Hernieuwbare energiePremium

THERMISCHE ZONNE-installaties

VOOR CV OF SWW?
WELK TYPE COLLECTOREN?
ZONNE-INSTALLATIES OP DRUK
DRUKLOZE ZONNE-INSTALLATIES
HET BELANG VAN EEN GOEDE ZONNEREGELING
PVT-PANELEN DE TOEKOMST?

Wie gebruik wil maken van zonne-energie, heeft vandaag diverse mogelijkheden om zonlicht om te zetten in een of andere vorm van energie. Een zonneboiler is een van die opties. Daarmee kan een gezin 50 tot 60 % van zijn jaarlijkse warmwaterbehoefte uit de zon halen en de verwarmingsfactuur met 15 tot 25 % doen dalen. Bovendien reduceert de huidige subsidieregeling de terugverdientijd van een zonneboiler tot minder dan tien jaar. Reden te meer om een thermische zonne-installatie ook voor uw klanten in overweging te nemen. Dit moet u weten.

VOOR CV OF SWW?

zonne-installatie, zonneboiler

In de Benelux is het energetisch vermogen van de zon ongeveer 1.000 kWh/m² per jaar. In dit artikel leest u wat u met die energie wel en niet kan doen.

WELK TYPE COLLECTOREN?

zonneboiler, zonne-installatie, collectoren

Zonnecollectoren werken zowel bij diffuus licht als bij direct zonlicht, maar de op­brengst is bij directe instraling natuurlijk wel gro­ter. Er zijn grosso modo twee soorten thermische zonnecollectoren: de vlakkeplaat- en de vacuümcollector.

ZONNE-INSTALLATIES OP DRUK

zonne-installatie, zonneboiler,

De primaire kringloop van een zonne-installatie wordt in België op één van twee manieren gerealiseerd. Ofwel wordt er gewerkt met een leegloopsysteem, ofwel kiest men voor een zonne-installatie op druk. Hier bespreken we de druksystemen.

Drukloze zonne-installaties

zonne-installatie, zonneboiler, leegloopsysteem, terugloopsysteem

Drukloze zonne-installaties - ook wel leegloop- of terugloopsystemen genoemd - hebben dezelfde prestaties als zonne-installaties op druk, maar andere aandachtspunten. 

HET BELANG VAN EEN GOEDE ZONNEREGELING

Remeha

De inzet van een zonneboiler-installatie maakt het mogelijk om nagenoeg 50% te besparen op de kosten voor warm water en scheelt bij een gezin van vier personen jaarlijks algauw 300 kilogram CO2. Om het maximale rendement uit een installatie te halen, is het zaak dat de verschillende installatieonderdelen onderling goed afgestemd functioneren. Verantwoordelijk daarvoor is de zonneregeling die behalve een coördinerende ook een controlerende taak vervult, de installatiefuncties en de veiligheid bewaakt en ook nog eens het beoogde rendement monitort. 

PVT-panelen de toekomst?

PVT-panelen

PVT-panelen zijn bezig aan een sterke opmars. Een PVT-paneel is een mooie combinatie waarbij warmte en stroom in dezelfde collector worden opgewekt. Tijd dus om eens dieper in te gaan op deze panelen in dit technisch artikel.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine