UHasselt lanceert Digital Future Lab van Flanders Make
Industriële toepassingen van XR en AI versnellen
UHasselt en Flanders Make openen het Digital Future Lab, een Core Lab met 80 onderzoekers dat maakbedrijven ondersteunt in de digitale transformatie. De focus ligt op toepasbare innovaties in operatorstraining, productieoptimalisatie en robotica, via XR en AI.
XR en AI in dienst van productie
Met de lancering van het Digital Future Lab wil UHasselt samen met Flanders Make een brug slaan tussen academische kennis en industriële toepassingen. Het lab focust op mensgerichte digitale technologieën, met onder meer extended reality (XR) en artificiële intelligentie (AI) als speerpunten.
Denk aan AR-brillen die operators visueel begeleiden bij montage, of virtuele omgevingen voor risicoloze opleiding. AI wordt dan weer ingezet om onderhoud voorspelbaar te maken of logistieke processen te optimaliseren via zelflerende algoritmen. Deze toepassingen sluiten naadloos aan bij actuele uitdagingen in de metaalverwerkende sector zoals arbeidskrapte, foutenlast en kennisoverdracht.
Testinfrastructuur voor bedrijven
Het lab beschikt over een eigen maaklabo, robotica-opstellingen en experimenteerruimte, gericht op co-creatie met bedrijven. De onderzoeksploeg – tachtig specialisten uit IT, architectuur en beleidswetenschappen – ontwikkelt oplossingen op maat van concrete productievragen.
"We noemen onze testomgevingen 'speeltuinen'," aldus vicedirecteur Kris Luyten. "Bedrijven kunnen hier hun ideeën toetsen en tastbaar maken."
Door samen te werken met bedrijven uit de maakindustrie, wil het lab digitale oplossingen versneld naar de werkvloer brengen. Zo draagt het bij aan competitieve productie, hogere efficiëntie en technologische zelfredzaamheid.