aan het roer van Tulpin Banden uit Veurne. Gestart vanuit een houten barak, bestaat de onderneming ondertussen uit een uit de kluiten gewassen atelier, twee magazijnen en een tankstation. De huidige zaakvoerder is letterlijk opgegroeid tussen de banden, dus was het voor hem na zijn middelbare studies al duidelijk dat hij de zaak zou voortzetten.
"Over een andere job heb ik zelfs nooit nagedacht", bekent hij. "Ik leerde de stiel al doende, van mijn vader. Nu nog sta ik mijn medewerkers geregeld bij met technisch advies, al zal je mij tegenwoordig meestal in mijn kantoor terugvinden. Daar ontferm ik mij over de administratie en van daaruit stuur ik ook ons team aan."
Vaste equipe
Naast Laurent werken er momenteel nog zeven vaste medewerkers voor de West-Vlaamse bandencentrale: vijf in de werkplaats en twee in het kantoor. Zij zijn hier allemaal al minstens zeven jaar aan de slag.
Nieuwe machines
"Dat wij weinig verloop hebben bij ons personeel, is vooreerst te danken aan de familiale werksfeer", verklaart Tulpin. "We vormen een hechte equipe en er is een wederzijds respect tussen mij als zaakvoerder en mijn collega's. Bovendien soigneer ik hen heel bewust door om de drie à vier jaar te investeren in nieuwe machines. Door met die nieuwe apparatuur te werken, blijven zij scherp en kan ik hun werktrots aanwakkeren. De automatisering en digitalisering zorgen er overigens niet alleen voor dat het werk sneller verloopt; in veel gevallen dragen de nieuwe evoluties ook bij aan de ergonomie en het gebruiksgemak."
"Wij gaan met de hele ploeg op 'teambuilding' naar Automechanika"
Informatie over die nieuwe technologieën of toestellen wint de zaakvoerder in bij vertegenwoordigers, leest hij in vakliteratuur, of zoekt hij op tijdens beurzen. "Zo reis ik dikwijls naar Automechanika in Frankfurt. Dat doe ik dan in het weekend, met het hele team. Op die manier blijven ook mijn medewerkers up-to-date en kan iedereen meteen zijn mening kwijt over eventuele nieuwe investeringen", vertelt Tulpin.
Vast cliënteel

Diezelfde redenen verklaren ook waarom veel klanten naar deze bandencentrale blijven terugkeren. "Zij zien hier immers dezelfde gezichten aan het werk en merken die moderne machines op vanuit onze wachtzaal. Dat schept vertrouwen. In onze twee magazijnen stockeren we zo'n 4.000 zomer- of winterbanden, en naast die autobanden slaan we hier ook nog banden voor vrachtwagens, bestelwagens, moto's of landbouwvoertuigen op. Die service bieden we gratis aan, waarmee we onze klanten weliswaar wat aan ons binden. Zo zien we hen immers sowieso om de zes maanden terug", legt de zaakvoerder zijn werkwijze uit.
Netwerk
Die klanten zijn particulieren, maar evenzeer garages, bedrijven uit de streek of nationale leasingmaatschappijen. "Die laatsten eisen dikwijls een uitgebreid netwerk voor de toekenning van opdrachten. Daartoe hebben wij ons aangesloten bij Eurotyre, een Europees netwerk van bandenadviseurs. Zo voeren wij dankzij deze groepering alle onderhoud, vervangingen en herstellingen uit aan de banden van de bpost-voertuigen uit onze regio", geeft Tulpin mee. "Toch kunnen wij onafhankelijk werken en beslissen we bijvoorbeeld zelf over onze aankooppolitiek."
Sterke reputatie
Ook de rijke historiek en de sterke reputatie werken het uitgebreide klantenbestand natuurlijk in de hand. "We vieren dit jaar ons 75-jarig bestaan. Dat zegt genoeg en we spelen dit dan ook uit in onze eigen marketing. Daarnaast sponsoren we trouwens al jaren enkele lokale sportclubs. Zo zijn wij met Tulpin Banden uitgegroeid tot een echt begrip aan de westkust", klopt hij zich op de borst.
