Architectuur

KCAP-project op Cruquiuseiland in Amsterdam afgerond

Cruquius (Marcel IJzerman)
Het onlangs afgeronde huizenbouwproject van KCAP ligt op het kunstmatig schiereiland Cruquiuseiland in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam (foto Marcel IJzerman)
KCAP Cruquius (Foto Marcel IJzerman)
(foto Marcel IJzerman)
1/2

Het huizenbouwproject van KCAP op Cruquiuseiland in Amsterdam is afgerond. Cruquiuseiland is een historisch industrieel gebied dat is getransformeerd tot een levendige buurt, gedefinieerd door de ligging aan het water. De nieuwe wooncluster – met 14 gebouwen – toont hoe architectuur, stedelijk ontwerp en holistisch geïntegreerde, weelderige landschapsarchitectuur kunnen samengaan om industriële locaties een elegante nieuwe vorm te geven en tegemoet te komen aan hedendaagse behoeften.

Voormalig industriegebied wordt moderne woonomgeving

Hoewel het industriële erfgoed van het eiland wordt genoemd, ligt de nadruk op de transformatie tot een moderne woonomgeving. Het voormalige industriegebied, waar ooit pakhuizen en fabrieken stonden, heeft plaatsgemaakt voor een gevarieerde mix van woningtypes en openbare ruimtes.

KCAP-project Cruquius
De wooncluster omvat 14 gebouwen, waaiervormig ingeplant (foto Marcel IJzerman)
KCAP Cruquius landschapsplan
KCAP Cruquius Ground Floor Plan
1/3

Een waaiervormige inplanting van 14 gebouwen creëert een wijk met verschillende schalen, met een overgang van grote, langwerpige structuren die doen denken aan historische industriële architectuur naar kleinere duplexwoningen van drie verdiepingen. Dit ontwerp weerspiegelt een balans tussen dichtheid en intimiteit, waarbij elke woning buitenruimtes heeft zoals balkons, tuinen of terrassen.

Hiërarchie van schalen en ruimtes

Cruquius (foto Marcel IJzerman)
Elke woning heeft uitzicht op het water, wat de naadloze integratie van het project met de locatie aan het water benadrukt (foto Marcel IJzerman)

Elke woning heeft uitzicht op het water, wat de naadloze integratie van het project met de locatie aan het water benadrukt. Het stedenbouwkundig plan benadrukt een hiërarchie van schalen en ruimtes. Vanaf de Cruquiusweg strekken de zichtlijnen zich direct uit naar het Amsterdam-Rijnkanaal, waardoor een sterke visuele verbinding met het water wordt versterkt.

Juxtapositie van contrasterende elementen

KCAP Cruquius Sebasian Van Damme
Grote schepen bevaren de drukke waterweg terwijl voetgangers genieten van de rust van de kade (foto Sebastian Van Damme)
KCAP Cruquius (foto Sebasian Van Damme)
2/2

Grote schepen bevaren de drukke waterweg terwijl voetgangers genieten van de rust van de kade – een levendige, autovrije promenade met gelijkvloerse woningen, commerciële ruimtes en recreatiegebieden. De juxtapositie van deze contrasterende elementen voegt levendigheid toe aan de buurt en bevordert een plaatsgevoel dat zowel intiem als uitgestrekt is.

Centrale rol in landschapsarchitectuur

Landschapsarchitectuur speelt een centrale rol in het project, met paden, semi-openbare tuinen en gemeenschappelijke groene ruimten die in het stedelijk weefsel zijn verweven. Gezamenlijk verbeteren deze elementen de ruimtelijke kwaliteit van het gebied en bieden ze bewoners ruimten om te ontspannen, te socialiseren en te genieten van een rustige, voetgangersvriendelijke omgeving.

Duurzaamheid als grondslag

Duurzaamheid ligt ten grondslag aan de identiteit van het project. Er zijn parametrische ontwerpprincipes toegepast om de toegang tot zonlicht voor woningen en gemeenschappelijke ruimten te optimaliseren.

Lichtinval (foto Sebastian Van Damme)
In het project ging er veel aandacht naar voldoende lichtinval voor zowel bewoners als voetgangers (foto Sebastian Van Damme)

Groendaken, zonnepanelen en energiezuinige systemen minimaliseren de ecologische voetafdruk, terwijl halfrijpe bomen en uitgebreide landschapsarchitectuur de biodiversiteit en de levenskwaliteit van de bewoners verbeteren.

Ruimten op de begane grond zijn voorzien van actieve, interactieve gevels, waarin woon- en gemeenschapsfuncties worden gecombineerd om betrokkenheid te bevorderen. Veilige fietsenstallingen en toegankelijke gemeenschappelijke ruimten bevorderen verder duurzaam stedelijk wonen.

KCAP Cruquius Eiland (foto's Marcel IJzerman)
Onder meer zonnepanelen helpen de ecologische voetafdruk miniem te houden (foto Marcel IJzerman)

Door de volledige transformatie van voormalige vervallen industrieterreinen op deze locatie behoudt dit woningbouwproject het lokale karakter, terwijl het moderne woonvoorzieningen introduceert die zorgen voor leefbaarheid en comfort.

Foto Sebastian Van Damme
Het speels meanderende landschap en de porositeit die het introduceert in de ruimten tussen de gebouwen, eert het verleden van het gebied en richt het tegelijkertijd op de toekomst (foto's Sebastian Van Damme)
Foto Sebastian Van Damme
Foto Sebastian Van Damme
Foto Sebastian Van Damme
Foto Sebastian Van Damme
Foto Sebastian Van Damme
6/6

Het resultaat is een wijk in een wijk, een voorbeeld van hoe historisch behoud en innovatie op het gebied van placemaking kunnen samengaan om aantrekkelijke nieuwe stedelijke woningen te creëren.

Cruquius Island stelt daarom een norm voor herontwikkeling aan het water, door een voormalig industrieel district om te vormen tot een groene, bloeiende gemeenschap. Door erfgoed, natuur en het moderne stadsleven te combineren, bevestigt het project de toewijding van KCAP aan duurzame herontwikkeling en staat het model voor toekomstige initiatieven op het gebied van dichte stadsvernieuwing.

Bron: KCAP (foto's Marcel IJzerman, Sebastian Van Damme)

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine