Nieuwe klaartjes kazen spelen in op veranderende smaak


Als kaas rijpt op eik, wat gebeurt er dan?’, vroeg men zich bij wijze van experiment af bij De Wilde Zuivel. Duidelijk veel goeds, want inmiddels heeft het bedrijf uit Sint-Niklaas er een geslaagd product bij: klaartjes kaas gerijpt op eikenhout. "Na honderd rijpdagen bleek de kaas zeer gewaardeerd te worden omwille van de romige textuur", zegt Céline De Wilde, de vierde generatie van het familiebedrijf, dat zich eveneens toelegt op zuivelgroothandel en kaasveredeling.
Wekelijks onderhouden
Omdat eik hardhout is, laat het hout minder vocht door. Zo blijft er meer vocht in de kaas, waardoor de bijzonder romige textuur ontstaat, legt De Wilde uit. Door het hogere vochtgehalte hebben de kazen meer schimmelvorming. Om de beste kwaliteit te kunnen leveren, onderhoudt De Wilde Zuivel de coating wekelijks. Het bedrijf bracht de relatief nieuwe eikenhoutgerijpte klaartjes kaas in september vorig jaar op de markt.
Grand cru op sneetjes
Daarnaast ontwikkelde De Wilde kaas & zuivel recent een grand cru, een aftakking van klaartjes kaas, op basis van tien maanden rijping – iets korter dan perfect oud. Met deze iets jongere kaas die minder sterk van smaak is dan oude kaas, speelt De Wilde Zuivel in op het veranderende smaakpalet van de kaasliefhebber. De Wilde: "Door de juiste vocht- en temperatuurbeheersing in de rijperij droogt de kaas niet uit, maar blijft ze romig. Zo brokkelt de kaas niet en is ze perfect op sneetjes te snijden."


Ook kaasveredeling groot succes
De Wilde Zuivel is sinds twee jaar ook gespecialiseerd in kaasveredeling. Een nieuw product is een hoevenkaas genaamd 'Strafste van ’t Stad', die De Wilde Zuivel pekelt en kruidt. De kaas wordt gegeten met de korst. "De halfharde, smeuïge kaas biedt in combinatie met pikante kruiden een zeer aangename smaaksensatie", zegt De Wilde, die de kaasveredeling een groot succes noemt. "Daar gaan we zeker mee verder!"
HOOGKAMERSTRAAT 22
9100 SINT-NIKLAAS
+3237661799
info@dewilde-zuivel.be
www.dewilde-zuivel.be