Breed gamma, smalle niche
Nog een troef is dat de onderneming alle bandenmerken en ook een breed gamma aan velgen in huis heeft; van goedkoop tot duur. Bij het verkoopadvies is 'veiligheid' Tulpin zijn belangrijkste stokpaardje. Moet er iets besteld worden, dan krijgen ze dat hier overigens doorgaans 's anderendaags al geleverd.
"Vanaf de start hebben we ons willen onderscheiden als banden- en velgenspecialist. We doen alles wat daarbij komt kijken - monteren, balanceren, uitlijnen, velgen reinigen, sneeuwkettingen ... - maar niks anders. Tot op vandaag sta ik voor de volle 100% achter die keuze. Zo kunnen mijn medewerkers immers uitgroeien tot echte vakexperts, waarvoor zij hier dus over het beste materiaal beschikken, en komen we niet in het vaarwater van bepaalde klanten terecht. 'Ieder zijn job'", stelt de zaakvoerder.
Evoluties
Die job evolueert natuurlijk. Al blijft bijvoorbeeld de digitalisering nog beperkt voor bandencentrales, in vergelijking met garages. "Die trend zien we wel duidelijk op het bureau. Dankzij onze labeling- en softwaresystemen hebben we meteen zicht op onze eigen bandenstock, en ook de voorraden van onze verdelers kunnen we in real time raadplegen. Sinds kort hebben we ook een digitale agenda op onze website, waarmee je als klant online een afspraak kan maken. Dit draagt allemaal enorm bij aan de efficiëntie van ons werk", weet Tulpin.

KLANTENAdvies
"Grote verschuivingen zien we wel in de samenstelling van het cliënteel, dat nu minder bestuurders van landbouwvoertuigen en meer eigenaars van personenwagens telt. Binnen dat laatste segment heeft de elektrificatie ook gevolgen voor ons. Door de grotere koppels van elektrische voertuigen en de snellere bandenslijtage ten opzichte van wagens met verbrandingsmotoren, hebben die banden immers andere rubbermengsels", vervolgt hij.
"Wat zal de verandering in de mobiliteit voor ons als bandencentrale betekenen?"
Wat met de trend naar vierseizoenenbanden? "Daar ben ik geen voorstander van, door de snellere slijtage, tenminste voor wie grote afstanden aflegt. Voor wie maar weinig met de auto rijdt, zijn er dan weer ontegensprekelijke voordelen. Het komt er dus op neer om voor je advies goed naar je klanten te luisteren en zo een correcte inschatting te kunnen maken van de eigenlijke noden. De klant is trouwens koning bij ons. Bij eventuele klachten bijt ik op mijn tong en geef ik hem altijd gelijk. Gelukkig valt dit niet zo vaak voor, waardoor deze werkwijze ons geen handenvol geld kost."
Toekomst
Momenteel ligt de zaakvoerder wel wat wakker van de hoge gas- en elektriciteitsprijzen. "Die kunnen we slechts gedeeltelijk doorrekenen naar onze klanten, waardoor dit onze marges onder druk zet. Bij onze laatste renovatie hebben we zonnepanelen laten plaatsen, maar voorts is het vooral geduld uitoefenen en hopen dat die energiemarkt zich snel weer stabiliseert", aldus Tulpin.
Volgende generatie
"De komende tien jaren staat er ons ongetwijfeld nog van alles te wachten, waarop we nu echter nog geen pasklaar antwoord hebben en waarover ik dan ook geen voorspellingen zal doen. Zo is het nog maar de vraag wat de verandering in de mobiliteit - met ook de verschuiving naar meer huur-, deel- of leasewagens - voor ons als bandencentrale zal betekenen. Het komt erop aan om de vinger aan de pols te houden, om zo snel te kunnen inspelen op die verdere evoluties."
Op zijn 43e denkt de zaakvoerder nog niet aan zijn pensioen of eventuele opvolging. "Met twee dochters zit dat er waarschijnlijk niet in, al weet je natuurlijk maar nooit. In ieder geval is dat nu nog niet aan de orde", klinkt het nog.