Renovatie van de beiaard op de Kunstberg in Brussel
Hydraulisch mechanisme wordt vervangen door moderner en duurzamer elektrisch systeem
De Regie der Gebouwen begon aan de renovatiewerken aan de emblematische beiaard op de Kunstberg, die zich op de achtergevel van de boog van het Dynastiepaleis bevindt. De werken zullen ongeveer twee maanden duren en worden deels ter plaatse en deels in een atelier uitgevoerd. Het hydraulisch mechanisme dat de beiaardfiguren doet bewegen, wordt volledig vervangen door een moderner en duurzamer elektrisch systeem.
De emblematische beiaard op de Kunstberg
Het Dynastiepaleis werd opgetrokken voor de Expo 58 in Brussel en fungeerde als ontvangstruimte voor officiële ceremonies. De beiaard, toegevoegd in 1965, bestaat uit een gouden wanduurwerk in de vorm van een ster met 12 punten en 24 klokken, waarvan er één wordt gebruikt om het uur te slaan door de Jacquemart (een bronzen figuurtje boven op de boog dat de Brusselse burgerij vertegenwoordigt).
De beiaard heeft ook 12 kleine inhammen met figuren uit de Brusselse geschiedenis en folklore die draaien op de tonen van het klokkenspel, dat afwisselend twee volksmelodieën speelt, een Vlaamse en een Waalse.

Een zorgvuldige demontage voor de wedergeboorte van de beiaard
De eerste fase van de werken omvat de volledige demontage van de oude installatie en de beiaardfiguren. Die demontage is hoogst noodzakelijk om het oude hydraulische systeem, dat verouderd is, te vervangen door een modern elektrisch mechanisme dat duurzamer en milieuvriendelijker is.
Een van de figuren is al verwijderd, zodat er een prototype van het nieuwe mechanisme kan worden gemaakt. De teams van de Regie der Gebouwen zullen dat prototype controleren en valideren in het atelier, vooraleer het op de site wordt geïnstalleerd. Om de zwaardere elementen te verwijderen zal een kleine hijskraan moeten worden gebruikt. De investering voor deze werken bedraagt ongeveer 100.000 euro.

De Belgische beiaardcultuur opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO
In 2014 werd de Belgische beiaardcultuur opgenomen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. Het doel is om de elementen van de historische beiaardcultuur te behouden en de continuïteit en duurzame ontwikkeling van de beiaard te verzekeren als een levend erfgoed dat de culturele identiteit en sociale cohesie versterkt.
De Stad Brussel en het Belgian Carillon Heritage Committee organiseren ter gelegenheid van de 10de verjaardag van deze UNESCO-registratie op 25 april 2025 een evenement in Brussel. Meer informatie hierover (alleen in het Frans).
Technische fiche
- Eigenaar: Belgische Staat
- Bouwheer: Regie der Gebouwen
- Aannemer: Clock-o-matic nv
- Start van de werken: april 2025
- Geschatte duur: 2 maanden
- Kostprijs van de werken: ongeveer 100.000 euro inclusief btw