HOUDBAARHEIDSDATUM VERLENGD DANKZIJ UNIEKE (DRUK)TECHNIEK
“Voor onze koelruimte van 4.000 m² verwerkten we ruim 7.000 m² Isomasters isolerende panelen”
Op amper zes maanden tijd bouwde Bram D’hondt met enkele partners in Binche zijn bedrijf HPP Services uit. Om niet nodeloos tijd te verspillen met het wachten op vergunningen, opteerden ze voor een grondige renovatie van de oude fabriekshal. Zowel de voorgevel als de immense koelunit van 4.800 m² werden opgetrokken uit isolerende panelen van Isomasters. Na amper een half jaar kon D’hondt aan de slag met zijn in België unieke HPP-techniek om de houdbaarheidsdatum van voedsel gevoelig uit te breiden, zonder in te boeten op smaak, textuur of aroma.
BOX-IN-BOX
In een voormalige kartonfabriek in het Waalse Binche richtten Bram D’hondt, Stijn Vervisch en Tom De Potter HPP Services op. Bram is mede-eigenaar van HPP maar is tegelijk ook actief in diverse technische bedrijven, waaronder Vandriessche Koelinstallaties, VHE Electronic en Mortier Isolatiewerken.
“Aangezien ik bij dit project aan beide kanten van de tafel zat, zowel als bouwheer als in de hoedanigheid van aannemer, was ik uiteraard zeer nauw betrokken”, steekt hij van wal. “We besloten om de oude fabriek te renoveren en niet af te breken. Daardoor konden we een groot deel van het bij nieuwbouw verplichte vergunningstraject ontlopen. Dat kwam de snelheid van het project sterk ten goede.
Het gebouw werd volledig gestript, op het dak en de betonplaten na. Structureel werd niets gewijzigd. Omdat we actief zijn in de voedingssector, creëerden we als het ware een box-in-box. Daarvoor gebruikten we heel wat isolerende panelen. De hal meet immers 4.800 m². Ook de gevel bestaat uit dergelijke panelen. De uitvoering van het project was in handen van de drie bedrijven waarvoor ik actief ben. Als leverancier voor de panelen en deuren kozen we voor Isomasters.”
PANELEN VAN ISOMASTERS
Het productieproces vereist ruimte voor koelopslag en dus had Bram D’hondt een grote gekoelde ruimte nodig. Die realiseerde hij in Binche, op zeer korte termijn. De verkoopakte werd verleden in maart 2018. In april begonnen de werkzaamheden al en de oplevering vond plaats in oktober.
Hij werkt voor de levering van isolerende panelen en geïsoleerde deuren al jaren samen met Isomasters uit Beveren-Leie en dat was voor HPP Services niet anders. “In dit project hebben we in totaal net iets meer dan 7.000 m² PIR IND-panelen van 120 mm dik gebruikt en ongeveer 190 m² isolerende dakpanelen. Die werden gebruikt voor de binneninrichting en voor de nieuwe voorgevel van het gebouw, net als voor een vals plafond, dat net als het echte dak mee in helling werd geplaatst. Daarnaast leverde Isomasters koeldraaideuren, bedrijfsdraaideuren, automatische koelschuifdeuren, snellopers, sectionale poorten en een losstaand dockinghouse met dockleveller. Dit was een complexer project dan een klassieke nieuwbouw waar alles rechttoe rechtaan is. Hier zijn er veel hoeken en kanten en ook het hellend dak was een uitdaging. We opteerden voor Isomasters wegens de geboden service. Afspraken worden steeds nagekomen en dat is in onze sector zeer belangrijk. Ik ben ervan overtuigd dat er heel wat bedrijven kwalitatieve isolatiepanelen produceren. Net daarom is het belangrijk je te onderscheiden op het vlak van service. En op dat vlak maakt Isomasters voor Vandriessche het verschil.”
VERWARMING VIA WARMTERECUPERATIE
Bram D’hondt maakte van zijn bedrijf ook een CO2-neutraal gebouw. “De koeling gebeurt met CO2 als natuurlijk koudemiddel. De warmte van die CO2-installatie bufferen we in een tank van 70 m³. Dat warme water gebruiken we enerzijds voor de verwarming van de burelen en anderzijds voor sanitair warm water en de reiniging van de machines. Gas komt er dus niet aan te pas. Enkel elektriciteit moeten we aankopen, maar we onderzoeken de mogelijkheid om een windturbine op het terrein te zetten. Op termijn zullen we 2 Megawatt elektriciteit nodig hebben. Mocht ik het hele dak vol leggen met zonnepanelen, dan geraak ik aan 350 Kilowatt. Dat is maar een fractie van de benodigde energie en dat impliceert daarenboven een dure renovatie van het oude dak (dat nog uit Eternit-platen bestaat). Door ons box-in-boxconcept biedt die renovatie geen meerwaarde. In dit geval is een windturbine een betere oplossing, al is het vergunningstraject vrij complex. Werk voor de toekomst dus.”
