Nieuw: Chocolate Personality of the Year
Tijdens de Belgium Chocolate Awards op donderdag 25 mei in Ter Groene Poorte wordt een nieuwe award uitgereikt: de Chocolate Personality of the Year award. Deze award is door het team van het magazine Chocolaterie in het leven geroepen om chocolatiers te bekronen die zich onderscheiden op het vlak van innovatie, duurzaam ondernemen, personeelsbeleid en eveneens een voorbeeld zijn voor jongeren en andere collega's.
Selectieprocedure
De voorbije maanden konden sectororganisaties en toeleveranciers 5 genomineerden doorsturen. Om in aanmerking te komen voor een nominatie moest de voorgedragen chocolatier aan de volgende voorwaarden voldoen:
– De chocolatier moet (mede)zaakvoerder of (mede)eigenaar zijn van de betreffende firma.
– De chocolatier moet de Belgische nationaliteit hebben en actief zijn in België.
– De chocolatier moet zich in de voorbije maanden/jaren op een positieve en inspirerende manier onderscheiden hebben.
– Zijn of haar bedrijf presenteert zich als duurzaam, innovatief en heeft oog voor diversiteit en een stimulerend personeelsbeleid (indien er medewerkers zijn).
Op basis van het aantal nominaties per chocolatier en de rangschikking van de doorgestuurde namen, werd er een top 10 gemaakt. In de loop van mei konden de lezers van het magazine Chocolaterie dan ook nog een voorkeurstem geven via een online stemformulier. Deze online stemming telt mee voor 25% van de punten.
De winnaar wordt op 25 mei bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards.
10 genomineerden – willekeurige volgorde
1. David Maenhout – Chocolatier M – Knokke
David wordt gezien als een topchocolatier met een eigen unieke stijl en iemand die steeds streeft naar perfectie. Hij is een inspiratiebron voor velen en een voorbeeld voor jongeren. Hij zorgt ook steeds voor een warm nest voor stagiairs.
2. Pierre Plas en Aline Ridole – Pierre Plas Chocolatier – Bastenaken
Pierre Plas is een jonge gepassioneerde chocolatier die de laatste jaren aan een sterke opmars bezig is. Samen met zijn partner Aline Ridole creëren ze zo authentiek en ecologisch mogelijk chocolade van bean-to-bar en afgeleide chocoladeproducten. Dit zorgt voor uiterst geraffineerde smaken met Grand Cru-kwaliteit.
3. Olivier Willems – Olivier Willems Chocolatier – Oostende
Olivier laat over zich spreken als de chocolatier die zich laat inspireren door de zee en steeds zorgt voor trendy en smaakvolle creaties. Hij heeft zich in 25 jaar opgewerkt tot een van de chocolatiers waar je zeker langs moet gaan bij een bezoek aan de Belgische kust.
4. Stijn Vandenbouhede – Chocolaterie Vandenbouhede – Gent
Stijn wordt gezien als een veelbelovende en ondernemende chocolatier die met veel passie zowel klassieke als verrassende creaties maakt met de fijnste ingrediënten. Sowieso een van de jongste chocolatiers met een eigen zaak in België.
5. Wim Vyverman – Chocolade-Atelier Vyverman – Sint-Niklaas
Wim is volgens de sector een inspirerende chocolatier met veel vakkennis en sterke skills om zijn producten te promoten. Hij heeft al een mooi parcours afgelegd met winst en nominaties in verschillende wedstrijden. Zorgt ook voor aangename werksfeer voor zijn personeel.
6. Geert Decoster – Centho Chocolates – Tervuren
Geert Decoster wordt genoemd als een bescheiden en innovatieve chocolatier die duurzaamheid hoog in het vaandel draagt en enkel originechocolade gebruikt in zijn toepassingen. Een goede baas met trouw personeel en met oog voor expansie.
7. Jean-Philippe Darcis – La Chocolaterie – Verviers
Jean-Philippe wordt gezien als een uiterst gerenommeerde chocolatier die altijd op zoek gaat naar nieuwe smaken. Hij bezoekt zelf de plantages om de beste cacao te vinden, waardoor hij een eigenheid brengt in zijn creaties. Hij deelt zijn kennis via zijn museum en masterclasses.
8. Niels Segers en Justine Lanoo – Goût Fou – Zele
Beide zaakvoerders worden gezien als creatieve geesten die zorgen voor uiterst verfijnde en unieke creaties. Door alles te tonen van het proces in de winkel zorgen zij voor transparantie voor de eindklant en bovendien delen ze graag hun kennis via workshops.
9. Marc Ducobu – Ducobu – Waterloo
Marc wordt geprezen omwille van zijn vernieuwende visie en verrassende herwerking van de grote klassiekers. Door deelname aan vele wedstrijden en door veel te reizen is hij een meester in het combineren van geuren, smaken en texturen. Ook steeds bereid om anderen te helpen en te adviseren.
10. Jannes Deduytschaever – Chocolatier Deduytschaever – Gent
Jannes is volgens de sector een jonge kerel met heel veel creativiteit die kiest voor topproducten. Hij heeft in korte tijd een prachtige zaak uitgebouwd en is een voorbeeld voor andere jongeren en chocolatiers.