Het warmtenet van de toekomst ligt in Genk
Uniek thermisch net (CollecThor) operationeel op Thor Park
Op Thor Park in Genk is het innovatieve thermische netwerk CollecThor officieel in gebruik genomen. Dit netwerk biedt een duurzame oplossing voor verwarming en koeling van gebouwen op de site. Het collectieve thermisch net, dat warmte en koude uitwisselt, werd feestelijk geopend door burgemeester Wim Dries met de symbolische aansluiting van het iconische Thor Central.
Uitwisseling van warmte en koude
CollecThor is een modulair thermisch netwerk dat gebouwen op Thor Park duurzaam verwarmt en koelt. Het systeem is ontworpen om warmte en koude uit te wisselen tussen gebouwen, waarbij restenergie wordt hergebruikt. Dankzij een slimme opslagtechnologie in de ondergrond, kunnen warmte en koude worden bewaard en later opnieuw gebruikt. Dit maakt CollecThor tot een van de eerste netwerken van zijn soort in België.
Innovatie en duurzaamheid
Het netwerk is een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Naast de elektrificatie van ons energiesysteem speelt CollecThor in op de nood aan efficiënte thermische oplossingen. Het slimme systeem biedt real-time inzicht in productie, distributie en verbruik van warmte en koude, waardoor lokale optimalisatie mogelijk is. Gebouwen zoals Thor Central, IncubaThor en EnergyVille 1 en 2 zijn al aangesloten, en toekomstige gebouwen zullen volgen.
Het modulaire ontwerp van CollecThor maakt verdere uitbreidingen en upgrades mogelijk. Dit flexibele karakter onderscheidt het systeem van traditionele warmtenetten in Vlaanderen. Het systeem is bovendien intelligent: het werkt als een gedeelde energiebron voor warmtepompen in individuele gebouwen, wat het ideaal maakt voor stedelijke omgevingen met beperkte ruimte.
Een unieke testomgeving
CollecThor is niet alleen een netwerk, maar ook een testomgeving voor innovatieve energietoepassingen binnen het Open Thor Living Lab. Volgens Gerrit Jan Schaeffer, CEO van EnergyVille, integreert het systeem zowel elektrische als thermische energiebronnen. “Door middel van een slim besturingssysteem brengen we de lokale en duurzaam opgewekte energie (zowel thermisch en elektrisch) in kaart en om ze zo optimaal mogelijk lokaal te benutten. We willen elektriciteits-, warmte- en koudeoverschotten immers zo veel mogelijk vermijden of, waar dit niet mogelijk is, recupereren, opslaan en uitwisselen tussen verschillende sites, gebouwen en gebruikers. Op die manier creëren we een unieke en “levende” testomgeving, met echte gebruikers, waar de komende jaren nog heel wat innovaties uitgetest en geoptimaliseerd zullen worden door onderzoekers en industriespelers.”
Voordelen voor bedrijven
Voor gevestigde bedrijven en nieuwkomers op Thor Park biedt CollecThor een kostenefficiënte en duurzame oplossing voor verwarming en koeling. Filip Vercauteren, directeur van Thor Park, benadrukt dat het netwerk niet alleen bijdraagt aan CO₂-neutraliteit, maar ook een competitief voordeel biedt.
Samenwerking voor duurzame energie
Het project is een samenwerking tussen verschillende partners. VITO ontwierp het netwerk binnen EnergyVille, terwijl Fluvius en Tethys instaan voor respectievelijk de exploitatie van het thermische netwerk en het geothermische systeem.
Volgens Guy Cosijns van Fluvius is CollecThor een voorbeeld van hoe innovatieve technologie, samenwerking en duurzame energiebronnen samenkomen. Ook Jona Michiels van Tethys benadrukt de duurzaamheid en economische haalbaarheid van het systeem.
Internationaal in de schijnwerpers
In september wordt CollecThor internationaal gepresenteerd tijdens het IEA DHC Symposium op Thor Park, waar deelnemers het systeem en het Open Thor Living Lab van dichtbij kunnen ontdekken. Dit bevestigt de internationale uitstraling van dit vooruitstrevende energieproject in Genk.