Warmtepompen

Viessmann introduceert fluisterstille design warmtepompen

Een van de meest courante bezwaren tegen lucht-water warmtepompen is de mogelijke geluidshinder. Dergelijke toestellen onttrekken hun warmte aan de buitenlucht. Om een voldoende luchtdebiet over de warmtewisselaar te garanderen, is er nu eenmaal een ventilator nodig, met luchtgeluid tot gevolg. Tevens zal de compressor altijd een zekere hoeveelheid trillingen -en dus lawaaigeluid- produceren. Door een slim ontwerp, het zogenoemd Advanced Acoustic Design heeft Viessmann het geluid echter weten te reduceren tot onder het niveau van een koelkast.

Advanced Acoustic Design

Advanced Acoustic Design"Potentiële klanten staan soms nogal terughoudend tegenover lucht-water warmtepompen, omdat ze vrezen voor geluidshinder", legt Niels Vermylen, marketing- en communicatiemanager bij Viessmann, uit. "Met deze serie hebben we daaraan willen verhelpen." De nieuwe Vitocal 200-reeks is overigens volledig door Viessmann zelf ontworpen en wordt geproduceerd in de eigen fabrieken in Allendorf. Het ontwerpteam ging uit van het principe van Advanced Acoustic Design. Daarbij wordt bij elk element rekening gehouden met het effect op lawaaiproductie. Zo zijn trillende componenten akoestisch ontkoppeld. Men keek ook naar de kwaliteit van het geluid. Laagfrequente tonen worden door het menselijk oor als hinderlijker ervaren. Daarom werd het frequentiespectrum geoptimaliseerd, waarbij de diepe tonen naar een hoger spectrum verplaatst werden. Het resultaat is een geluidsdrukniveau van 35 dB(A) op 3 meter. Dat is nauwelijks meer dan een fluisterend gesprek - 30 dB(A) - en aanzienlijk minder dan een koelkast die aanspringt: 50 dB(A). Zelfs een laag niveau van achtergrondlawaai zal de Vitocal 200 overstemmen, zodat het toestel praktisch gesproken onhoorbaar is.

Hoog rendement

Een andere troef is de zeer efficiënte werking. De COP gaat tot 5,0 bij A7/W35 en 4,1 bij A2/W35. De toerentalgeregelde scroll-compressor past de werking aan de behoefte aan, wat gunstig is voor het jaarrendement. Deze toestellen halen een seizoensrendement van SPF 4 volgens de EPB-berekening, zodat ze in aanmerking komen voor het minimum aandeel hernieuwbare energie. Bovendien zijn ze nu al compatibel met de slimme meters die er de komende jaren aankomen. Vooral in combinatie met eigen stroomproductie, bijvoorbeeld met PV-panelen, zal dat voordelen opleveren. Warmtepompen en PV-panelen zijn in elk geval een zinvolle oplossing: zo wordt de eigen stroomopwekking optimaal benut, en is de gebruiker beschermd tegen stijgende elektriciteitsprijzen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

company corner

VIESSMANN

HERMESSTRAAT 14 null, ZAVENTEM 1930
WarmtepompenZonnepanelenGroothandel sanitairKoelingKlimatisatieBoilers & doorstromersWaterbehandelingSanitairVerwarmingsketelsRadiatorenOppervlakteverwarmingVerwarming & klimatisatie
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine