De oplossing voor waterdoorlatende verharding?
Er is steeds meer vraag naar waterdoorlatende verharding; in meer en meer vergunningen wordt die zelfs verplicht. Maar hoe wordt die perfect aangelegd? Ook aannemer Chris Menten (MEHA) was voortdurend op zoek naar nieuwe oplossingen, tot hij op de drainagemortel uit Megamix-silo's botste. "Zowel qua kostprijs als qua verwerkingsgemak is dit product voor mij onovertroffen."
Wetgeving steeds strenger
Projectbouwer MEHA heeft voortdurend zo'n 60 man aan het bouwen. Specialiteit zijn grote appartementsgebouwen, waar het bedrijf een sleutel-op-de-deurformule aanbiedt. Daarvoor werkt MEHA samen met dakwerkers, installateurs en ... tuinaannemers. Bedrijfsleider Chris Menten: "Ik vind het heel belangrijk dat we projecten opleveren die volledig af zijn, dus met aangelegde tuin, volgens het plan van een tuinarchitect. Er is nooit veel verschil tussen onze 3D-renders en onze projectfoto's. Het tuinplan zit dus altijd in onze vergunningsaanvraag, en bij de toekenning van die vergunning is waterdoorlatende verharding meer en meer verplicht. Waterdoorlatendheid is een van de grootste problemen van het moment. We moesten dus op zoek naar oplossingen."
als onderlaag, maar ook als toplaag
Een goede oplossing vond Menten in de drainagemortel van Megamix, ingevoerd in België door Den Dam. "De drainagemortel laat véél meer water door dan stabilisé. Het is dus zeer geschikt als onderlaag om waterdoorlatende bestrating aan te leggen. Je hebt immers niets aan waterdoorlatende klinkers wanneer de onderlaag onvoldoende water doorlaat. Zelf gebruik ik de drainagemortel vooral als toplaag. Het ziet er goed uit, het is makkelijk te verwerken – niet moeilijker dan een chape aftrekken – en het is kostenefficiënt omdat er geen klinkers aangekocht en geplaatst moeten worden. Je kunt er ook makkelijk een kleur aan toevoegen."
Paden, maar ook inritten
"We gebruiken de drainagemortel voor tuinpaden – in dat geval leggen we ze gewoon aan op steenslag. Ook inritten van garages hebben we al met succes in drainagemortel aangelegd. Het voordeel is dan dat er veel minder water afloopt, het dringt onmiddellijk in de ondergrond. Dan werken we wel met een wapening, voor voldoende stevigheid. Bij onze eerste inrit kwam de korrel na verloop wat los. Geen probleem: we hebben Hans Peeters van Den Dam gecontacteerd, die ons een bindmiddel bezorgd heeft, en het was opgelost. Ook met bindmiddel blijft de drainagemortel even waterdoorlatend."

Gebruiksklare silo
De drainagemortel wordt geleverd in gebruiksklare tweekamersilo's van Megamix. Het product wordt ter plaatse gemengd; er is enkel water en elektriciteit nodig. Daardoor wordt de drainagemortel niet slecht. Ook dat heeft verschillende voordelen, zegt Menten: "Je betaalt enkel wat je verbruikt. Er is geen kost meer voor bijhalen of afvoeren van overschotten. Dumper eronder, vullen en meteen verwerken. Zo kunnen we veel beter plannen. De silo neemt bovendien bijzonder weinig plaats in, en er zijn geen voorbereidingswerken nodig voor de plaatsing."
interessant voor u?
Hans Peeters (Den Dam): "Een silo bevat 18 ton product, oftewel 12 m3. U haalt daar dus maximaal 1.200 m2 uit aan 1 cm dik. Voor een laag van 1 cm dik betaalt u 1,63 euro per m2. De aangeraden verwerkingsdikte is 5 à 8 cm. Dat maakt een silo ook interessant voor kleinere verhardingen." Graag een offerte op maat? Contacteer Den Dam en zij doen het nodige.
