Leerlingen Wico Campus T.I.O. bouwen moderne keuken
Verschillende materialen vormen mooi geheel
De leerlingen van 6 tso van Wico Campus T.I.O. werkten een moderne keuken uit. Centraal staat de combinatie van de materialen eik en solid surface. De materialen in het tablet vloeien mooi in elkaar over, wat voor een zeer slank en strak design zorgt.
Ook een mooi project gerealiseerd? Schrijf je dan zeker in voor de Schrijnwerk Awards 2021!
Het project in het kort
De leerlingen van 6 tso van Wico Campus T.I.O. kregen de opdracht om een keuken te creëeren met een strakke vormgeving, in de combinatie eik en solid-surfacemateriaal. Het eindresultaat werd een moderne keuken met een kookeiland en wandkasten in strak wit design en fineer eiken superzijden. In de solid-surface werktablet werd een spoelbak met verzonken kraan ingewerkt. De verschillende materialen vloeien mooi in elkaar over, en het strakke design werd dan ook door velen warm onthaald.
Taakverdeling
Vier leerlingen van de klas werkten de keuken in de praktijk uit (twee leeringen de corpussen, twee leerlingen het werkblad), waarna het geheel gezamenlijk werd gemonteerd. Daarnaast werkte de volledige klas theoretisch een aantal opdrachten uit rond de keuken zoals: engineering rond de realisatie van het werkblad, oefeningen op naadloze verlijming van solid-surfacemateriaal, bedrijfsbezoek met workshop, werkvolgordes, ergonomiezones en ergonomieniveau’s in de keukenbouw,…
Project om bij te leren
Uiteraard was het de bedoeling dat de leerlingen dankzij dit project heel wat kennis opdeden en (beter) leerden werken met bepaalde materialen, technieken en machines. Dat werd bekomen op de volgende manier:
- Voor alle corpussen werden de cnc-programma’s klassikaal voorbereid in Woodwop. De boor- en freeswerken werden uitgevoerd op de Weeke;
- Voor het inbouwen van de elektische toestellen in de wandkast, moest rekening worden gehouden met de nodige verluchting. Die verluchting werd gerealiseerd door het plaatsen van een dubbel bodem en deksel;
- Voor de werktablet werd een uniek cnc-programma ingezet. Eén volledige plaat, met afmetingen 3.700 x 760 mm, werd hiervoor opgespannen op de rastertafel van de Reichenbacher;
- Anders dan de leerlingen gewoon waren, werd het solid-surface-materiaal niet op de opdeelzaag verzaagd, maar via nesting-techniek uitgefreesd op de rastertafel van de Reichenbacher.
Praktijkbezoek
Daarnaast brachten de leerlingen als voorbereiding op het bouwen van de strakke keuken een bezoek aan de firma GF-keukens/GF-solids te Zonhoven. Ze kregen er een volledige rondleiding, zowel in de showroom als in de productie. Verder werd het praktijkbezoek afgesloten met een workshop, waarin de leerlingen enkele lijm- en schuurtesten konden uitvoeren.
Aandacht voor milieu
Ecologie en duurzaamheid worden steeds belangrijker, dus ook tijdens dit project werd daar aandacht aan besteed. Alle plaatmaterialen werden zo economisch mogelijk geoptimaliseerd met het programma Autofit. En ook het solid-surface-materiaal werd uitgenest op de Reichenbacher, om zo het productieafval met een aantal procenten te verlagen. Bovendien was het gebruikte massief- en fineer-eiken FSC-gelabeld. Ten slotte werden de duurzaamheid en recyclagemogelijkheden van alle materialen uitvoerig besproken tijdens de theorielessen.