HPP OF HIGH PRESSURE PROCESSING
De innovatieve HPP-technologie ontstond in de Amerikaanse en Japanse ruimtevaart, verlengt de houdbaarheid van verpakte, verse voeding aanzienlijk en garandeert bovendien voedselveiligheid. “HPP is non-thermisch maar werkt met extreem hoge druk”, verduidelijkt Bram D’hondt. “De druk loopt op tot wel 6.000 bar. Dat is zesmaal meer dan de druk op het diepste punt van de oceaan. Door het onder druk brengen, worden kiemen en bacteriën volledig geneutraliseerd zonder het gebruik van chemicaliën. De verpakte voedingsproducten worden in speciale manden geplaatst die in het hogedrukvat gebracht worden. Dat stalen vat is gevuld met water. Elektrische hogedrukpompen verhogen de druk waardoor kiemen en micro-organismen worden vernietigd. Omdat de druk gelijkmatig van alle kanten wordt toegepast, blijft het product intact, zonder veranderingen in structuur of vorm. Nadat de druk weer is verlaagd, wordt het water afgelaten. Het hogedrukvat wordt geopend en het behandelde voedsel uitgeladen.”
TOT TIENMAAL LANGER HOUDBAAR
Bram D’hondt: “Zowat alle vers verpakte voeding en voedingsproducten komen in aanmerking voor HPP: dranken, sappen, vlees, vis, babyvoeding, fruit en groeten, kant-en-klaarmaaltijden, salades, zuivelproducten en dierenvoeding. HPP elimineert schadelijke pathogenen, zoals onder meer Listeria monocytogenes, Salmonella en E.coli. Omdat de goederen tijdens het proces in hun definitieve verpakking blijven, is een secundaire contaminatie uitgesloten. Op die manier draagt HPP bij tot de algemene voedselveiligheid.
Afhankelijk van het producttype garandeert HPP een drie- tot zelfs tienmaal langere shelf life, zonder thermische behandeling of bewaarmiddelen. Dat is zeer ingrijpend voor onze klanten. Plots blijven hun producten veel langer goed, waardoor hun afzetmarkt kan verruimd worden en tal van nieuwe opportuniteiten ontstaan. Omdat HPP geen thermisch proces is, zoals bijvoorbeeld thermisch pasteuriseren, blijven smaak, textuur, kleur en aroma’s maximaal behouden. Hetzelfde geldt voor alle vitamines en andere voedingsstoffen. De voedingswaarde van HPP-behandelde producten is exact dezelfde als die van hun verse, niet-behandelde equivalent. HPP maakt het met andere woorden mogelijk om een product op de markt te brengen zonder bewaarmiddelen en/of E-nummers. En aangezien ook zout als een bewaarmiddel wordt gebruikt, kan ook daarop bespaard worden wat opnieuw de volksgezondheid ten goede komt.”
LOUTER DIENSTVERLENER
Volgens Bram D’hondt bestaat er een grote markt voor HPP-behandeld voedsel. “Er ontstaat een steeds grotere groep van mensen die bereid zijn om iets meer te betalen voor voedsel dat voldoet aan het Clean Label. Bioproducten zijn allemaal goed en wel, maar creëren – door de beperkte houdbaarheidsdatum – ook een grote afvalberg. HPP kan hierop een antwoord bieden door biologische voeding te behandelen. Voor alle duidelijkheid: met HPP Services verlenen we louter dienstverlening: we behandelen voedingsmiddelen met HPP en kunnen desgewenst ook instaan voor verpakking, etikettering, gekoelde opslag en transport. Maar wij produceren geen voedsel. Dat laten we over aan onze klanten. Wel garanderen we een volledige traceerbaarheid. Momenteel draaien we op één shift per dag. De installatie is voorzien om in drie shiften te werken, waardoor we wekelijks een tonnage aankunnen van 220 ton. En mocht dat nog niet volstaan, dan kunnen we ook tijdens de weekend draaien. Er is dus nog groeimarge, vandaar dat de marketing op volle toeren draait. Voedselproducenten kunnen ook niet van vandaag op morgen overschakelen op HPP. Een dergelijke beslissing grijpt immers in op een heel aantal bedrijfsprocessen.”