KONNECT: connecteren in elke zin van het woord
Groep Syntra West legt nadruk op sterke samenwerkingen
Groep Syntra West heeft met Campus Konnect in Kortrijk een prestigeproject voorgesteld dat cursisten moet helpen klaarstomen voor de jobs van de toekomst. De nieuwe industriële campus staat voor verbinding en innovatie.
Met zijn gloednieuwe operationele industrieel technische trainingsinstallaties biedt het kenniscentrum de mogelijkheid om geïnteresseerden in techniek te trainen in de skills van de toekomst.
We woonden de officiële opening bij en luisterden naar de visie achter de campus en het concept Konnect.
Campus Konnect
Het project, dat zo’n kleine tien miljoen euro kostte, werd gerealiseerd op de bedrijfs- en onderwijssite ‘t Hoge. Het duurde twee jaar – van gunning tot oplevering – om deze ‘thuisbasis’ voor een nieuwe reeks industriële en innovatieve opleidingen te realiseren.
Training lab Industrie 4.0.
Het gelijkvloers is het paradepaardje van deze nieuwe campus. Het Training lab Industrie 4.0 omvat een open ruimte waar technische en industriële opleidingen tot leven komen dankzij de nieuwste technologieën en leerstrategieën. Alles is er aanwezig om mensen klaar te stomen voor een van de jobs van de toekomst: van windmolentechnicus tot onderhoudsmonteur, van medewerker industriële automatisatie tot electronic designer.
“Dankzij o.a. de middelen uit het EFRO-project UPSKILL, waarin POM West-Vlaanderen samen met VDAB investeerde in opleidingsapparatuur, kon de nodige state-of-the-art uitrusting aangekocht worden.”
Klassiekers blijven
De klassieke industriële opleidingstoepassingen voor hydraulica, pneumatica en (onderhouds)mechanica blijven in het bestaande industrieel technische opleidingsatelier op de Kortrijkse site.
Connecteren in elke zin van het woord
Connecteren met de industrie
Marie Van Looveren, algemeen directeur van Groep Syntra West, benadrukte tijdens haar toespraak de centrale rol van het nieuwe gebouw, ‘Konnect’. Dit staat symbool voor de connectiviteit die de organisatie nastreeft, zowel met de industrie als met haar cursisten.
“De industriële spelers worden geconfronteerd met allerlei uitdagingen”, vertelt Van Looveren. De economie sputtert en daar zijn volgens haar een aantal redenen voor. “Langs de ene kant is er de snelheid waarmee technische ontwikkelingen elkaar opvolgen, anderzijds worstelen we al jaren met een gebrek aan technisch geschoold personeel. Daarom is het voor ons belangrijk dat we als kenniscentrum connecteren met de industriële bedrijven in onze regio. Zij hebben medewerkers nodig, wij hebben de nodige expertise in huis om ze te helpen met het in kaart brengen van die competenties en in opleidingen te voorzien op maat van hun vraag.”
"We willen bedrijven met andere woorden ondersteunen bij het ontwikkelen van de juiste competenties om de kloof tussen huidige en toekomstige vaardigheden te overbruggen" aldus Van Looveren.
Connecteren met de toekomst
In Campus Connect wordt ook ingespeeld op het belang van levenslang leren. “We willen met de campus cursisten en trainees inspireren en hen de tools aanreiken om individueel te groeien en zich verder te ontwikkelen. We hopen dat ze hier connectie kunnen maken met hun eigen toekomst, of dat nu als werknemer of als ondernemer is.”
Connecteren met ondernemerschap
“Syntra West is ontstaan voor en door ondernemers. Daarom zullen ondernemerschap en de skills die vereist worden van ondernemers blijven aan bod komen in ons leeraanbod. Naast de lessen die gegeven worden door experts en ondernemers, komt ook doorzettingsvermogen aan bod, alsook het belang van samenwerken en netwerken”, vertelt Van Looveren. “In onze complexe wereld is het een absolute must dat mensen samenwerken, connecteren met elkaar.”
Cursisten van Syntra hebben hoge slaagkansen
Gedeputeerde Jean De Bethune prees Syntra West voor hun inspanningen om als een ondernemende kennisinstelling jonge mensen op te leiden tot succesvolle starters. “Kijken we naar de cursisten die een opleiding hebben gevolgd bij Syntra West, dan stellen we vast dat zij, van bij de start, een zeer grote kans op overleven hebben in de bedrijfswereld.” Om binnen het thema te blijven, drukte De Bethune op het belang van ‘connecteren’. “Vernieuwing en innovatie zijn vaak het gevolg van een ‘toevalsoperatie’. Mensen ontmoeten vanuit verschillende disciplines, overleggen met verschillende nationaliteiten, verschillende klanken horen: het zijn die ‘connecties’ die leiden tot innovatie en in veel gevallen gebeurt dat spontaan. Allianties worden in de toekomst nog belangrijker om te kunnen groeien.”
Werklust en ondernemingszin
Tijdens de plechtige opening was het slotwoord voor Johan De Neve, voorzitter van Syntra West. Hij benadrukte de samenwerking en investeringen die nodig waren voor de realisatie van dit project. Met een investering van ongeveer 10 miljoen euro is dit gebouw een middel om de toekomst van opleidingen vorm te geven.
“Een gebouw optrekken zoals dit, begint met een droom. Een droom die enkel gerealiseerd kan worden door samenwerkingsverbanden of 'connecties' met partners, medewerkers, docenten, kaderleden, directieleden enz.”
“West-Vlamingen hebben werklust en ondernemingszin in overvloed. En wij zijn daar mede de oorzaak en het gevolg van. Met Campus Konnect hebben we een ‘tool’ gecreëerd die inspeelt op het versterken van een economisch weefsel van kleine en middelgrote ondernemingen.”
De grote praktijkhal op het gelijkvloers
Op het open verdiep kunnen cursisten aan de slag met de Industrie 4.0 trainingsinstallaties. In de praktijkhal vindt u vier leshoeken waar de praktijkles voor beperkte tijd kan onderbroken/afgewisseld worden met theoretische omkadering.
Twee van de vier lesboxen zijn ingericht als BYOD (Bring Your Own Device) lokalen met een capaciteit van elk
12 plaatsen. De praktijkhal is zo ontworpen dat praktijkopstellingen groter en kleiner kunnen opgesteld
worden.