AIRCOSYSTEMEN EN HUN KWAALTJES
BESCHADIGINGEN

Contaminatie
Sommige beschadigingen ontstaan ook door contaminatie als gevolg van een onzorgvuldig gedrag: doordat er twee koudemiddelen op de markt zijn en het soms niet altijd even duidelijk is welk koudemiddel nu gebruikt is in een voertuig. De aansluitingen voor de beide systemen zijn gelukkig ook anders, maar kunnen eenvoudig overbrugd worden met adapters. Contaminatie kan ernstige gevolgen hebben als die verwaarloosd blijft: het aircosysteem zal veel minder goed werken en schade door bv. vocht zal veel sneller optreden. Om die redenen is het aangeraden om te beschikken over een gas analyser. Die kan standaard op het toestel zitten of apart op het toestel geplaatst worden.
LEKKEN
Door de hoge druk in het systeem is een lek al snel een feit. Doorgaans zijn dat kleinere lekken, maar ongemoeid kunnen die groeien en daalt het rendement van het aircosysteem drastisch. Het is dus zaak om lekken bij de aircoservice op te zoeken en te verhelpen. Er bestaan verschillende lekdetectiesystemen. Werken met uv-vloeistof is een van de oudste methodes. Daarbij kan er gekozen worden tussen geconcentreerde vloeistof en vloeistof, vermengd met olie. Geconcentreerd is het iets duurder, maar men moet er minder in het systeem doen. Daarnaast zal een lek ook sneller te detecteren zijn. Een ander systeem is formeergas. Dat bestaat uit 95% stikstof en 5% waterstof. Dat laatste is erg vluchtig en zoekt snel een uitweg door het kleinste lek. Op die manier kan men een lek, met het juiste detectiesysteem (bv. een multigas- of waterstofdetector), al binnen het kwartier vinden. Dat is een voordeel voor de klant: hij is op die manier meteen geholpen.
Vervangen, niet herstellen
In theorie is het mogelijk om een lek te dichten met bepaalde producten: thermoharders op (flexibele) leidingen of lasnaden op metalen onderdelen. In de praktijk wordt dit echter ten stelligste afgeraden. Zo zijn er producten die, na het aanbrengen, uitharden onder invloed van de luchtvochtigheid. Het probleem is dat dat proces, door de hygroscopische omgeving, niet stopt na het uitharden zelf. Gevolg: het uitgeharde product begint te 'korrelen' en kleine stukjes, die in het systeem circuleren, breken af. Die korrels zullen het hele systeem verstoppen en veroorzaken onherstelbare schade, aangezien het onmogelijk is om alle korrels uit het systeem te halen. Er zit dus niets anders op dan het volledige aircosysteem te vervangen, een 'grapje' dat ettelijke duizenden euro's kost.
GEURHINDER: WAT NU?
Als er geurhinder voorkomt in de wagen, dan heeft dat vaak te maken met een probleem in het aircosysteem: door de opstapeling van vocht kunnen schimmels en bacteriën zich ontwikkelen in het kachelhuis. Als die ontwikkeling zich doorzet, bestaat de kans dat ze zich doorzetten naar het aircosysteem zelf, met alle ongezonde gevolgen van dien. Schimmels en bacteriën zijn het best te bestrijden met pesticiden, maar om duidelijke redenen (de milieuwetgeving) is dat verboden, tenzij erg verdund
maar daardoor is de werking van het spul drastisch gehinderd. Er is echter nog een ander bestrijdingsmiddel: ozon. In hogere concentraties breekt ozon alles wat leeft, af, waaronder die bacteriën en schimmels. Door een ozongenerator aan te sluiten op het systeem, worden de oorzaken van die geurhinder dus daadkrachtig aangepakt. Let er daarbij wel op dat dit in een afgesloten ruimte gebeurt waar zich verder geen levende wezens in bevinden: de hoge concentratie van ozon is ook voor de mens dodelijk. Na de ozonbehandeling is het dus aangeraden om de wagen goed te verluchten, zodat alle aanwezige ozon zich kan verspreiden en de concentratie zakt.
VERGEET NIET TE SPOELEN
Bij schade aan een compressor moet die uiteraard vervangen worden, maar dat geldt ook voor de filterdroger en het inspuitventiel; dat laatste is immers vaak de oorzaak van compressorschade. Belangrijk is ook om in deze situatie het volledige systeem te spoelen: er circuleren immers heel wat metalen deeltjes door het systeem en die moeten verwijderd worden. Na het uithalen van de drie onderdelen worden op die plekken overbruggingen en adapters geplaatst, om zo tot een gesloten circuit te komen. Het aircosysteem wordt zuiver gespoeld, waarna het vacuümgetrokken wordt, om het schoongemaakte systeem ten slotte te vullen.
GARANTIE
Het is belangrijk de garantieclausule te kennen die bij verschillende compressorfabrikanten bestaat: die stelt dat als je bij een vervanging van de compressor geen spoeling van het systeem uitvoert, de garantie sowieso vervalt; bij een volgend incident is de rekening dus voor de vakman, en het is maar de vraag of de klant de hoge rekening zomaar zal goedkeuren.