NIEUWE KOELCENTRALE BIJ AD DELHAIZE LEDE ZORGT OOK VOOR VERWARMING
Installatie van Fieuw Koeltechniek is energie-efficiënter
Vandaag de dag komt er bij koelinstallaties veel meer kijken dan enkel ruimtes afkoelen. Er moet nu ook gelet worden op energie-efficiëntie, het milieu en zelfs verwarming. De AD Delhaize in Lede hield met al die zaken rekening toen het vorig jaar aan Fieuw Koeltechniek vroeg om een volledig nieuwe koelinstallatie te zetten. “Hiermee kan zowel de koeling als de verwarming geregeld worden", vertelt Ruben De Vos van Fieuw.
WERKEN MET CO2
De werken voor de koelinstallatie begonnen in begin 2016 en werden in juni van dat jaar voltooid. Fieuw bouwde niet alleen een nieuwe koelinstallatie, maar plaatste ook koelmeubels van Tasselli, waarvan zij verdeler zijn in België. Sinds enkele jaren wordt er in de koelingsindustrie gewerkt met CO2 als koudemiddel in plaats van voorganger freon. "CO2 is een natuurlijk product. Als dat vrijkomt of ontsnapt, is dat niet schadelijk voor de atmosfeer, in tegenstelling tot het kostelijk geworden freon", legt Ruben De Vos uit. “Bovendien kan er energie-efficiënter gewerkt worden met CO2 indien we het totale kostenplaatje gespreid over één jaar zien. Zo vervalt de kost van gas volledig en samen met de verminderde kost van elektriciteit komen we in Lede uit op een reductie van 12% ondanks de uitbreiding met extra koelcellen en extra meubels."
Ook verwarming mogelijk
De centrale koelt de ruimtes voor fruit en groenten, de beenhouwerij en de koelmeubels. Maar dat is niet alles. De centrale is zo gebouwd dat ze ook de winkel kan verwarmen. Dat gebeurt aan de hand van warmterecuperatie. Bij dit concept dient de klant geen gasaansluiting te voorzien. De volledige winkel van 2.200 m², inclusief sociale ruimtes, wordt verwarmd met restwarmte van de koelinstallatie en werkt tijdens koudere dagen als een warmtepomp door warmte aan de buitenlucht te onttrekken. Verder worden de sociale ruimtes gekoeld met ijswater, geproduceerd door dezelfde koelcentrale. Hierbij dient bovendien geen glycol voorzien te worden op het circuit en werkt het met een optimaal koelrendement.
“De warmte wordt onttrokken uit de producten en in de winter bijkomend uit de buitenlucht, en wordt dan in de koelcentrale gecomprimeerd op hogere druk. Via een watercircuit kan er dan water worden rondgestuurd naar alle 4-wegcassettes en luchtgordijnen verspreid in de winkel", zegt De Vos. Iedere cassette wordt als één zone modulerend geregeld. Ook wordt de ventilatorsnelheid aan het gewenste comfort aangepast. Boven, waar onder andere de refter, de vergaderzaal en de kleedkamers zijn, wordt op die manier ook de vloer verwarmd en in de zomer extra gekoeld met 4-wegcassettes. Alles wordt op één controlesysteem van Schneider/Eliwell geregeld. Zowel de temperatuur in de koelmeubels als de verwarming, airconditioning en de koelruimtes.
Bedieningspaneel
“In ieder ruimte hangt een klein touchpanel. Daar kun je de temperatuur en snelheid van de ventilatie mee regelen. Met die regelaar kun je het volledige comfort zo maximaal mogelijk maken per ruimte“, aldus De Vos. Er is ook een buffervat van 1.500 liter gezet, volledig gebouwd in roestvast staal. Het water in dat vat kan opgewarmd worden tot60 °Celsius en wordt gebruikt in de ateliers beenhouwerij, vis en keuken. “Ook Fieuw zelf houdt een oogje in het zeil op de installatie. Het bedrijf uit Roeselare controleert met een regelsysteem op afstand of alles nog naar behoren functioneert", besluit De Vos.