Cordeel viert meiboomplanting OXY-werf
Bouwspecialist bereikt hoogste punt van ruwbouw in prestigieus herbestemmingsproject

Cordeel, het Belgische bouwbedrijf dat deel uitmaakt van de Cordeel Group, een Europese one-stop shop met diverse gespecialiseerde dochterondernemingen, heeft op de OXY-werf aan het De Brouckèreplein het hoogste punt van de ruwbouw bereikt. En dat werd, zoals traditioneel gebeurt in de bouwsector, gevierd met een meiboomplanting.
Het prestigieuze en complexe herbestemmingsproject, waarbij het voormalige Muntcentrum wordt gerenoveerd en omgevormd tot een koolstofneutraal gebouw met gemengde functies, is exemplarisch voor de transformatie van het Brusselse kantoorlandschap. Duurzaam is daarbij het sleutelwoord voor Cordeel en de vele andere betrokken partners, getuige daarvan de beoogde BREEAM outstanding-certificering en WELL platinumscore.
Landmark
Voor het OXY-project wordt het modernistische Muntcentrum, dat dateert uit de jaren 1970 en vroeger Bpost en de administratieve diensten van de Stad Brussel huisvestte, herontwikkeld tot een multifunctioneel woon- en werkcomplex. Dat zal onder andere 43.000 m² aan kantoren, een viersterrenhotel "Motel One" met 316 kamers, en 112 wooneenheden omvatten, van studio’s tot driekamerappartementen.
De werken worden uitgevoerd door Cordeel in opdracht van projectontwikkelaars Immobel en Whitewood naar een ontwerp van de architectenbureaus Snøhetta en Binst Architects. De oplevering is voorzien voor eind 2026. Vandaag is de volledige ruwbouw afgerond en de gevel vrijwel volledig gesloten, en bevinden de werken zich volop in de fase van technieken en afwerking.
“Dit project is veel meer dan een renovatie: het is de fundamentele en duurzame herbestemming van een iconisch gebouw in het hart van onze hoofdstad. In die zin is het voor ons een echt landmarkproject”, stelt Kevin De Hainaut, CEO van Cordeel. “Onze voortdurende zoektocht naar innovatie, duurzaamheid en circulariteit, iets waar we binnen de verschillende dochterondernemingen van de Cordeel Group ook heel fel mee bezig zijn, maar ook onze expertise in complexe projecten en jarenlange ervaring met uitdagende logistieke omstandigheden als deze: in OXY komt het allemaal samen. Strikt genomen houdt het project trouwens ook een uitbreiding in, want daar waar er bij de start van de renovatie zestien verdiepingen waren, zijn dat er vandaag twee meer.”
Duurzaamheid en circulariteit
Qua materialen wordt er onder meer gebruikgemaakt van gerecycleerd stortbeton, grijze granietsteen en isolerende dekvloeren. Elementen zoals aluminium gevelprofielen, deuren, betonplaten en tegels worden dan weer zorgvuldig gedemonteerd voor hergebruik in samenwerking met het Brusselse Rotor DC, een coöperatieve die zich specifiek bezighoudt met materiaalhergebruik. Het gebouw wordt ook CO2-neutraal en zal de BREEAM outstanding- en WELL platinum-labels behalen.

Logistieke uitdagingen
Behalve de grootte en complexiteit van OXY, maakt ook de ligging van de werf in hartje Brussel, met weinig ruimte en veel verkeer, het project tot een uitdaging. De logistiek, met bijvoorbeeld de aan- en afvoer van materialen, is zo allesbehalve evident, gezien de omliggende straten in gebruik blijven en er geen mogelijkheid is tot grote veiligheidszones. Bovendien blijft The Mint, het winkelcentrum onder het gebouw, tijdens de hele renovatie open. Een doordachte logistieke aanpak is dan ook cruciaal.
“De plaatsing van de torenkranen werd zorgvuldig gepland, onze werfkeet staat op de sokkel van het gebouw, leveringen zijn beperkt tot specifieke tijdstippen, en de bouwlift is op de meest strategische plek geplaatst. Alles om het project in goede banen te leiden, met bijzondere aandacht voor de omgeving en lokale gemeenschap”, vervolgt De Hainaut.
Bouwteamproject
Om de complexe opdracht tot een goed einde te brengen, wordt ingezet op nauwe samenwerking met de andere partijen.
“Dit is echt een bouwteamproject”, legt De Hainaut uit. “Dankzij onze gespecialiseerde dochterondernemingen zijn we minder afhankelijk van externe partners en konden we afzien van een klassieke aanbesteding. De samenwerking met Immobel en Whitewood, met wie we eerder al de renovatie van de Multi Tower op het De Brouckèreplein tot een goed einde brachten, verloopt opnieuw positief. Wederzijds vertrouwen is daarbij de sleutel.”