Gordijnsystemen voor een strak interieur
Oplossingen voor moderne interieurs met grote glaspartijen
De meeste gordijnen hangt u op aan een roede of bevestigt u aan een in het plafond geschroefd systeem. De bediening gebeurt via hand, koorden, stang of elektrisch. Al die oplossingen hebben echter met elkaar gemeen dat de 'hardware' zichtbaar blijft. Sommige eindklanten die een strak, hypermodern interieur voor ogen hebben, storen zich hieraan. In dat geval stelt u beter een gordijnsysteem voor dat onzichtbaar in het plafond verwerkt zit. Of u kiest voor een strakke designrail die perfect in lijn ligt met de rest van het interieur.
PROBLEMATIEK STRAKKE INTERIEURS
De opkomst van strakke, minimalistische interieurs stelt u als raamdecorateur voor nieuwe uitdagingen. Slanke raamprofielen uit aluminium verhinderen bijvoorbeeld een montage in de dagkant van opengaande ramen. Grote schuiframen die reiken van vloer tot plafond, vragen om een oplossing die de vrije doorgang en doorkijk niet verstoort. En wat met kamerbrede raampartijen die bovendien samenkomen in een hoek?
Slechts weinig bouwheren en architecten denken op voorhand na over het toe te passen gordijnsysteem. Ze mikken op strakke lijnen en kamers die baden in het zonlicht, maar ze vergeten vaak dat bewoners af en toe ook nood hebben aan verduistering, gezelligheid en privacy. Die vraag wordt in heel wat gevallen pas gesteld, zodra de bewoners de woning in kwestie betrokken hebben. En dan is het aan u als raamdecorateur om creatief uit de hoek te komen.

Gelukkig bent u niet de eerste om met deze problematiek te worstelen en hebben aanbieders van gordijnsystemen al uitvoerig nagedacht over oplossingen.
UITSPARINGEN IN VALS PLAFOND
Het wegstoppen van de hardware in een uitsparing in het vals plafond is bij vele architecten de meest populaire methode om tot optimale resultaten te komen. Op die manier is het ook geen moeite om per gordijn een motor met bediening centraal in de kamer te voorzien.
In het beste geval kunt u het gordijnsysteem monteren, voorafgaand aan de plaatsing van het vals plafond. De plafonneur kan vervolgens het systeem mooi inwerken. Wie omgekeerd te werk gaat en een bestaand plafond uitbreekt, neemt uiteraard een risico. Hoe is het vals plafond opgebouwd? Hoeveel ruimte is er in het vals plafond beschikbaar (belangrijk wanneer u een motor wilt toepassen)? En bent u in staat om de ingreep weer mooi weg te werken?
Indien u over voldoende ruimte beschikt in de uitsparing, kunt u zelfs overwegen om rol- of vouwgordijnen te voorzien. Dit biedt het onmiskenbare voordeel dat niet alleen de hardware, maar ook het gordijn zelf in opgetrokken toestand volledig aan het zicht onttrokken wordt. Bij systemen, weggestopt in een vals plafond, dient u tot slot goed na te denken over onderhoud en eventuele reparaties. Blijft alles bereikbaar? Kunnen de bewoners de gordijnen makkelijk weer afnemen om deze te wassen?
SYSTEEMPLAFONDS
In kantoorgebouwen past men doorgaans systeemplafonds toe. Deze kennen immers het voordeel te allen tijde demonteerbaar te zijn, om zo gemakkelijk wijzigingen te kunnen aanbrengen aan het netwerk van buizen, leidingen en kabels dat daar weggewerkt zit. Ook in het geval van een systeemplafond bestaan er specifieke oplossingen om het gordijnsysteem weg te werken. Deze oplossingen laten zich ook perfect verstellen in hoogte.
BLINDMONTAGE IN EEN SLEUF
Sommige gordijnrails kunnen eventueel ingebouwd worden in een slanke sleuf, ingefreesd in het plafond. Dit kan een betonplaat of een pot-en-balksysteem zijn.
Pas op: wanneer het om gebogen gordijnrails gaat, raden fabrikanten steeds aan om te wachten met het infrezen van de sleuf totdat de bestelde rails geleverd zijn. Door deze mooi over te tekenen op het plafond, zult u een sleuf kunnen infrezen waarin de rail 100% perfect past. Ook bij een plafond uit gipskarton of een houten plafond is een dergelijke blindmontage mogelijk. De rails kunnen ook makkelijk ingewerkt worden in een discrete gordijnbak of in een koof. Let er steeds op dat de rail correct en voldoende verankerd is in het plafond. Grote (dubbel)gevoerde gordijnen vertegenwoordigen immers aanzienlijke gewichten. Zorg voor een voldoende stevige montage, dit volgens de voorschriften van de railfabrikant. Een extra verankeringspunt aan de pakketzijde is daarbij geen overbodige luxe.
INPLEISTEREN VAN RAILS
Het frezen van een sleuf is in principe niet nodig wanneer het plafond nog niet gepleisterd is. In dat geval moet u eerst de rails in het plafond bevestigen, waarna de plakker deze netjes kan inwerken in het pleisterwerk. Een bijkomend voordeel van deze workflow is dat het werken met gebogen gordijnrails hier perfect mogelijk is. Let op bij blind gemonteerde of ingepleisterde rails dat de gebruiker de glijders achteraf nog makkelijk uit de rail kan halen. Hiertoe stanst u net voor de eindstop een gat in de rail, dat u 'opvult' met een eindveer. Deze eindveer is heruitneembaar, wat de bereikbaarheid garandeert.
INGEWERKTE HOEKEN
Net zoals gebogen rails zijn ook hoekoplossingen, zelfs over meerdere sporen, perfect in te werken in het plafond. Dit is de ideale oplossing voor wie geconfronteerd wordt met grote schuiframen die in een hoek samenkomen.
SIERLIJSTEN
Wie geen vals plafond ter beschikking heeft en de gordijnrail niet wenst in te frezen of in te pleisteren, kan evengoed ook met sierlijsten werken. De fabrikanten van deze lijsten hebben immers types ontwikkeld die u perfect aan het plafond kunt bevestigen op enkele centimeters afstand van de muur. Deze profielen onderscheiden zich van het gebruikelijke aanbod door een extra steun- en lijmpunt. De aldus gecreëerde nis kan ook gebruikt worden voor de integratie van indirecte verlichting, luidsprekers enz.
SLANKE DESIGNRAILS EN ROEDES
De hardware van gordijnrails en -roedes hoeft u niet altijd weg te stoppen. Vrijwel alle fabrikanten hebben immers ook een gamma gordijnroedes met een strak design ontwikkeld. Het gaat om profielen die gezien mogen worden en die perfect in lijn liggen met de rest van het interieur.
MOOI GOLVENDE GORDIJNEN
Vergeet niet dat ook de manier waarop de gordijnen 'hangen', bepalend is voor de look van het geheel. Fabrikanten van gordijnrails spelen hierop in met de ontwikkeling van hulpstukken die zorgen voor een continue golving.